Πρωτόγνωρες καταστάσεις έζησαν περαστικοί, οι οποίοι απολάμβαναν την πρωινή τους βόλτα στο λιμάνι του Βόλου την Κυριακή του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι στο Astra tv.gr << Περπατούσαμε αμέριμνοι, οι παραλιακές βόλτες είναι κάτι που συνηθίζουμε και μας αρέσει. Ήμασταν στο τέλος της βόλτας μας και ετοιμαζόμασταν να επιστρέψουμε, ωστόσο πολύς κόσμος είχε κατακλύσει το σημείο δίπλα από το λιμεναρχείο, έτσι και εμείς απορήσαμε και πλησιάσαμε να δούμε τι έχει συμβεί. Όταν φτάσαμε στο σημείο μείναμε έκπληκτοι με αυτό που αντικρίσαμε… Ήταν ένας καρχαρίας κοντά στα 4 μέτρα και είχε εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Βόλου, η αδρεναλίνη μας ανέβηκε στα ύψη, τόσο εγώ όσο και ο άντρας μου δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.>>

Άμεσα ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Βόλου, που έσπευσε στο σημείο και με τη σειρά του ενημέρωσε την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, καθώς υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ τους. Σε δηλώσεις του στο Astra tv.gr, τοποθετήθηκε ο Βασίλης Ηλιόπουλος εθελοντής διασώστης της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας << Ήταν Κυριακή του Πάσχα και όπως είναι φυσικό, όλοι βρισκόμασταν με τις οικογένειες μας. Γύρω στις 11 πμ. ο αξιωματικός φυλακής του Λιμεναρχείου Βόλου, με ενημέρωσε για το συμβάν. Αμέσως, σπεύσαμε με την ομάδα της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων στο σημείο της μαρίνας του Βόλου, όπου είχε εγκλωβιστεί ο καρχαρίας. Το άτυχο πλάσμα στην προσπάθεια του για εύρεση τροφής, έχασε τον προσανατολισμό του και σφήνωσε στον αγωγό των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Αξιολογώντας την κατάσταση με τους συναδέλφους μου, καταλήξαμε σε δύο σκέψεις είτε να μπούμε με εξοπλισμό μέσα στο νερό, ώστε να έχουμε πλήρης εικόνα και να μην τραυματιστεί το καρχαριοειδές, κατά την διαδικασία απελευθέρωσης του είτε με ένα  τεράστιο γάντζο να το σύρουμε προς τα έξω, αν κρίναμε ότι αυτό είναι εφικτό και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα του πλάσματος. Εν τέλει επικράτησε το δεύτερο πλάνο, καθώς το συγκεκριμένο είδος καρχαρία διακρίνεται από την μεγάλου μήκους ουρά του, η οποία και προεξείχε από τον αγωγό δίνοντας μας την ευκαιρία να την δέσουμε με δύο μεγάλες θηλιές σχοινιού. Αφού δέσαμε την ουρά και με την βοήθεια του γάντζου, ξεκινήσαμε με απαλές κινήσεις να το τραβάμε προς τα έξω, έτσι κατορθώσαμε τον απεγκλωβισμό του. Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου μας, ο σκοπός ήταν να βοηθήσουμε το καρχαριοειδές να βρει τον προσανατολισμό του.Έτσι το απομακρύναμε 10 μέτρα από τη μαρίνα του Βόλου, ώστε να μην υπάρχουν σκάφη και περισπασμοί και όταν πλέον φάνηκε ο καρχαρίας να έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του, τον απελευθερώσαμε και εκείνος έφυγε στα ανοιχτά. Όλα αυτά τα χρόνια, που δραστηριοποιούμαστε σαν εθελοντές διασώστες, έχουμε ζήσει ανάλογες καταστάσεις με χελώνες και δελφίνια, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που απελευθερώνουμε ένα τόσο σπάνιο είδος καρχαρία και μάλιστα στο λιμάνι του Βόλου.>>

Πρόκειται για ένα σπάνιο καρχαριοειδές, αλεπού στην ονομασία του. Υπάρχουν τρία είδη της συγκεκριμένης κατηγορίας καρχαριοειδών και αυτό ονομάζεται αλεπού μεγαλομάτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του ματιού του. Είναι είδος υπό εξαφάνιση και ακίνδυνο προς τον άνθρωπο. Η μεγάλη του ουρά χρησιμεύει ως όπλο για να ζαλίζει το θήραμα του.

Μετά τις πρωτοφανείς εικόνες του καρχαριοειδούς στον Βόλο, ένας Γαλάζιος καρχαρίας έκανε βόλτες στην μαρίνα της Γλυφάδας. Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, όπως αναφέρουν οι λιμενικές αρχές δεν είναι επιθετικό προς τον άνθρωπο και φάνηκε να έχασε τον προσανατολισμό του όταν και εγκλωβίστηκε στην δεύτερη μαρίνα της Γλυφάδας. Αμέσως έγινε αντιληπτό από τους περαστικούς, οι οποίοι απαθανάτισαν με τα κινητά τους το εντυπωσιακό θέαμα. Όπως αναφέρουν οι ντόπιοι ψαράδες, αρκετές φορές έχουν πιάσει στα δίχτυα τους αντίστοιχα καρχαριοειδή, τα οποία και απελευθερώνουν. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η θέαση του μικρού γαλάζιου σε τόσο ρηχά νερά. Πρόκειται για ένα είδος, που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2 μέτρα και να ζυγίσει μέχρι και 120 κιλά. Ο συγκεκριμένος Γαλάζιος ήταν μικρός ηλικιακά και η έλλειψη πείρας τον έκανε να χάσει τα <<νερά>> του.

 

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες αναφορές έχουν γίνει για εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, κάτι το οποίο οφείλεται στα ζεστά νερά και στα ρεύματα. Το κλίμα της χώρας μας έχει μεταβληθεί αισθητά, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στο ευρύτερο θαλάσσιο οικοσύστημα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω