Η επόμενη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει στραμμένα τα φώτα στις κινήσεις του διατασικού ρεύματος της «Ομπρέλας» ή, όπως αποτυπώθηκε στην κορυφαία διαδικασία, των δυνάμεων της μειοψηφίας – εν μέσω συγκρούσεων που κλιμακώνονται και τη φέρνουν στο επίκεντρο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εν λόγω τάση έλαβε 26% στην αντιπρόταση που κατέθεσε για εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο. Και μπορεί να μειοψήφησε, όμως μια ανάγνωση βλέπει πίσω από αυτό – αλλά και από τα γενικευμένα τζαρτζαρίσματα που ακολούθησαν για το ποιος μπορεί να είναι μέλος του κόμματος – την επόμενη ημέρα μιας συγκροτημένης τάσης που δεν θα το βάλει κάτω στο πεδίο του συσχετισμού δύναμης.

Οπως λένε οι πληροφορίες, η «Ομπρέλα» έχει ήδη ριχτεί στη μάχη της νέας ΚΕ και έχει ήδη διαμορφώσει προσχέδιο προσώπων που θα υποστηρίξει ανά περιφέρεια – θυμίζουμε πως η πρόταση για εκλογή ΚΕ από τη βάση συνοδεύεται από γεωγραφική ποσόστωση.

Η μάχη αυτή θα είναι μέχρις εσχάτων αφού, όπως προκύπτει, το φιλοπροεδρικό ρεύμα βγήκε ενισχυμένο από το συνέδριο και γενικά η θέση για το άνοιγμα του κόμματος. Οπως όμως τονίζουν πρόσωπα της «Ομπρέλας» που έχουν γνώση της ανθρωπογεωγραφίας, η συμμαχία των προεδρικών (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα, πασοκογενείς) είναι εξόχως ετερόκλητη και άρα δεν θα είναι εύκολο να βαδίσει ενιαία μετά τη 15η Μαΐου.

Το ίδιο δύσκολο στοίχημα θα είναι και για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού θα πρέπει να βρει εκείνη την κρίσιμη ομάδα για να εμπεδώσει στο σύνολο των μελών, της βάσης και του κόσμου την Πολιτική Απόφαση – που βέβαια ψηφίστηκε ομόφωνα. Εδώ οι της «Ομπρέλας» επισημαίνουν μια ευνοϊκή ανάγνωση της εν λόγω Απόφασης στο σημείο που περιγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και όχι γενικά και αόριστα της Κεντροαριστεράς – εδώ διαδραμάτισε ρόλο ο Δημήτρης Παπαδημούλης λένε οι πληροφορίες. Και λένε πως έχει σημασία αυτό για τη δική τους μάχη των ταυτοτικών θέσεων, αφού κατοχυρώνει ένα πεδίο διαπάλης στις οργανώσεις.

Σχηματικά θα έλεγε κάποιος πως η «Ομπρέλα» θα έχει μπροστά της το μεγάλο στοίχημα να παραμείνει συγκροτημένο ρεύμα και την ίδια ώρα να εκπέμπει σήμα ενότητας και σύνθεσης εν όψει και του εκλογικού χρόνου. Κατά γενική ομολογία, οι τοποθετήσεις των στελεχών της στο συνέδριο (Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός κ.ά.) ήταν εκ των πιο πολιτικών και ξεδιπλώθηκε μια γκάμα θέσεων που τους διατρέχουν: άνοιγμα στα ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας, ταξική μεροληψία, απόκρουση του κάθε αρχηγισμού, κριτική για όψεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (όπως χειρισμούς με ΜΜΕ ή με την Εκκλησία), διαρκές αίτημα για Ειρήνη και μαζικό κίνημα με αφορμή το Ουκρανικό, υπεράσπιση των παραδόσεων της Αριστεράς.

Μετωπική με Πολάκη

Οι επιτελείς της «Ομπρέλας» το επόμενο διάστημα θα έχουν μια στρατηγική ανάδειξης όλων των παραπάνω συν τη μάχη του εσωτερικού συσχετισμού. Στο τελευταίο σκέλος θα επιχειρήσουν και ανοίγματα με υποστήριξη και πριμοδότηση προσώπων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ δεν υπάρχει σκέψη για αποχώρηση το προσεχές διάστημα.

Η όλη βέβαια νέα στρατηγική της «Ομπρέλας» προσκρούει όπως φαίνεται στους κραδασμούς και τις νέες οξύτατες αψιμαχίες που έχουν εκδηλωθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το συνέδριο και με πρωταγωνιστές στον πόλεμο εναντίον τους πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Νίκος Καρανίκας, αλλά και μια νέα ασύμμετρη μετωπική αντιπαράθεση με τερέν τα κοινωνικά δίκτυα.

Η «Ομπρέλα» το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ξορκίσει την εικόνα του ανασχετικού παράγοντα προς τη διεύρυνση αλλά και πως δεν αποτελεί εμπόδιο στο άνοιγμα του κόμματος και στα χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται μετά το Συνέδριο στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Περισσότερα Εδω