Tις ουκρανικές δυνάμεις κατηγορεί ευθέως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τις 2 αεροπορικές βάσεις του εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι αναχαίτισαν ουκρανικά ντρόουν στη Ριαζάν και την Σαράτοφ, από τα θραύσματα των οποίων σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες και υπέστησαν ελαφρές ζημιές δύο αεροσκάφη. Το Κίεβο, όπως κάθε φορά, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά εκφράζει ικανοποίηση για το πάθημα της Μόσχας.
«Αν κάτι εκτοξεύεται προς τον εναέριο χώρο άλλων κρατών, αργά ή γρήγορα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο αρχικό σημείο» ανέφερε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
Ακολούθησε μπαράζ τιμωρητικών βομβαρδισμών με στόχο τις ενεργειακές υποδομές σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
Στις μεγάλες πόλεις ο κόσμος βρήκε πάλι καταφύγιο στο μετρό, όμως η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους. Στα νότια χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές και 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Την ίδια ώρα τα ρωσικά μέσα έδειχναν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να οδηγεί τη Μερσεντές του προς την Κριμαία. Περνά από τη γέφυρα του Κερτς, μέρος της οποίας είχε καταρρεύσει στην ταπεινωτική για τη Μόσχα επίθεση της 8ης Οκτωβρίου. Περπάτησε πάνω στη γέφυρα – σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας και ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ δημιουργεί τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.
Ενώ, ο Εμανουέλ Μακρόν δέχεται επικρίσεις από το Κίεβο και τις Βαλτικές χώρες για τη δήλωση ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις και στη Ρωσία για την επόμενη μέρα. Σε νέα συνέντευξη είπε ότι οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν πώς θα τελειώσει ο πόλεμος και ότι ο ίδιος πάντα αποκαλύπτει τι συζητά με τον Πούτιν.
Τη θέση ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Πούτιν υποστηρίζει και ο Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, πρώτη φορά η Μόσχα καταγγέλλει το Κίεβο για επίθεση στο ρωσικό έδαφος και μάλιστα στο εντυπωσιακό βάθος των 500 χλμ εντός της Ρωσίας από τα σύνορα της Ουκρανίας. Όπως είπε δύο τα ερωτήματα που προκύπτουν: αν η Μόσχα εξάντλησε την αντίδρασή της με το σφυροκόπημα της Ουκρανίας το μεσημέρι, γιατί ο Πρόεδρος Πούτιν παρά τη σοβαρή αυτή καταγγελία επέλεξε να μεταβεί στην Κριμαία και αν το Κίεβο έχει ντρόουν τέτοιας εμβέλειας
Το θέμα είναι ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο σύνθετος για να επιλυθεί μέσω διαλόγου και αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης. Το διαμήνυσε ο Λαβρόφ προειδοποιώντας για κίνδυνο ο πόλεμος να μετατραπεί σε απευθείας σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, το έθεσε και Πρόεδρος Μακρόν εγείροντας εκ νέου θέμα διαπραγματεύσεων, ζητώντας μάλιστα να εξεταστεί το πάγιο αίτημα της Ρωσίας να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δείχνει να αμφισβητεί τις προθέσεις της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι προέχει η ασφάλεια της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας.
Πηγή: ΕΡΤ- Παντελής Γκόνος, Άννα Παπασωτηρίου
Διαβαστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Θύελλα κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία» – Τι απαντούν Γερμανία, Ουκρανία, Βαλτικές