Κακά μαντάτα για την τιμή του καφέ στην Ελλάδα, αφού ακριβαίνει από 1η Ιουλίου στα καταστήματα εστίασης.

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης. Όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι».

Η Αρχή επισημαίνει πως ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει για τον καφέ όταν θα τον παραγγέλνει κανείς με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away δηλαδή «στο χέρι». Επίσης μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% θα ισχύει και στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery) μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο καφές, το κακάο, το τσάι και το χαμομήλι.

Ωστόσο από την 1η Ιουλίου 2024 θα ισχύσει ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

Ουσιαστικά εάν επιλέξει κανείς να απολαύσει τον καφέ του σε κατάστημα εστίασης τότε θα έχει μια επιπλέον επιβάρυνση 11% και αυτό επειδή ο συντελεστής του ΦΠΑ θα πάει στο 24% από 13% που είναι σήμερα.

Αναμένεται βέβαια να δούμε σήμερα πόσο πιο βαθιά θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ή αν θα υπάρξουν καταστήματα που θα απορροφήσουν αυτή την διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση στον φόρο…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω