Με αγωνία παρακολουθούν οι κάτοικοι της Εύβοιας τις δηλώσεις των σεισμολόγων για τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου και εστιακό βάθος στα 10,7 χλμ. Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Αττική.

Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές. Τα σχολεία στο δήμο Λίμνης – Αγίας Αννας – Μαντουδίου έκλεισαν προληπτικά, ενώ οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και παλαιά κτήρια.

«Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός, ήταν πάνω κάτω, που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη στιγμή του σεισμού δραματική.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός θα επισκεφθεί την περιοχή.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ειπε ότι «πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή», ενώ συνέστησε στους κατοίκους να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια. «Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση» πρόσθεσε.

Για μια περιοχή με πρακτικά ανύπαρκτη ιστορική σεισμικότητα μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος«Δεν γνωρίζουμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην περιοχή, η οποία δεν έχει ούτε ιστορικό, ούτε τις προϋποθέσεις για να συνδεθεί με κάτι το πολύ σημαντικό» είπε και εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, γιατί όπως είπε, ένας σεισμός 6 Ρίχτερ γίνεται πρακτικά οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν το 5,1 ήταν η κυρία σεισμική δόνηση, αλλά «με βάση τα ιστορικά στοιχεία είναι στα όρια που θα περιμέναμε, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο σίγουρο για την ώρα». Υπενθυμίζοντας και την ύπαρξη ενός αρκετά σημαντικού ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης στην περιοχή υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Στην περιοχή αυτή δεν είναι γνωστό να έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί, άρα αυτό είναι το αισιόδοξο του θέματος. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια στην Εύβοια, ξεκινώντας από τα Στύρα και προχωρώντας προς τα βόρεια μέχρι αυτή την περιοχή αλλά και λίγο βορειότερα υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα. Κάποιοι από τους σεισμούς αυτούς που έχουν γίνει εκεί, έχουν δημιουργήσει κάποια ανησυχία» τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας.

«Για τον σεισμό στην κεντρική Εύβοια ήδη σχηματίζεται μετασεισμική ακολουθία, στοιχείο ενθαρρυντικό» τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω