Καφές, γάλα, τυριά, χυμοί και αλεύρι είναι λίγα μόνο από τα προϊόντα των οποίων η τιμή αναμένεται να αυξηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο οι καταναλωτές θα δουν διαφορές στις τελικές τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων, καθώς αναμένεται μία σειρά από ανατιμήσεις σε περισσότερα από 500 προϊόντα και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Real News της Κυριακής, τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρξει αύξηση τιμών σε περίπου 500 προϊόντα. Πρόκειται για αυξήσεις που θα φτάνουν ως και το 25% και θα αφορούν 31 κατηγορίες.

Οι καταναλωτές θα αντιληφθούν σταδιακά τις αυξήσεις, καθώς θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται πρόκειται για ανατιμήσεις που αφορούν ορισμένα προϊόντα από μεμονωμένες επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο των εταιριών που τροφοδοτούν τα καταστήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη νέα λίστα περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:

πανάκια καθαρισμού (αύξηση της τάξης 4-25%)

– ζυμαρικά (7-23%)

– χυμοί (5-15,5%)

– ρύζι τζαζμίν (10%)

– φέτα (9%)

– αφρόλουτρα (7%)

– κατεψυγμένα λαχανικά (6%)

– τυριά (5,7%)

– εσπρέσο (5,5%)

– στιγμιαίος καφές (5%)

– αλάτι (5%)

– κρουασάν (5%)

– πουρές (4,5%)

– σάλτσες (4,5%)

– παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%)

– ελληνικός καφές (4,5%)

– αλεύρι (4,5%)

– αλουμινόχαρτο (3,5%)

– σοκολάτα-κουβερτούρα (3,5%)

– βρεφικό γάλα (3%)

– χλωρίνη (3%)

– κέτσαπ, μουστάρδες, μαγιονέζες (3%)

– τσάι (3%)

– χαρτί υγείας (3%)

– γάλα εβαπορέ (3%)

– κρεμοσάπουνο (2,5%)

– τοματοειδή (2,5%)

– δημητριακά (2,5%)

– ροφήματα (2,5%)

– εισαγόμενα νερά (2-4%)

– ζωοτροφές (1,5-5%)

Γεωργιάδης για ακρίβεια: «Ψυχραιμία»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης συνέστησε «ψυχραιμία», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:  «Θα έρθουν αυξήσεις από τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια αύξηση όλων των τιμών, από τα ναύλα και  μέχρι τις πρώτες ύλες. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη και ιδιαίτερα οι προηγμένες χώρες, και προφανώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν θα είναι διαρκές, θα έχει κάποια παροδικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ομαλοποίηση της αγοράς μετά τις καραντίνες. Το παρακολουθούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ, και ειδικότερα κάποια μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες και σε κάποια πεδία στα οποία το κράτος μπορεί να δράσει.

 

Περισσότερα Εδω