Μικρές οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ

Τεράστιο πλήγμα υπέστησαν τα τουριστικά καταλύματα στο Πήλιο από τις καταστροφικές θεομηνίες και ειδικά τον «Daniel». Έναν μήνα και έξι μέρες μετά το σαρωτικό χτύπημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Εκατόν εξήντα ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων έχουν υποστεί ζημιές στις επιχειρήσεις τους, είτε μικρές, είτε μεγάλες, ακόμη και ολοσχερείς, και έχουν αιτηθεί αποζημίωση.

Βιώνουν απόλυτη απελπισία με το κατεστραμμένο βιος και περιμένουν τη βοήθεια της Πολιτείας. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση άλλοι έχουν λάβει προκαταβολή για αποζημίωση, άλλοι όμως δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για προκαταβολή.

Γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών για το διαδικαστικό κομμάτι των αποζημιώσεων και πολλοί ελλείψει ψυχικών αποθεμάτων αδυνατούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Μαγνησίας Δώρα Καναβιτσά λέει ότι ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος. Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Μαγνησίας προσπαθεί να βοηθήσει τους πληγέντες.

«Υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις στη Μηλίνα, τον Πλατανιά, το Χόρτο, τον Αη Γιάννη, το Χορευτό. Οσα χρήματα όμως και να εγκριθούν ως αποζημίωση σίγουρα ένα ποσό της τάξεως των 6.000 ευρώ δεν μπορεί να αποζημιώσει το κόπο μίας ζωής», λέει από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ευαγγελία Διανελλάκη.

Ο Σύλλογος κάνει συνεχώς διαβήματα στα αρμόδια Υπουργεία και στη ΓΣΕΒΕΕ. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με επιχειρηματίες που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο κ. Θεόδωρος Σαμαράς διατηρούσε στα Ποτιστικά τέσσερα σπίτια, τα οποία είχε το καθένα τρεις ή τέσσερις γκαρσονιέρες.

Τα δύο από αυτά έφυγαν όταν ορμητικά νερά «έπνιξαν» την παραλία. Το τρίτο απέμεινε γκρεμισμένο και προς κατεδάφιση και το τέταρτο χρειάζεται στήριξη για να λειτουργήσει, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του οικοπέδου του έκτασης 2,5 στρεμμάτων έχει «φύγει».

«Μας επισκέφτηκε κλιμάκιο από την Πολιτική Προστασία και σήμερα (σημ. χθες) περιμένουμε ένα δεύτερο κλιμάκιο», λέει ο επιχειρηματίας.

Εχει υποστεί ζημιά μισού εκατομμυρίου ευρώ, έχει αιτηθεί οικονομική στήριξη, του έχει εγκριθεί ποσό 40.000 ευρώ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει ούτε ευρώ για βοήθεια.

Ο επιχειρηματίας έχει καταστραφεί οικονομικά. Ο ίδιος λέει: «Εχω πάθει σοκ. Δεν μπορώ να ασχοληθώ ούτε με το διαδικαστικό μέρος για την αποζημίωση. Δεν έχω όρεξη. Εχω απελπιστεί πλέον».

Στα Ποτιστικά, όπου διατηρούσε τα καταλύματά του, κατέληξε μεγάλος όγκος νερού από την Αργαλαστή και τη Συκή. Ολη η παραλία έγινε ένας μεγάλος χείμαρρος όταν έτριξε τα δόντια του ο «Daniel» και η επιχείρησή του που είναι σε απόσταση 150 μέτρων από τη θάλασσα, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η Αθηνά Λαμπαδάρη, ιδιοκτήτρια τουριστικών καταλυμάτων από τη Μηλίνα, υπέστη επίσης πολύ μεγάλη ζημιά. Όταν πλημμύρισε η περιοχή από δύο ρέματα δεξιά και αριστερά του οικισμού, μεγάλος όγκος νερού εισέβαλε στα καταλύματά της από την πλαϊνή πόρτα της δεύτερης επιχείρησης με είδη λαϊκής τέχνης, που διατηρεί.

Η πόρτα ξηλώθηκε. Το νερό μπήκε στο μαγαζί με τα κοσμήματα, κατέστρεψε γραφεία, προθήκες, εμπόρευμα και στη συνέχεια «έριξε» τον διαχωριστικό τοίχο και μπήκε και στο ισόγειο της δεύτερης επιχείρησής της με τα τουριστικά καταλύματα.

«Στη ρεσεψιόν διαλύθηκαν τα πάντα, τα έπιπλα, το γραφείο, τα κλινοσκεπάσματα, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στο υπόγειο όπου διαλύθηκαν οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις», λέει η ίδια.

Η ζημιά που υπέστη είναι τουλάχιστον 50.000 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ευρώ πέραν των καταστροφών που έχει στο μαγαζί με είδη λαϊκής τέχνης, στην πατρική της οικία και σε αποθήκες.

Μέχρι σήμερα η επιχειρηματίας δεν έχει λάβει ούτε ευρώ για αποζημίωση. «Εχω κάνει αίτηση στην πρώην Νομαρχία Μαγνησίας και κατέθεσα κάποια έγγραφα στην Πυροσβεστική. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι χρειάζεται. Η Περιφέρεια μας λέει να επικοινωνήσουμε με τη λογίστρια, η λογίστρια μας παραπέμπει στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Δεν έχω άλλο ψυχικό κουράγιο», περιγράφει.

Από την πλευρά της η κ. Συραγώ Σταθαράκου που διατηρεί ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Πλατανιά ακόμη παλεύει με τις λάσπες παρά τα ιδιωτικά συνεργεία που κάλεσε σε βοήθεια.

Η επιχειρηματίας έχει εφτά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην παραλία της περιοχής και η θεομηνία προκάλεσε ολική καταστροφή στο ισόγειο της επιχείρησή της όπου λειτουργούσαν τρία ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Κατέστρεψε τα πάντα στη ρεσεψιόν, σε όλο τον εξοπλισμό, στο ημιυπόγειο όπου υπήρχαν πλυντήρια, σιδερωτήρια, λινοθήκες.

Το νερό έφθασε στο ενάμισι μέτρο από την καταστροφική πλημμύρα. Κι εγώ μόλις είχα ολοκληρώσει την ανακαίνιση. Οι κουζίνες ξηλώθηκαν, καταστράφηκαν τα έπιπλα, χάλασαν τα στρώματα, τα τραπέζια, τα δάπεδα», είπε.

Η κ. Σταθαράκου μέτρησε ζημιές ύψους 80.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει αποζημιωθεί με ποσό 4.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο το ποσό των 1.000 ευρώ δαπανήθηκε για να απομακρύνουν συνεργεία τις λάσπες. «Είχα πέντε άτομα και δούλευαν για να ξεμπαζώσουν τον χώρο μπροστά από τα καταλύματα. Για τον πίσω χώρο είχα μισθώσει τσάπα. Ο καθαρισμός δεν έχει τελειώσει ακόμη», λέει.

Δεν λειτουργεί ούτε το χωριό. Το Χαλόρεμα προκάλεσε μεγάλη καταστροφή όταν υπερχείλισε. Επνιξε όλη την παραλία όταν μεγάλος όγκος νερού βρήκε διέξοδο από τη δεξιά πλευρά του ρέματος, επειδή η γέφυρα δεν είχε καθαριστεί και έφραξε την έξοδο της κοίτης.

Θέλουμε να «πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν αποκατασταθεί κάποια πολύ σημαντικά κομμάτια του χωριού για να μπορέσει και να λειτουργήσει ως τουριστικός προορισμός», καταλήγει.

Περισσότερα Εδω