Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών, με την Δημοτική Αρχή να υποστηρίζει πως αποτελεί αναπόφευκτη πράξη για να μείνει όρθιος οικονομικά ο Δήμος και την αντιπολίτευση να λέει από την πλευρά της ότι η αύξηση μπορεί να αποφευχθεί καθώς «τα νούμερα βγαίνουν».

Τελικά η αναπροσαρμογή υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, με τον Δήμαρχο κ. Θανάση Μαμάκο να ξεκαθαρίζει ότι εντός της τρέχουσας θητείας δε θα υπάρξει άλλη αύξηση και πως αν μεταβληθούν οι συνθήκες που επιβάλουν τη σημερινή αναπροσαρμογή θα γίνουν σε μειώσεις.

Παρουσιάστηκαν μάλιστα παραδείγματα βάση των οποίων η επιβάρυνση ξεκινά από κάτι λιγότερο από 3 ευρώ το μήνα και φθάνει τα 6 ευρώ το μήνα. «Κάποιοι προκαλώντας την αναταραχή που θέλαν να πετύχουν πήγαν και είπαν ότι θα αυξήσουν τον λογαριασμό του ρεύματος συνολικά κατά 35%!» κατήγγειλε ο Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας πως εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι σημερινές απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες.

ΚΕΛΛΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ, ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ’24 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Κέλλας, τόνισε πως τα έσοδα ανήλθαν σε 11.632.000 για το πρώτο επτάμηνο, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση και πρώην δημοτική αρχή, ότι «στον προϋπολογισμό του 2024 δε βάλατε το τέλος ταφής, είναι όμως μία πραγματικότητα που πληρώνουμε ήδη. Φέτος για το 2023, ήταν 1.868.000 ευρώ, του χρόνου 2.063.000 ευρώ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο ΦΟΔΣΑ ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα είναι να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Το δεύτερο είναι ένα έξτρα ποσό των 2.350.000 ευρώ αν σε αυτά συνυπολογίσουμε τα αυξημένα κόστη για τη μισθοδοσία και τη μισθολογική ωρίμανση που δεν είχε υπολογιστεί στον προϋπολογισμό και άλλες αυξήσεις σε κόστη ανταλλακτικών, καυσίμων κλπ. Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα συνολικό κόστος που ανέρχεται για το έτος στα 4.379.000 χιλιάδες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί άλλο 1,5 εκ. για τον ηλεκτροφωτισμό. Αυτά είναι εισηγήσεις από τις υπηρεσίες…»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών συνέχισε λέγοντας ότι το 2023 εισπράχθηκαν 19 εκ., ενώ φέτος μόλις 11 εκ. ευρώ, την ώρα στον προϋπολογισμό του 2024 προϋπολογίστηκαν 24 εκ. «Είμαστε κάτω από τα μισά που πρέπει να μαζέψουμε» σχολίασε.

Πρόσθεσε δε, πως «εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες. Είναι αναγκαία αυτή η αναπροσαρμογή. Ο Δήμος έχει να κάνει αναπροσαρμογή τελών από το 2008. Τιμές ρεύματος, βενζίνης, μισθοδοσίας, εισφορών, ανταλλακτικών… Είναι μία αύξηση την οποία δεν είχαμε καμία διάθεση να την κάνουμε. Είμαστε μία δημοτική αρχή εννέα μηνών. Δεν ονειρευόμασταν να έρθουμε στους εννέα μήνες και να κάνουμε αύξηση. Είναι αναγκαία, αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνη δημοτική αρχή και να έχουμε έναν Δήμο ανοιχτό, καθαρό και φωτισμένο. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πάνε αλλού. Άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να εισπράξουμε περισσότερα χρήματα. Ξέρατε τα κόστη του τέλους ταφής και του ΦΟΔΣΑ. Δεν τα βάλατε στον προϋπολογισμό του 2024 γιατί δε σας έκλεινε, γιατί δεν είχατε τα αντίστοιχα έσοδα».

Αργότερα επιτέθηκε ξανά στην πρώην δημοτική αρχή θέτοντας το εξής ερώτημα: «Διοικήσατε το δήμο εννέα χρόνια και στο τέλος είχατε 2,1 εκ. ευρώ ζημιά, για να βγάλουμε έξω το 1,1 εκ. ευρώ από τον «Daniel». Είστε εντάξει με αυτό; Αν είχατε μία επιχείρηση και είχατε οικονομικό διευθυντή θα του δίνατε εύσημα; Αν συνεχίσουμε να είμαστε ελλειμματικοί, θα μπούμε σε επιτήρηση;»

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» κ. Δημήτρης Δεληγιάννης έθεσε το ερώτημα αν και πώς μπορεί να συνδέεται η ανακοίνωση προ ημερών, του Δήμου Λαρισαίων περί δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, με τα ανταποδοτικά τέλη.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος για το αν το θέμα που προκύπτει με τα ανταποδοτικά τέλη επηρεάζει τη συνολική οικονομική κατάσταση του Δήμου, τόνισε πως «και ο πιο αδαής που βλέπει μία χρήση με ζημία 3,2 εκ. ευρώ καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Το τέλος ταφής παρακρατείται από τους ΚΑΠ. Αυτό δεν είναι πρόβλημα; Όταν μεταφέρεται από τα τακτικά έσοδα για να πληρωθούν οι υπερωρίες δεν δημιουργείται δυσαναλογία; Όταν υπάρχει πρόβλημα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, από το 2,8 πήγαμε στα 4,5 εκ., δε δημιουργεί πρόβλημα στο δήμο; Όλα αυτά μπορούν να αμφισβητηθούν; Κατά την άποψή μου όχι. Και δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον που δε μπορούν να μας αφήσουμε να λειτουργήσουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε».

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ»

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος υποστήριξε πως «υπολογίζοντας τα πραγματικά έσοδα – έξοδα του 2023 βγάζουν μηδενική αύξηση τελών, υλοποιείται δηλαδή ο προϋπολογισμός, πρόβλεψη βέβαια, αλλά η πρόβλεψη βγαίνει με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου ’24…

Τα πραγματικά έσοδα από τα ανταποδοτικά είναι όσο και τα πραγματικά έσοδα από τα ανταποδοτικά. Ο Δήμος Λαρισαίων αν λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, βγαίνει χωρίς καμία αύξηση…»

Κατέθεσε δε, την πρόταση, «οι κωδικοί να μελετηθούν από τις υπηρεσίες κι αν θέλετε να το μελετήσουμε μαζί προκειμένου να γλιτώσουμε την αύξηση και να αναβληθεί για την ερχόμενη εβδομάδα… Να σας δώσουμε τους κωδικούς και να τους μελετήσετε με την ησυχία σας με υπηρεσιακούς παράγοντες…»

Σε ότι αφορά την κατηγορία πως εσκεμμένα δεν μπήκε το τέλος ταφής στον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος συντάχθηκε υπό την ευθύνη του ως τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών, υποστήριξε πως το σημείωμα του τέλους ταφής ήρθε μετά τη σύνταξή του.

ΚΡΙΚΗΣ: «ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Πέτρος Κρίκης έκανε λόγο για «ανούσια κοκορομαχία πάνω από μία ώρα που δεν ειπώθηκαν τα βασικά ζητήματα. Στο πλαίσιο του ονόματος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας εδώ και δέκα χρόνια οι ΚΑΠ των Δήμων έρχονται μειωμένοι κατά 60% από όλες τις κυβερνήσεις. Ο Δήμος Λάρισας έπρεπε να παίρνει 70 εκ. ευρώ και παίρνει 24εκ.. Αυτό είναι ένα δεδομένο που κανείς από τους δυο σας δεν κάνει κουβέντα σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν παρακρατηθέντες πόροι που δεν αποδίδει το κράτος στην αυτοδιοίκηση. Και γι’ αυτό γίνεται γαργάρα στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα». Καυτηρίασε επίσης την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς.

ΜΑΜΑΚΟΣ: «ΚΑΝΑΜΕ Ο,ΤΙ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ»

Η Δημοτική Αρχή έκανε ό,τι είναι δυνατό, εξάντλησε όλο το χρόνο που είχε ώστε να μην προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, τόνισε ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Μαμάκος. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «καθίσταται αδύνατος ο ισοσκελισμός εσόδων εξόδων» σημειώνοντας με νόημα απαντώντας στην πρόταση του κ. Αδαμόπουλο ότι αποτελεί «δημιουργική λογιστική ότι μπορούμε όπως είμαστε να ανταποκριθούμε γιατί η πράξη όλα τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι αυτό δε συμβαίνει».

Και πρόσθεσε: «Εφόσον τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα θα προχωρήσουμε άμεσα σε μείωση των τελών. Δεν μπορείς να εισπράττεις περισσότερα απ’ όσα χρειάζεσαι. Πρέπει όμως να εξασφαλίσεις πως θα έχεις αυτά που χρειάζεσαι….

Το τέλος ταφής, οι αυξήσεις στη μισθοδοσία, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η αυξημένη ετήσια εισφορά μας στον ΦΟΔΣΑ, είναι οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτή την απόφαση…

Το 2023, προεκλογική περίοδος, ήταν συνειδητή επιλογή να κατεβάσουν οι υπάλληλοι τα μολύβια και να μην κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν… Δεν προσπάθησαν να εισπράξουν τα δημοτικά τέλη…

Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα στα ανταποδοτικά τέλη. Εξαντλήσαμε κάθε χρονικό περιθώριο για να αποφύγουμε αναπροσαρμογή. Τα δεδομένα μετά τον ελλειμματικό ισολογισμό δημιούργησαν μία κατάσταση ασφυκτική».

Είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ούτε θα κρυφτούμε πίσω από τις κουρτίνες, ούτε θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί…»

«ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ;»

Στη συνέχεια ο κ. Μαμάκος επιτέθηκε κατά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, ρωτώντας μεταξύ άλλων: «Μπήκε ή δε μπήκε μέσα το 2024 3,2 εκ. ευρώ; Δικό σας κατόρθωμα δεν είναι αυτό; Δεν επηρεάζει αυτό τα οικονομικά του Δήμου; Γιατί ενοχλείστε από την αποτυχία σας; Έχει και τη σφραγίδα του ορκωτού και την ψήφο σας. Και γιατί λέτε ψέματα; Είπατε ότι στα 3,2 ευρώ είναι οι δαπάνες στο Daniel που τα πήραμε στη συνέχεια. Σας ρώτησα και πριν κ. Δεληγιάννη αλλά δεν απαντήσατε. Από που τα πήραμε αυτά τα λεφτά; Είναι δυνατό να λέτε τέτοιες ανακρίβειες;»

Να σημειωθεί τέλος πως στην αρχή της συνεδρίασης έγινε αρκετή ώρα κουβέντα από την αντιπολίτευση για το κατά πόσο υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση σε όλους τους συμβούλους για το θέμα των τελών, αλλά και για το κατά πόσο δικαιολογείται ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος.

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ: «ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Δεληγιάννης τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του πως «αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι σίγουρα για την κατάσταση που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Στην εισήγηση του κ. Κέλλα δεν ακούσαμε τίποτε γι’ αυτές τις περίφημες κυβερνητικές ευθύνες, όπως και στην τοποθέτηση του κ. Δήμαρχου… Το τέλος ταφής κ. Δήμαρχε δεν το έβαλε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή… Το πρόγραμμά σας περιέγραφε την αναπροσαρμογή των τελών; Το είπατε αυτό στους πολίτες;… Είναι αλήθεια ότι δε έχει καταλάβει κάποιος ότι υπάρχει μία προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή να περάσει αυτό το θέμα με το δόγμα του σοκ;…»

Πρόσθεσε πως «εμείς ως υπεύθυνη αντιπολίτευση φέραμε σήμερα αντιπρόταση. Δεν έχει ξαναγίνει από καμία αντιπολίτευση. Μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους. Έχουμε φέρει ως αίτημα, στο όνομα των πολιτών, να καθίσετε να δείτε τα νούμερα, να τα ελέγξουν οι υπηρεσίες και να δείτε πως μπορεί να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση σε ένα θέμα που θα χτυπήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά…»

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος μίλησε για μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας ως άδικη απόφαση και εύκολη λύση, την αναπροσαρμογή των τελών. Ζήτησε αναβολή του θέματος ή σταδιακή εφαρμογή της απόφασης.

Ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Λάρισας κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος σημείωσε ότι «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα περνάει δεινά» προσθέτοντας ότι από το 2008 οι επιχειρήσεις έχουν ζημιές. Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό να γίνει αυτή η αύξηση… Ο Δήμος μπορεί να χρειάζεται αύξηση εσόδων, αλλά δε μπορεί να τα παίρνει από αυτούς που δεν έχουν…»

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Αγησίλαος Τριγάζης τόνισε πως οι έμποροι ζητούν μείωση γιατί δεν αντέχουν. «Σε αυτή την οικονομική συγκυρία δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία αύξηση τελών σαν φορέας» είπε. Προειδοποίησε μάλιστα πως «θα φωτίσουμε την πόλη και θα έχουμε κλειστά τα μαγαζιά…»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννης Σκόκας σχολίασε μεταξύ άλλων πως «δε χρειάζεται φροντιστήριο για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει ένα επιπλέον δυσβάσταχτο, άδικο, χαράτσι στις πλάτες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών».

Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ και συγχωνευθέντων ταμείων κ. Γιώργος Παπαδόπουλης υποστήριξε πως «δε θα αντέξουμε την αύξηση οι συνταξιούχοι. Ο Δήμαρχος διάλεξε την εύκολη οδό, πάλι στα υποζύγια, στους δημότες…»

Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση:


newsroom onlarissa.gr / φωτό: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω