Η ζήτηση για το εμβόλιο της Novavax κατά της covid-19 υπήρξε μέχρι στιγμής υποτονική στις κύριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πως θα άλλαζε γνώμη στους αντιεμβολιαστές..
Το εμβόλιο Novavax, με εμπορική ονομασία Nuvaxovid, ήταν το τελευταίο που έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε και αναμένονταν να μεταπείσει ορισμένους σκεπτικιστές του, δεδομένου πως βασίζεται σε μια πιο συμβατική τεχνολογία.
Όμως, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι είχε μικρό αντίκτυπο στις εκστρατείες εμβολιασμού.
Στη Γερμανία, που μετρά πάνω από 10 εκατομμύρια μη εμβολιασμένους, χορηγήθηκαν μόλις 36.000 δόσεις Novavax τις πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη της κυκλοφορίας του στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Robert Ινστιτούτο Koch. Αντίστοιχα για τον Μάρτιο, από τα 90.000 εμβόλια που χορηγούνται καθημερινά, μόνο το 2% ήταν της Novavax, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Ιταλία, όπου λιγότερο από 12.000 δόσεις Nuvaxovid έχουν χορηγηθεί στις πρώτες δέκα ημέρες της διάθεσης, όταν ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που χορηγήθηκαν για το διάστημα αυτό στην χώρα έφτανε το 1 εκατομμύριο.
Τέλος στην Γαλλία η επιτυχία του ήταν ακόμη μικρότερη καθώς μόνο 1.200 άτομα περίπου έλαβαν το Novavax τις πρώτες οκτώ ημέρες του Μαρτίου. Η ζήτηση για τρίτες δόσεις ήταν πολύ υψηλότερη, με περισσότερες από 15.500 της Pfizer να χορηγούνται την ίδια χρονική περίοδο.
Η Novavax ισχυριζόταν πως το εμβόλιο της, που βασίζεται σε πρωτεΐνη, θα διευρύνει τον εμβολιασμό καλύπτοντας τους πιο διστακτικούς. Ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων, ο πρώην επικεφαλής του φαρμακευτικού οργανισμού της ΕΕ, Guido Rasi, χαρακτήρισε την απόδοση του εμβολίου ως «απογοητευτική».
Σύμφωνα με δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και Ελέγχου (ECDC) στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για τις αναμνηστικές δόσεις των ήδη εμβολιασμένων βρίσκονται τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, ενώ το Nuvaxovid χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως πρώτη δόση για ανεμβολίαστους.
«Η ελπίδα ότι το εμβόλιο (Novavax) θα μπορούσε να πείσει τους σκεπτικιστές έχει διαλυθεί», δήλωσε ο Νίνο Καρταμπελότα, πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας Gimbe Foundation.
Πηγές: euro2day