Το μείζον ζήτημα της αισχροκέρδειας και στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα φέρνει στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι αυξήσεις σε ενέργεια, πετρέλαιο και αγροτικά εφόδια, από το 2021 και μετά, είναι τεράστιες και καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό το κόστος παραγωγής των προϊόντων της χώρας μας. Την ίδια άνοδο στις αυξήσεις ακολουθούν όμως αδικαιολόγητα και οι τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές ,παρόλο που οι παραγωγοί, συνεχίζουν να λαμβάνουν τιμές πώλησης ιδιαίτερα χαμηλές ή ακόμη και μικρότερες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια και στο κόστος εισροών στον πρωτογενή τομέα, καθώς για το 2023 είναι μία από τις τέσσερις μόλις χώρες όπου αυξήθηκαν οι τιμές των λιπασμάτων έναντι των υπολοίπων, όταν σε επίπεδο ΕΕ η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να ανέρχονται εώς και 46%.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με την υπ.αρ. 2811/25-01-2024 ερώτηση, θέσαμε το ζήτημα των αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών λιπασμάτων στη χώρα μας, σε σχέση με την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. και σε απάντηση του, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σταμενίτης ανέφερε ότι «οι τιμές πώλησης των λιπασμάτων διαμορφώνονται ελεύθερα, σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, και σε εφαρμογή των ενωσιακών διατάξεων. Επεσήμανε δε, ότι «Το ΥΠΑΑΤ, με το θεσμικό του ρόλο, διενεργεί ελέγχους στα αγροεφόδια (λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές), σε όλα τα στάδια

διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και την ομαλή διακίνηση των αγροεφοδίων στο πλαίσιο ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού.»

Πρόσφατα, στις 21/06/2024,ο Πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε ότι «είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες».

Επιπλέον όμως, πρέπει να γίνει γνωστό και να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με το φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής και λαθρεμπορίας φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Επειδή οι συνέπειες από τη χρήση φυτοφαρμάκων που παράνομα εισήχθησαν στη χώρα μας είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία αλλά και για όλη την αλυσίδα αγροδιατροφής.

Επειδή η αισχροκέρδεια σε βάρος των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα και των καταναλωτών είναι γεγονός και η Κυβέρνηση αγνοεί και «κωφεύει» συστηματικά εδώ και χρόνια.

Επειδή η ‘ομολογία’ του Πρωθυπουργού για την άγνοια των εδώ και χρόνια προβλημάτων του πρωτογενή τομέα της χώρας, καταδεικνύει την πλήρη αδυναμία της Κυβέρνησης να τα αντιληφθεί αλλά και την ανικανότητα της να τα επιλύσει.

Επειδή η άγνοια της Κυβέρνησης για τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα της χώρας και όχι μόνο, είναι επικίνδυνη.

Επειδή η ανεξέλεγκτη και αδικαιολόγητη εκτίναξη του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων οδηγεί σε κατάρρευση τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Σε ποιες ακριβώς ενέργειες προτίθεται να προβεί και ποια μέτρα θα εφαρμόσει για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στον τομέα των φυτοφαρμάκων (και των υπόλοιπων εισροών), αλλά και του φαινομένου της παράνομης εισαγωγής και λαθρεμπορίας φυτοτοφαρμάκων και λιπασμάτων στη χώρα μας;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω