Επανεκκινούν οι ανασκαφές για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μαγούλα Πλατανιώτικη, μετά την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιφέρεια και Δήμος αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση μέχρι τις 31-5-2022, της μισθοδοσίας του επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα, υπό την επιστημονική διεύθυνση του κ. Γιάννη Λώλου, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της κ. Βάσως Ροντήρη, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. «Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διασφαλίζουμε τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στον σημαντικότερο οικισμό των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού, τη Μαγούλα Πλατανιώτικη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνέργεια με τον Δήμο Αλμυρού, αναλαμβάνουμε την μισθοδοτική κάλυψη για την πρόσληψη 3 διπλωματούχων αρχαιολόγων, ενός συντηρητή και 3 εργατοτεχνιτών, που θα απασχοληθούν στο έργο για τον επόμενο χρόνο. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, αναδεικνύουμε και προβάλλουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας, με έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μας πάνε όλους μαζί μπροστά» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Η επανεκκίνηση των ανασκαφών στη θέση «Μαγούλα Πλατανιώτικη» της Τ.Ε. Πλατάνου, του Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας, αποσκοπεί στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Άλου των κλασικών χρόνων. Η ανασκαφική έρευνα στο δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018 και 2019, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως σταυροδρόμι του οικισμού, καθώς και τμήματα τεσσάρων (4) οικιών που χρονολογούνται στον 3ο και 2ο αι. π.Χ. Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων των οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτήν την σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.
Tο προσωπικό που θα απασχοληθεί στο έργο είναι εικοσιπέντε (25) περίπου άτομα και περιλαμβάνει τους διευθυντές της ανασκαφής, τρεις έμπειρους αρχαιολόγους, υπεύθυνους για την επίβλεψη των ανασκαφικών τομών και για την καταγραφή των ευρημάτων, έναν αρχιτέκτονα, έναν συντηρητή-τρια, ένα σχεδιαστή-τρια, τρεις εργατοτεχνίτες, και δεκαπέντε περίπου φοιτητές ή τελειόφοιτους αρχαιολογίας που θα βοηθήσουν στην ανασκαφή και τη μελέτη των ευρημάτων ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης. Για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί η πρόσληψη ενός (1) συντηρητή για διάστημα έως τρεις (3) μήνες, έως τριών (3) αρχαιολόγων για διάστημα ενός (1) μήνα, και έως τριών (3) εργατοτεχνιτών επίσης για διάστημα ενός (1) μήνα. Το έργο θα εκτελεστεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιάννη Λώλου