Έπειτα από έντονο προβληματισμό η Ουάσιγκτον ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του Κιέβου για όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας και ανακοινώνει την αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών.

Με άρθρο του στους New York Times ο Τζο Μπάιντεν τονίζει ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί και να πιέσουν τη Μόσχα να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά όχι να εμπλακούν στη σύγκρουση, ούτε ν’ απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία.

«Όσο κι αν διαφωνώ με τον κ. Πούτιν και όσο αποτρόπαιες κι αν θεωρώ τις πράξεις του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν την πτώση του στη Μόσχα. Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν δέχονται επίθεση, δεν θα εμπλακούμε ευθέως σε αυτή τη σύγκρουση», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Tο προηγμένο οπλικό σύστημα Μ142 έχει εμβέλεια 70 χιλιομέτρων και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ρωσικά συστήματα. Ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.

«Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε ξεκάθαρος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν για το τι θα έκανε εάν η Ρωσία προχωρούσε στην επίθεση, κι αυτό περιελάμβανε τη συνεχιζόμενη παροχή συστημάτων ασφαλείας που χρειάζεται η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η αμερικανική απόφαση προκαλεί την έντονη αντίδραση της Μόσχας με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να κάνει λόγο για εμπρηστική ενέργεια και τον υπουργό Εξωτερικών να μιλά για κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης.

Η Ρωσία απαντά με ασκήσεις των πυρηνικών δυνάμεων βορειοανατολικά Μόσχας με χρήση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων YARS.

Την ίδια ώρα και το Βερολίνο ανακοινώνει ότι στέλνει στην Ουκρανία το πιο προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει η Γερμανία, IRIS-T.

Η μάχη του Σεβεροντονέτσκ

Στο πεδίο των μαχών οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο Σεβεροντονέτσκ έχοντας πλέον καταλάβει το 70% της πόλης. Οι Ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον χημικών εγκαταστάσεων προκάλεσαν τη διαρροή τοξικού νέφους αναγκάζοντας του κατοίκους να μείνουν κρυμμένοι στα καταφύγια.

Η μισο-διαλυμένη πόλη είναι καίριος στόχος στο ρωσικό σχέδιο κατάληψης του Λουγκάνσκ.

Την ίδια ώρα η Ουγγαρία μπλοκάρει εκ νέου το ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων για το ρωσικό πετρελαϊκό εμπάργκο καθώς διαφωνεί με την ένταξη του πατριάρχη Κύριλλου στη μαύρη λίστα της Ένωσης.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Η Πολωνία στηρίζει την ένταξη του Κιέβου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ρωσικά στρατεύματα εγκαθίστανται στην περιοχή Μπριάνσκ, 3 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Oleksandr Motuzyanyk είπε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Χερσώνα δημιουργούν τη δεύτερη και την τρίτη γραμμή άμυνας.

Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα γινόταν διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ και της γύρω περιοχής αλλά λόγω της σφοδρότητας των μαχών, είναι πλέον αδύνατον.

Στο Λουγκάνσκ, παρ’ότι υπάρχουν αποθέματα σε φαγητό και σε φάρμακα είναι όλοι αποκλεισμένοι από αυτά καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Σχεδόν σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Το μπλοκάρισμα των ουκρανικών λιμανιών από τις ρωσικές δυνάμεις και η δέσμευση εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στις αποθήκες, αρχικά έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, με τους γεωργούς και παραγωγούς να μην ξέρουν τι να κάνουν με την παραγωγή τους, ενόσω περιμένουν και νέες παραγωγές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στη Βουλή σήμερα, Ουκρανία και Πολωνία ενέκριναν κοινή δήλωση που βασίζεται σε διακυβερνητικές διαβουλεύσεις. Η Πολωνία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

αποστολή στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη
κάμερα: Κάρλος Ρούβιο-Μαρνιεράκης – ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Σχετική είδηση: Άναψε φωτιές η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους στο Κίεβο — Αντίδραση Λαβρόφ

Περισσότερα Εδω