Τα έργα αποκατάστασης από την κατολίσθηση στην περιοχή του οικισμού Ρήτορα συνεχίζονται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα έκανε τον σχετικό έλεγχο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας.
Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε την περιοχή όπου είχε σημειωθεί η κατολίσθηση τον Μάιο του 2020, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, που υλοποιεί η Περιφέρεια.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε ως Περιφέρεια να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη και επικίνδυνη κατολίσθηση στην περιοχή του οικισμού Ρήτορα, στα Πεύκα, δρομολογήσαμε διαδικασίες κατεπείγοντος, ώστε το συντομότερο να υλοποιηθεί το έργο. Μέριμνά μας ήταν η προστασία των κατοίκων της περιοχής και των περιουσιών τους, αφού τα σπίτια κινδύνευαν με κατάρρευση ανά πάσα στιγμή και κυρίως σε ενδεχόμενη νέα ισχυρή βροχόπτωση, καθώς η περιοχή είναι δίπλα στο ρέμα Ξηροποτάμου.
Η κατολίσθηση ήταν ύψους περίπου 25 μέτρων και εκτός από τον κίνδυνο της κατάρρευσης των κατοικιών υπήρχε και ο κίνδυνος να φράξει η κοίτη του ρέματος και να σημειωθούν πλημμύρες. Κινηθήκαμε άμεσα, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και άρχισε τις επεμβάσεις.
Σήμερα, το έργο εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος και θα ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποδείξει ότι με μεθοδικότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα μπορεί να δώσει λύσεις ακόμη και σε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν.
Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, τόσο σε έκτακτες καταστάσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, όσο και με δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν τα αστικά κέντρα, αλλά και την ύπαιθρο. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μας».
Ο κ. Μπίλλιας επισήμανε ότι «οι εργασίες που κρίθηκαν αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης και την αποκατάσταση του πρανούς, αφορούν στην κατασκευή τοίχου αντιστήριξης μήκους περίπου 72 μέτρων, ύψους περίπου 5,5 μέτρων. Επίσης, έγινε σημαντική επένδυση για τη στερέωση του τοίχου, καθώς θέλαμε να δώσουμε μια μόνιμη λύση για την προστασία του οικισμού, ώστε να πάψουν να υφίστανται οι κίνδυνοι καταρρεύσεων και νέων κατολισθήσεων στο μέλλον.
Προχωρήσαμε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς και πιστεύουμε πως πλέον οι κάτοικοι της περιοχής με την ολοκλήρωση της παρέμβασής μας θα είναι απολύτως ασφαλείς».