Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στη διαρκώς επιδεινούμενη περιστολή των δικαιωμάτων τους, κρατούμενοι σε πέντε φυλακές χώρας κατέρχονται σε απεργία πείνας από σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, μετά από 14 ημέρες αποχής συσσιτίου οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού με επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λαμίας γνωστοποιούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και την έναρξη απεργίας πείνας.
Πρόκειται για το έσχατο μέσο αγώνα των κρατουμένων ενάντια -μεταξύ άλλων- στις ζοφερές και τιμωρητικές συνθήκες κράτησης, την επανίδρυση των «φυλακών τύπου Γ», τον εμπαιγμό με τις διαδικασίες της υφ’ όρον απόλυσης και την επέκταση των ποινών.
Τα αιτήματα προσυπογράφουν και ακολουθούν στην απεργία πείνας κρατούμενοι και από άλλες φυλακές της χώρας και συγκεκριμένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα Λάρισας, Χανίων, Πάτρας και Κέρκυρας.
Τα αιτήματα των κρατουμένων
Ακολουθεί η επιστολή των κρατουμένων φυλακών Δομοκού:
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,
Την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής,
Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
Τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας της Λαμίας
«Ως συνέχεια του υπομνήματος μας που σας απευθύναμε τον Ιούνιο του 2023 και της επιστολής διαμαρτυρίας που σας στείλαμε στις 4/9/23, με την οποία σας γνωρίζαμε ότι αρχίζουμε αποχή συσσιτίου από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, σας γνωστοποιούμε ότι από σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, ξεκινάμε απεργία πείνας με τα εξής αιτήματα:
- Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το όριο των 19 ετών αντί των 25, για την υφ’ όρον απόλυση στους παλιούς πολυισοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις φυλακές της χώρας.
- Να καταργηθεί το άρθρο 105Β παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα του 2019, που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους καινούργιους πολυισοβίτες.
- Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες και να ισχύσουν τα παλιά όρια (10 έτη για ισοβίτες και πολυισοβίτες και 1/5 για τις πρόσκαιρες καθείρξεις).
- Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις αγροτικές και την ΚΑΥΦ και να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν, χωρίς εξαιρέσεις.
- Να μην καθυστερούν τα δικαστικά συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ’ όρον απόλυση.
- Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη.
- Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
- Να μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις ποινών και πειθαρχικών και να εφαρμόζεται το άρθρο 94 παρ. 4 χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες, όσον αφορά τα αδικήματα κατά την διάρκεια της άδειας και όχι πέραν των ημερών αυτών.
- Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες καθείρξεις το όριο των 3/5 για την υφ’ όρον απόλυση, για όλες τις υποθέσεις».
Πηγή: tvxs.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις