«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, όπου ηχητικά ντοκουμέντα που είχαν “χαθεί” έρχονται στην επιφάνεια για να επιβεβαιώσουν με τρόπο τραγικό ότι η αιτία θανάτου των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών φέρεται να μην είναι η σύγκρουση, αλλά η πυρκαγιά που ακολούθησε, η Κυβέρνηση επιχειρεί με το παρόν νομοσχέδιο με έναν τρόπο απολύτως ύποπτο να ρυθμίσει θέματα επαναξιολόγησης ιατροδικαστικών εκθέσεων και επανακαθορισμού των αιτίων θανάτου», τόνισε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη στην έναρξη της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε ότι «με το νομοσχέδιο φέρνετε τη συγκρότηση μίας τριμελούς ιατροδικαστικής επιτροπής διορισμένης από τον Υπουργό, που θα αποτελείται από τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών -ο οποίος με απόφαση του Υπουργείου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των Τεμπών- και δύο ακόμα μέλη. Μια επιτροπή που θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει και να επαναξιολογεί τα αίτια θανάτου στις ιατροδικαστικές εξετάσεις. Παραβιάζετε λοιπόν ευθέως την επιστημονική ανεξαρτησία των ιατροδικαστών και δίνετε το δικαίωμα σε μια Επιτροπή να επαναξιολογεί εκθέσεις- προνόμιο που μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι Εισαγγελείς τους οποίους εμείς εμπιστευόμαστε».
Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση κινείται με έναν προκλητικό λαϊκισμό, σύμφωνα με τον οποίο η αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ των “κακούργων” επειδή έχει σοβαρότατες ενστάσεις για το σύμφυρμα ακραίων διατάξεων που φέρνει το Υπ. Δικαιοσύνης, που έχουν απορρίψει όλος ο νομικός κόσμος, οι επιστημονικοί φορείς, οι γυναικείες οργανώσεις. Όπως όμως έλεγε ο μεγάλος Μάνος Χατζηδάκις, είναι σύνηθες στον πόλεμό μας με το τέρας του λαϊκισμού αρχικά να το συνηθίζουμε και εν τέλει να του μοιάζουμε, γι’αυτό και κάθε φορά που προβαίνετε σε τέτοιες ακραίες συκοφαντικές δηλώσεις εναντίον της αντιπολίτευσης, κοιτάξτε πρώτα στον καθρέφτη σας κ. Υπουργέ».
Σχολιάζοντας την τιμωρητική διάσταση του νομοσχεδίου, την αυστηροποίηση των ποινών και τη νέα τροποποίηση του ποινικού κώδικα, η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι «Συζητάμε την 8η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επί των ημερών της ΝΔ. Οι αντιδράσεις στα social media είναι αυτές που κάνουν κάθε φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να τρέχει να νομοθετήσει αυστηρές δήθεν ποινές, νιώθοντας ότι αυτό είναι μόνο το χρέος τους. Ο Ποινικός Κώδικας όμως, δεν είναι ‘’παιχνίδι’’ και κυρίως δεν προσφέρεται για ασκήσεις ποινικού λαϊκισμού à la Donald Trump. Δεν προσφέρεται για επικοινωνία, δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές επιδιώξεις. Μακάρι η ενδοοικογενειακή βία και η εγκληματικότητα να μειωνόταν με την αυστηροποίηση των ποινών. Τότε οι ΗΠΑ που ακόμη έχουν τη θανατική ποινή, θα ήταν η “γη της επαγγελίας”, κι όμως απέχουν πολύ από αυτό. Όμως, κανένας παραβατικός άνθρωπος δεν πτοήθηκε από το να διαπράξει ένα σοβαρό έγκλημα, εξαιτίας της αυστηρότητας της ενδεχόμενης ποινής. Ούτε η επαναφορά στον κανόνα της προφυλάκισης που ίσχυε πριν το 1981, ούτε η οριζόντια μη αναστολή των ποινών και η μη ανασταλτική δύναμη των εφέσεων, θα πατάξουν το έγκλημα. Πάψτε να μπερδεύετε την τιμωρία με τον σωφρονισμό, πάψτε να φαντασιώνεστε τον εαυτό σας ως τον τιμωρό της δικαιοσύνης, που υποκαθιστάτε δικαστές, δικαστικά συμβούλια. Πάψτε να ενσωματώνετε Οδηγίες α λα καρτ και κατά το δοκούν, όπως κάνετε σήμερα ενσωματώνοντας μόλις 9 άρθρα και μόνο τις ποινικές διατάξεις της Οδηγίας για την ενδοοικογενειακή βία, αφήνοντας εκτός το πνεύμα του ενωσιακού νομοθέτη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».
Η Ευαγγελία Λιακούλη κάλεσε την Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο για την προστασία των γυναικών – όπως όφειλε με «…την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας για τα θύματα, η θεσμοθέτηση οικογενειακών δικαστηρίων και προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης είναι αυτά που θα καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών – όλα αυτά για τα οποία εσείς αδιαφορείτε».
«Ο ρόλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν είναι να παράγει παχυλούς τίτλους στα ΜΜΕ, αλλά είναι ρόλος θεσμικός. Είναι η διαφύλαξη των κατακτήσεων του δικαιϊκού μας συστήματος, η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η εγγύηση της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης μέσα από μια δίκαιη δίκη. Για την Κυβέρνηση όμως, ένοχοι και αθώοι, φταίχτες και μη, μπαίνουν στην ίδια εξίσωση. Αυτό είναι το ποινικό δίκαιο που οραματίζεται η Κυβέρνηση – μέχρι τον επόμενο τίτλο, την επόμενη τροποποίηση και γυρνά λοιπόν την ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του ‘50», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις