Στην Αριδαία την όμορφη κωμόπολη του νομού Πέλλας στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει μία σπουδαία αθλητική διαδρομή από το 1926 έως τις μέρες μας, με πολλές γενιές να έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους προκατόχους τους και να συνεχίζουν άξια τη διαδρομή του Αλμωπού Αριδαίας. Οι πρώτες δυσκολίες, η κοπιώδης εγκατάσταση και ενσωμάτωση των Μικρασιατών προσφύγων, που και σε αυτή την περιοχή «μετάγγισαν» τις πλούσιες εμπειρίες τους από τον αθλητισμό, τα σκληρά χρόνια του πολέμου, ξεπεράστηκαν από τη δίψα για αθλητισμό και τη θέληση για δημιουργία. Συζητήσαμε με το Γιώργο Εμμανουηλίδη – Υπεύθυνο Τύπου ΠΑΕ Αλμωπός για την ιστορία του συλλόγου.
-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;
ΑΠ: Η Π.Α.Ε. Αλμωπός Αριδαίας δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου με έτος ίδρυσης το 1926. Ο πρώτος σχηματισμός της ομάδας είχε το όνομα «Αναγέννηση Αρδέας» με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο λόγω του Βυζαντίου. Έπειτα, μεταπολεμικά, ονομάστηκε «ΑΛΜΩΨ» και στην συνέχεια Αλμωπός Αριδαίας έχοντας ως χρώματα το μπλε και το λευκό. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία περιοχή της Αλμωπίας. Έδρα της ομάδας είναι το Δημοτικό στάδιο Αριδαίας.
Αναρριχήθηκε στις μεγαλύτερες εθνικές κατηγορίες παρότι έχει έδρα μία ακριτική κωμόπολη, ενώ παραδοσιακά προάγει ποδοσφαιριστές σε μεγαλύτερες κατηγορίες και σε εθνικές ομάδες. Ο σύλλογος αξιοποιούσε διαχρονικά τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της επαρχίας Αλμωπίας. Λειτουργώντας είτε ως κορυφή τμημάτων υποδομής είτε ως κατάληξη αθλητών από τα γειτονικά ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία.
Τελευταία παρουσία του συλλόγου στη Β’ Εθνική κατηγορία ήταν το πρωτάθλημα 1984-85 όπου υποβιβάστηκε εξαιτίας αφαίρεσης ενός βαθμού. Τη χρονιά εκείνη ο Αλμωπός έκανε αγωνιστικά εξαιρετική πορεία η οποία επαναλήφθηκε τη σεζόν 2015-16 οπότε η ομάδα της Αριδαίας τερμάτισε αήττητη σκαρφαλώνοντας ξανά στις επαγγελματικές κατηγορίες. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Β’ εθνικής είχε αναδειχτεί ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Μιχάλης Παρασκευόπουλος.
Την σεζόν 2016-17 ο Αλμωπός πραγματοποίησε μία εξίσου εξαιρετική πορεία στα σαλόνια της Γ’ Εθνικής και τερμάτισε στη 4η θέση σε ισοβαθμία με την 3η και συνέχιζε να βλέπει το μέλλον με όραμα για το καλύτερο δυνατό.
Την σεζόν 2019-20 ο Αλμωπός πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν κατακτώντας το πρωτάθλημα και με αυτό τον τρόπο επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες, στην Footbal League.
Την σεζόν 2020-21 ο Αλμωπός κατάφερε να διατηρηθεί στην Football League και μετά την αναδιάρθρωση θα βρίσκεται μετά από 35 χρόνια στα σαλόνια της Β’ Εθνικής (Superleague 2).
-Ποιοι ήταν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη;
AΠ: Τα πρώτα ιδρυτικά μέλη ήταν μια ομάδα νέων όπου παράλληλα ήταν και ποδοσφαιριστές της ομάδας.
Κάποιοι από αυτούς:
•Ιωαννίδης Θεοδόσιος
•Ταρασίδης Ιωάννης
•Μαυροχαλιβίδης
•Καρατζάς (έπειτα πήγε στην ΑΕΚ)
Στους 2 τελευταίους δεν γνωρίζουμε τα ονόματα.
-Προϋπήρχε της ίδρυσης κάποιο άλλο σωματείο σαν «πρόγονος»;
ΑΠ: Όχι
-Η έλευση Μικρασιατών προσφύγων (που είχαν ανεπτυγμένη αθλητική κουλτούρα) μετά το 1922 έπαιξε ρόλο στα αθλητικά πράγματα της περιοχής;
ΑΠ: Φυσικά και έπαιξε ρόλο καθώς ο αρχικός πυρήνας των ιδρυτικών μελών της ομάδας ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μ. Ασία. Έπειτα, η αθλητική κουλτούρα «εισχώρησε» και στην τοπική κοινωνία (ντόπιοι).
-Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες στο ξεκίνημα του συλλόγου;
ΑΠ: Πολλές οι δυσκολίες για την εποχή εκείνη. Η βασικότερη ήταν η έλλειψη γηπέδου για να αγωνίζεται η ομάδα. Αρχικά, οι αγώνες γινόντουσαν σε ένα στρατόπεδο της Αριδαίας. Έπειτα, η ομάδα αγωνιζόταν νοτιότερα σε έναν άλλο χώρο, σε ένα «νέο γήπεδο».
Τέλος, ακόμη πιο νότια, δημιουργήθηκε το γήπεδο που αγωνίζεται ακόμη και σήμερα, το Δημοτικό στάδιο Αριδαίας.
Άλλο πρόβλημα της εποχής εκείνης ήταν η έλλειψη νερού για την καθαριότητα των ποδοσφαιριστών. Το παραπάνω πρόβλημα λύθηκε με την τοποθέτηση τουλούμπας για την εξαγωγή νερού.
Μεγάλο πρόβλημα και δυσκολία επίσης, ήταν οι μετακινήσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως τότε δεν υπήρχε επίσημο πρωτάθλημα, οι αγώνες ήταν σε φιλικό χαρακτήρα. Ο Αλμωπός αγωνιζόταν στη Γουμένισσα, στην Έδεσσα (4 ομάδες), στα Γιαννιτσά, στο Αμύνταιο, στη Βέροια (2 ομάδες, Ερμής και Βέρμιο Βεροίας) και στη Φλώρινα (Ελλάς Φλώρινας και Νικηφόρος).
Οι μετακινήσεις της ομάδας στις περιοχές που έπρεπε να διασχίσουν βουνό γινόντουσαν με τα πόδια. Χαρακτηριστικά, η ομάδα ξεκινούσε δύο ημέρες πριν για να φτάσει στον προορισμό της με τα ρούχα να είναι φορτωμένα σε μουλάρια. Σε άλλες περιοχές που δεν ήταν δυσπρόσιτες, οι μετακινήσεις γίνονταν με φορτηγά – αμάξια.
-Υποχρεώθηκε σε κάποια στιγμή της διαδρομής του ο σύλλογος σε μετονομασία ή συγχώνευση (περίοδος δικτατορίας Μεταξά και δικτατορίας 1967-1974);
ΑΠ: Όχι
-Σε ποιο γήπεδο έπαιζε στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ο σύλλογος και ποια είναι η σημερινή του έδρα;
ΑΠ: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αρχικά, οι αγώνες γινόντουσαν σε ένα στρατόπεδο της Αριδαίας. Έπειτα, η ομάδα αγωνιζόταν νοτιότερα σε έναν άλλο χώρο, σε ένα «νέο γήπεδο». Τέλος, ακόμη πιο νότια, δημιουργήθηκε το γήπεδο που αγωνίζεται ακόμη και σήμερα, το Δημοτικό στάδιο Αριδαίας.
-Υπήρξαν μέλη του συλλόγου που έχασαν τη ζωή τους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή που ακολούθησε;
ΑΠ: Αξίζει να αναφερθεί πως σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες της ομάδας τότε τάχθηκαν στην Αντίσταση κατά των Γερμανών. Ναι, υπήρξε ποδοσφαιριστής ο οποίος έχασε την ζωή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πιο συγκεκριμένα στο Αλβανικό μέτωπο, το επίθετο του ήταν Σμήνας.
-Σε ποιες κατηγορίες αγωνίστηκε τη μεταπολεμική περίοδο;
ΑΠ: Αρχικά αγωνίστηκε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν ομάδες από την Πέλλα και την Ημαθία. Έπειτα πήρε την πορεία από την τοπική ΕΠΣ στις επαγγελματικές κατηγορίες και έφτασε έως την Β’ Εθνική όπου επέστρεψε σήμερα μετά από πολλά χρόνια.
-Ο σύλλογος έχει μόνο ποδόσφαιρο ή και άλλα αθλήματα;
ΑΠ: Μόνο ποδόσφαιρο.
-Λειτουργούν τμήματα υποδομών;
ΑΠ: Φυσικά, Μπαμπίνι Κ6, Προτζούνιορ Κ8, Τζούνιορ Κ10, Προπαιδικό Κ12, Παιδικό Κ14, Εφηβικό Κ16 και η ομάδα Νέων.
-Πόσα ενεργά δελτία έχει ο σύλλογος;
ΑΠ: Ο Σύλλογος αριθμεί πάνω από 200 ενεργά δελτία.
-Ποια είναι η σημερινή διοίκηση της ομάδας;
AΠ: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Παντελίδης Φώτης
Α’ μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος: Ιγνατίδης Κων/νος
Β’ μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος: Μποτσφάρης Αθανάσιος
Γενικός Γραμματέας, μη εκτελεστικό μέλος: Τσιτιρίδης Ιωάννης
Ταμίας, μη εκτελεστικό μέλος: Μυλοθρίδης Δημήτριος
Μη εκτελεστικό μέλος: Μπεκίρης Στέφανος
Μη εκτελεστικό μέλος: Εμμανουηλίδης Γεώργιος
-Στηρίζει η τοπική κοινωνία την ομάδα και με ποιους τρόπους και ποια είναι η προσέλευση στο γήπεδο (περίοδος προ της πανδημίας);
ΑΠ: Ναι, η ομάδα στηριζόταν και στηρίζεται ακόμη στην τοπική κοινωνία και σε όλη την Αλμωπία. Ο Αλμωπός Αριδαίας – Λουτρά Πόζαρ, είναι ιδέα – ιδέα που είναι συνυφασμένη με την τοπική κοινωνία και γενικότερα την επαρχία της Αλμωπίας.
Παραδοσιακά, όλα τα γύρω χωριά και η Αριδαία, με το πέρασμα των χρόνων έχουν ως κοινό παράγοντα εξέλιξης τον Αλμωπό και παράλληλα την Αλμωπία. Αφανείς και επιφανείς άνθρωποι στηρίζουν την προσπάθεια της διοίκησης καθημερινά, από Ελλάδα και Εξωτερικό.
Ο πόλος έλξης για όλο τον κόσμο, τα Λουτρά Πόζαρ, είναι δίπλα στην ομάδα και όλοι μαζί κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Πηγή φωτο: Αλμωπός Αριδαίας
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Διαβάστε στο sports.ert.gr τo επόμενο Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021: Η «ελαφρά ταξιαρχία» επιστρέφει στη γενέθλια γη – 1932 ο Απόλλωνας στη Σμύρνη