Στις 9 παρά χθες, σούρουπο Μεγάλου Σαββάτου, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στις εκκλησίες της πόλης. Ο ήλιος είχε δύσει μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα στις 20:24…
Από όλες τις οδούς που οδηγούσαν σε κάθε εκκλησία, οι Λαρισαίοι προσπαθούσαν να φτάσουν εγκαίρως για να μετάσχουν σε αυτή την διαφορετική Ανάσταση. Υπήρξε μια ασάφεια σχετικά με το τι ακριβώς σήμαινε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την ώρα τέλεσης της Αναστάσιμης Λειτουργίας και ειδικά για το αν το «Χριστός Ανέστη» φέτος θα ακουγόταν στις 9 ακριβώς αντί για το παραδοσιακό 12 τα μεσάνυχτα.
Ίσως ήταν από τις ελάχιστες φορές που οι πιστοί συγκεντρώθηκαν τόσο νωρίς και παρέμειναν τόση ώρα στις εκκλησίες το Μεγάλο Σάββατο… Τελικά, το Άγιο Φως, που δεν ήρθε στη Λάρισα και προκάλεσε την «οργή» του Μητροπολίτη Ιερώνυμου με το χαρακτηριστικό σχόλιο «τους συγχωρούμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί», βγήκε στις λαρισαϊκές εκκλησίες σχεδόν στις εννιά και μίση και το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε σχεδόν στις 10, μία ώρα αργότερα από το αναμενόμενο…
Παρόλες τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις μάσκες και τις αποστάσεις, οι Λαρισαίοι φόρεσαν τα καλά τους, όπως σε κάθε άλλη Ανάσταση και συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες. Δεν υπήρξαν αγκαλιές και φιλιά, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν η ίδια όπως κάθε προηγούμενο χρόνο, πλην του περσινού… Θα έλεγε κανείς πως χθες βράδυ είδαμε την πρώτη πράξη της επαναφοράς στην κανονικότητα μετά την πανδημία, με πυροτεχνήματα να επισφραγίζουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης που ίσως φέτος είχε πολλαπλή σημασία…
Ήταν άλλωστε, και η πρώτη βραδιά με τόσο γλυκό καιρό, σχεδόν καλοκαίρι.
Χωρίς αμφιβολία, χθες ζήσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία· μια Ανάσταση διαφορετική που θα τη θυμόμαστε για χρόνια. Θα τη θυμόμαστε ίσως πιο πολύ γιατί τη φανταζόμασταν πολύ περισσότερο διαφορετική από όσο τελικά ήταν.
Πραγματικά διαφορετική ήταν περσινή Ανάσταση που έγινε από τα μπαλκόνια μας, καθώς απαγορευόταν ο εκκλησιασμός λόγω του lockdown. Παρόλες τις συνθήκες, πέρυσι, υπήρξε μια ατμόσφαιρα και μια συγκίνηση όταν μέσα στην απόλυτη ησυχία οι γείτονες ανταλλάζαν ευχές από τις βεράντες τους κρατώντας τις λαμπάδες τους…
Βέβαια, για όσους έχουν ζήσει Αναστάσεις σε μικρά χωριά είναι γνωστό ότι το «Χριστός Ανέστη» βγαίνει νωρίτερα και δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη η φετινή απόφαση. Ο παπάς της ενορίας, ξεκινάει από τα πολύ μικρά χωριά και από τις 9 και μετά κάνει διαδοχικές Αναστάσεις μέχρι να καταλήξει στο κεφαλοχώρι όπου και τελεί το μυστήριο στην παραδοσιακή για την Ορθοδοξία ώρα, στις 12 τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να τελεστεί η Αναστάσιμη Λειτουργία στις 9 το βράδυ, όπως επισήμως είχε ανακοινωθεί, λόγω των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας και του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ξεκίνησαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν είναι σωστό να γίνει η Ανάσταση τη συγκεκριμένη ώρα…
Η επίσημη απάντηση της εκκλησίας είναι ότι κατά το εκκλησιαστικό ωράριο η μέρα αλλάζει στις 6 το απόγευμα και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα όπως ισχύει με το κοσμικό ωρολόγιο και ημερολόγιο. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει την ώρα που αναστήθηκε ο Χριστός. Το μόνο που γνωρίζει η Εκκλησία είναι ότι η μέρα ήταν Κυριακή. Ο Άγιος Νικόδημος δε, είχε προσδιορίσει τις ώρες που ο Χριστός έμεινε νεκρός στο Σταυρό σε 33, όσα και τα χρόνια του, με αποτέλεσμα να προκύπτει η ώρα της Ανάστασης τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου με δεδομένο ότι απεβίωσε στις 3 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.