Θέμα δημοκρατίας έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών Νίκος Βούτσης σε ότι αφορά τη «συστηματική «αξιοποίηση» της πανδημίας από την Κυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά είπε, στο πλαίσιο της ομιλίας του αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Ταχυδρομείου, στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης ανέφερε: “Η πανδημία είναι παρούσα και τροφοδοτεί με αβεβαιότητα και φόβο την κοινωνία μας, ενώ έρχονται και θα έρχονται στην επιφάνεια οι σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της οικονομίας αλλά και σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους και βεβαίως στο μείζον ζήτημα των δημοκρατικών κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ανοιχτό κάλεσμα και συμβολή στην ενίσχυση της «εμβολιαστικής ασπίδας» που είναι η μόνη προς ώρας διαδικασία διεθνώς για την ανάσχεση της πανδημίας. Κρίσιμο ζήτημα η κοινωνικοποίηση των πατεντών διεθνώς. Επιτακτική ανάγκη, η άμεση διαρθρωτική ενίσχυση του ΕΣΥ και η στήριξη και ενίσχυση του προσωπικού.
Μπαίνοντας σε αυτή τη «νέα κανονικότητα» ο απλός πολίτης αντιλαμβάνεται ήδη καθημερινά τις συνέπειες, πέραν της ανεργίας και της δραματικής κατάστασης που βρίσκεται μεγάλο μέρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μεγάλα και αδικαιολόγητα φαινόμενα ακρίβειας στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, με αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που οδηγούν σε φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι πολίτες αισθάνονται ανοχύρωτοι και όμηροι εκτεταμένων κερδοσκοπικών τάσεων που πλήττουν βέβαια τους πλέον αδύναμους.
Προφανώς πάρα πολλά θα κριθούν στο άμεσο μέλλον από τις αποφάσεις που λαμβάνονται, μέσα από αντιπαραθέσεις των προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις των σοσιαλιστικών, των αριστερών και πράσινων κομμάτων για τη διαμόρφωση ενός νέου συσχετισμού που θα οριοθετήσει μια προοδευτική στροφή για την Ευρώπη. Το φάσμα μιας νέας στρατηγικής λιτότητας της «γερμανικής Ευρώπης» είναι παρόν και μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις του διαδόχου της Μέρκελ, κ. Λάσετ που προοιωνίζονται το πέρας της στρατηγικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επάνοδο στο καθεστώς του συμφώνου σταθερότητας με τα επαρκή πλεονάσματα.
Η κυβερνητική αντίληψη και δέσμευση για τη χώρα σε σχέση με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έχει ως προκάλυμμα αυτονόητες κατευθύνσεις για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, κινείται σαφώς στο πλαίσιο της έκθεσης Πισσαρίδη για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των ιδιωτικών επενδύσεων σε βάρος και σε αντίθεση με τις ανάγκες για την πραγματική στήριξη των δυνάμεων της εργασίας, της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας, των δημόσιων υποδομών και της αναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους. Δηλαδή, κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση που η ίδια η κρίση της πανδημίας και η οικονομική κρίση που προηγήθηκε, έφεραν στην επιφάνεια ως κρίσιμα επίδικα, με την ενίσχυση των εγγυήσεων και των εισοδημάτων στην εργασία, με την ολόπλευρη στήριξη του δημόσιου ΕΣΥ, με τη λήψη μέτρων για να μην δημιουργηθούν νέες και να μην οξυνθούν διαχρονικές ανισότητες, μέσα από την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Ενδεικτικά των παραπάνω δεσμεύσεων και κατευθύνσεων, ο Πτωχευτικός Νόμος, ο Εργασιακός Νόμος, το νέο Ασφαλιστικό που μπήκε σε διαβούλευση, η συντηρητική αναδίπλωση και οι τάσεις ιδιωτικοποίησης στην ανώτατη εκπαίδευση.
Το πέπλο σιωπής και η διαδικασία χειραγώγησης, στην οποία συστρατεύτηκαν για τον εξωραϊσμό του κυβερνητικού έργου ορισμένα μεγάλα ΜΜΕ είχε και έχει ως στόχο να παραμείνει η κοινωνία μέσα σε ένα καθεστώς άγνοιας και φόβου, να σταματήσουν η κριτική αποδόμηση των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πεπραγμένων και να αποθαρρυνθούν οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι διεργασίες στο δημόσιο χώρο που βρέθηκε επί μήνες σε περιστολή.
Αναφύεται σαφώς θέμα Δημοκρατίας μέσα από την συστηματική «αξιοποίηση» της πανδημίας από την Κυβέρνηση, καθώς υπήρξε σωρεία παρεμβάσεων στους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις Ανεξάρτητες Αρχές και εσκεμμένη συρρίκνωση στο καθεστώς των εγγυήσεων και των ελευθεριών που περιγράφονται στα οικεία άρθρα του Συντάγματος.
Μέσω των παρεμβάσεων στο Κοινοβούλιο και μέσω της ευρείας προγραμματικής συζήτησης με δημόσιο χαρακτήρα, την οποία έχουμε προκαλέσει ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η οποία ενισχύεται σε καίριους θεματικούς τομείς από τις συχνές παρουσιάσεις προγραμματικών αναλυτικών θέσεων από τον πρόεδρο του κόμματος και με τη συμμετοχή ενός ευρύτερου δυναμικού εμπειρογνωμόνων και στελεχών της κοινωνίας, προσεγγίζουμε το τελικό σώμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που θα διεξαχθεί στις 2,3 και 4 Ιουλίου. Η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η έγκυρη ανάλυση των νέων αναγκών και των νέων προτεραιοτήτων που τέθηκαν από την ιστορική τομή της πανδημίας με επίκεντρο τις ανισότητες σε όλους τους κρίσιμους τομείς έχουν οδηγήσει τις επεξεργασίες μας στη διαμόρφωση ενός οραματικού και ρεαλιστικού ταυτόχρονα προγράμματος θέσεων που θα αποτελεί και την πρώτη ύλη για την προβολή ενός κυβερνητικού προγράμματος ενόψει της απολύτως αναγκαίας διαμόρφωσης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Ιδιαίτερα για την κλιματική κρίση που είναι η μεγαλύτερη απειλή διεθνώς για την ανθρωπότητα σημειώνω ότι «τα διδάγματα από το παρελθόν δείχνουν τους μεγάλους κινδύνους για το αμέσως προσεχές μέλλον» και ότι «το αύριο είναι στο σήμερα» για τη διαμόρφωση αριστερών, προοδευτικών πολιτικών για να αντιμετωπιστεί η κρίση.”
newsroom onlarissa.gr