Του Θάνου Νικηταρά
Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Ομικρον» έσκασε σαν «βόμβα» στην Ευρώπη, καθώς την ώρα που υπήρχε η αίσθηση ότι επιστρέφουμε στην «κανονικότητα» (έστω και με διαχωρισμούς μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) οι κυβερνήσεις επέβαλαν εκ νέου μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας και πλέον η κατάσταση θυμίζει εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η μια χώρα μετά την άλλη έπαιρναν μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
Ο αθλητισμός βρέθηκε εκ νέου στο «στόχαστρο» και κυρίως τα μεγάλα γήπεδα στα οποία συνωστίζεται κόσμος και συνήθως δεν τηρεί τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας (μάσκες κτλ.).
Lockdown στον αθλητισμό και οι αντιδράσεις
Από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και ξεκίνησε να πιέζεται το ΕΣΥ υπήρχαν σενάρια που ήθελαν να μπαίνει «λουκέτο» στα γήπεδα, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το διέψευσε κατηγορηματικά.
Τελικά όμως να που έμελλε τα σενάρια να επιβεβαιωθούν, καθώς λίγες ημέρες αργότερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι μειώνεται δραστικά η χωρητικότητα των θεατών στα γήπεδα.
Συγκεκριμένα έως τις 16 Ιανουαρίου τα γήπεδα στην Ελλάδα θα έχουν 10% πληρότητα με πλαφόν τους 1.000 θεατές.
Ομάδες και οπαδοί έχουν ήδη αντιδράσει. «Πώς γίνεται να έχουμε μόλις 1.000 οπαδούς στο γήπεδο, όταν έχουμε 16-17.000 διαρκείας», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των μεγάλων ΠΑΕ.
Σίγουρα κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τους 15.000 «άτυχους» που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την ομάδα τους, παρόλο που οι ίδιοι φρόντισαν να κάνουν ότι ήταν απαραίτητο. Εμβολιάστηκαν άμεσα και αγόρασαν το εισιτήριο διαρκείας τους.
ΠΑΕ και σύνδεσμοι στάθηκαν στις ανακοινώσεις τους στο γεγονός ότι ο κόσμος εμβολιάστηκε για να μπορεί να πηγαίνει στο γήπεδο. Οι κυβερνήσεις άλλωστε είχαν χρησιμοποιήσει από το καλοκαίρι τον αθλητισμό για να μπορέσουν να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. «Στο γήπεδο θα πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες», αυτό ήταν το μέτρο που οδήγησε χιλιάδες οπαδούς στο να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 και να συμβάλουν στη μάχη που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τώρα αυτοί νιώθουν… εξαπατημένοι. «Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιλέγει σε κάθε αγώνα 1000 «εκλεκτούς» ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους φιλάθλους του, που έτρεξαν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μπορούν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου μας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΑΕ Ολυμπιακός.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση, με τιμωρητική διάθεση απέναντι σε φιλάθλους, αρκετοί εκ των οποίων πήραν την κρίσιμη απόφαση να εμβολιαστούν προκειμένου να καταστεί δυνατό να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας και να παρακολουθούν την ομάδα τους», τονίζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
«Και εμείς και η κυβέρνηση ζητήσαμε από τον κόσμο το καλοκαίρι να εμβολιαστεί και μπήκαμε, έτσι, σε έναν καθόλου ευχάριστο διαχωρισμό των φιλάθλων μας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, κάτι που κανείς μας δεν τον ήθελε», είπε ο διευθύνον σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιώργος Κοσμάς. Αλλά και στις ανακοινώσεις τους οι οργανωμένοι οπαδοί στέκονται επίσης στο γεγονός ότι ο κόσμος έσπευσε να εμβολιαστεί το καλοκαίρι για να δει την ομάδα του.
«Οι ανακοινώσεις προσυπογράφουν κατ’ ουσία το μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και περιθωριοποιούν τους φιλάθλους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Αδεια γήπεδα σε όλη την Ευρώπη
Μετά από 1,5 περίπου χρόνο πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αθλητικές οργανώσεις αναβλήθηκαν και όσα αθλητικά γεγονότα έγιναν ήταν κεκλεισμένων των θυρών (ή με ελάχιστους οπαδούς) ήρθε ο Ιούνιος του 2021 και το Euro, το οποίο να σημειώσουμε βέβαια ότι έγινε με καθυστέρηση ενός έτους.
Επιτέλους, γεμάτα -ή σχεδόν γεμάτα- γήπεδα!
Θυμάμαι σαν και χθες τον αγώνα της Ουγγαρίας με την Πορτογαλία, ένα γήπεδο γεμάτο, οπαδοί να τραγουδούν συνθήματα, μια εικόνα που είχε λείψει σε όλους. Τότε ελπίζαμε ότι οι εικόνες του προηγούμενου έτους με τα άδεια γήπεδα δεν θα ξανά επαναληφθούν.
Το πρώτο σοκ όμως ήρθε πριν περίπου έναν μήνα, όταν η Ολλανδία και στη συνέχεια η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι οι αγώνες θα γίνονται πλέον… χωρίς οπαδούς!
Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε το παιχνίδι της Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα σε μια άδεια Αλιάνζ Αρίνα! Ιδιες εικόνες και στην αναμέτρηση της Λειψίας με την Μάντσεστερ Σίτι, του Αγιαξ με την Σπόρτιγνκ αλλά και στης Σάλτσμπουργκ με την Σεβίλλη, ενώ άλλες αναμετρήσεις (όπως αυτή της Βόλφσμπουργκ με την Λιλ) έγιναν με ελάχιστους οπαδούς στο γήπεδο.
Ασχημες εικόνες, εικόνες που ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε. Η Ευρώπη γύρισε στο 2020, ακόμη και εάν μερικές χώρες -τουλάχιστον προς στιγμήν- δεν έχουν πάρει ιδιαίτερα μέτρα, δεν είναι βλέπετε η κατάσταση με την πανδημία ίδια παντού.
Και σημειωτέων, οι προαναφερόμενες αναμετρήσεις ήταν για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το UEFA Champions League, και έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου, από τότε έχουμε περισσότερες εξελίξεις.
Χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν βάλει «λουκέτο» στα γήπεδα. Η Ιταλία ρίχνει την πληρότητα στα γήπεδα στο 50% από τις αρχές του 2022, ενώ η Ισπανία την ρίχνει στο 75% για τα ανοικτά γήπεδα και στο 50% στα κλειστά. Στην Γαλλία μπαίνει ανώτατος αριθμός των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα στις 5.000 θέσεις, ενώ αντίστοιχα θα «πέσει» ο αριθμός και στα κλειστά γήπεδα στις 2.000 θέσεις.
Η Αγγλία δείχνει να είναι η μοναδική χώρα που μένει «ανεπηρέαστη», καθώς τα γήπεδα θα παραμείνουν γεμάτα, με τη διαφορά μόνο ότι πλέον θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι οπαδοί, από την άλλη είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα σε ποδοσφαιριστές.
Να θυμίσουμε ότι η Αγγλία ήταν και η χώρα που επί της ουσίας «άνοιξε το δρόμο» για γεμάτα γήπεδα. Επιστρέφουμε εκ νέου στο Euro και στον τελικό που έγινε στο Γουέμπλεϊ, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουε τον «κώδωνα» για τις εικόνες.
«Υποτίθεται ότι πρέπει να χαίρομαι να βλέπω τη μετάδοση να γίνεται μπροστά στα μάτια μου;» έγραψε τότε σε ανάρτησή της η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρκοβ.
«Η πανδημία της COVID-19 δεν κάνει διάλειμμα σήμερα. Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα θα εκμεταλλεύεται τους ανεμβολίαστους, σε συναθροίσεις, χωρίς μάσκες, με κραυγές, φωνές, τραγούδια. Ολέθριο», πρόσθετε.
Και τελικά… αναβολές
Τα τελευταία δύο χρόνια μπήκαν στη ζωή μας… οι αναβολές! Μπορεί τα πρωτόκολλα πλέον να είναι πιο «χαλαρά» και να χρειάζονται αρκετά κρούσματα σε μια ομάδα για να αναβληθεί ένας αγώνας, όμως τις τελευταίες ημέρες ζούμε μια «πανδημία» αναβολών.
Στην Premier League αναβλήθηκαν περίπου τα μισά ματς. Στο μπάσκετ είδαμε να αναβάλλονται αναμετρήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για την Euroleague (με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ζαλγκίρις αντίστοιχα), ενώ η ΑΕΚ έπαιξε… με μισή ομάδα κόντρα στο Περιστέρι για το Κύπελλο Ελλάδας, διότι η ΕΟΚ δεν ανέβαλε το ματς παρά τα τρία κρούσματα σε παίκτες των «κιτρινόμαυρων».
Γενικώς ο αθλητισμός δέχεται έντονο πλήγμα από τον COVID-19, καθώς αθλητές σε ατομικά αθλήματα χάνουν αγώνες και τουρνουά. Ο Ναδάλ παραλίγο να χάσει το τουρνουά της Μελβούρνης γιατί βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ τελικά θα το χάσει ο Αντρέι Ρούμπλεφ, αλλά και άλλοι αθλητές έμειναν «εκτός» και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την απουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς από το ATP Cup της Αυστραλίας, λόγω εμβολιασμού.
Και ναι μπορεί πλέον να μην «σπέρνεται» ο πανικός για ένα κρούσμα και να βλέπουμε ομάδες να φτάνουν σε σημείο να χρησιμοποιούν μέχρι και εμπύρετους παίκτες (!) όμως ακόμα και έτσι έχουμε αναβολές που έχουν οδηγήσει σε μια γενική σύγχυση και σε μια αμφιβολία για το εάν θα διεξαχθούν κανονικά όλες οι μεγάλες διοργανώσεις.
Αλλωστε νωπά είναι ακόμα στη μνήμη μας τα όσα έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή του γιατί βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ο Λοβέρα.
Ευχή όλων μας να μην επιστρέψουμε εκεί, όμως σίγουρα τα όσα γίνονται τον τελευταίο μήνα… μας θυμίζουν το 2020, ακόμα και εάν είμαστε στην χαραυγή του 2022.