Την ανακατασκευή του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου της Σκιάθου και την ψηφιοποίηση του, όπως θα συμβεί σε τουλάχιστον άλλα 12 από τα συνολικά 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, δρομολογεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω συγχρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Ανάκαμψης έργου της τάξεως των 77 εκατ. ευρώ.

Αναπόσπαστο τμήμα του συγκεκριμένου έργου είναι η ύπαρξη απομακρυσμένου κέντρου ελέγχου που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τους υφιστάμενους πύργους ελέγχου, επιτρέποντας τη συνέχιση της λειτουργίας τους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, υβριδικών απειλών ή κυβερνοεπιθέσεων.

 

Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας θα γίνεται μέσω οθονών που τροφοδοτούνται με υλικό από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας και τους αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας που έχουν τοποθετηθεί σε ένα αεροδρόμιο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που προσαρμόζεται στο μέγεθος και στη χωρητικότητα ενός αερολιμένα, περιλαμβάνει εργαλεία και εφαρμογές ανίχνευσης αεροσκαφών και αντικειμένων, παρακολούθησης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Ετσι ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας αποκτά επιπλέον… μάτια, καθώς η πανοραμική εικόνα των καμερών καλύπτει τα «τυφλά σημεία» των αεροδρομίων, ενώ μέσω των ειδικών αισθητήρων παρέχονται πληροφορίες για την κατάσταση των αεροπλάνων, την ασφάλεια ενός αεροδρομίου και της περιμέτρου αυτού. Οι ψηφιακοί πύργοι ελέγχου διασφαλίζουν εκτός από τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, την αυτοματοποιημένη ανίχνευση αντικειμένων και άγριας ζωής, καθώς και την ανίχνευση αεροσκαφών σε μεγάλες αποστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο αντιδρούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας γιατί θίγονται δικά τους προνόμια.

Πηγή: thessaliaeconomy.gr

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω