Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων εγκλωβισμένων στο Αφγανιστάν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι επαφές των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν για να δώσουν παράταση δεν απέδωσαν. Έτσι, ούτε οι διεθνείς πιέσεις προς τον Τζο Μπάιντεν να απαιτήσει παράταση είχαν αποτέλεσμα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο χρόνος είναι αρκετός. Οι εικόνες, όμως, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μαρτυρούν ότι ο χρόνος δεν αρκεί.

« Ισπανία, Ισπανία, Ισπανία, πάμε…»

Ισπανοί στρατιώτες βοηθούν Αφγανούς πολίτες να μπουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως συνωστίζονται εκεί αναζητώντας τρόπο διαφυγής από τη χώρα και από τους Ταλιμπάν.

Άλλοι έχουν μπει ακόμη και μέσα σε λάκκους με βρώμικα νερά, έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας εκλιπαρώντας να τους επιτραπεί η είσοδος.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά καθώς ο Τζο Μπάιντεν, παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να παρατείνει- πέραν της τριακοστής πρώτης Αυγούστου- την παραμονή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Με τους ρυθμούς που ακολουθούμε, θα έχουμε ολοκληρώσει την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου. Όσο το γρηγορότερο τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο. Κάθε μέρα επιχειρήσεων αποτελεί κίνδυνο για τα στρατεύματά μας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από τις 14 Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει περισσότερους από 80 χιλιάδες πολίτες τους και Αφγανούς συνεργάτες τους.

Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν την Καμπούλ, αν και το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεαστεί με κανένα τρόπο η επιχείρηση εκκένωσης.

Σύμφωνα με τον Γερμανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έδωσαν διαβεβαιώσεις πως θα επιτρέψουν σε Αφγανούς με τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν από τη χώρα και μετά τις 31 Αυγούστου.

«(Το τέλος της αερογέφυρας) δεν πρέπει να σημάνει το τέλος των προσπαθειών μας να προστατεύουμε τους Αφγανούς συνεργάτες μας και να βοηθήσουμε τους Αφγανούς εκείνους που έχουν μείνει πίσω και κινδυνεύουν περισσότερο με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν» ανέφερε η Ανγκελα Μέρκελ.

Συνομιλίες για το θέμα είχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός του.

‘Οπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν: «Συνομίλησα σήμερα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των κοινών μας προσπαθειών για την επίτευξη ασφαλούς και συντεταγμένης εκκένωσης από το Αφγανιστάν. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας πολύτιμος εταίρος στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, όταν ρωτήθηκε για το αν συζητούν με την Τουρκία για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αμερικανική αποχώρηση, απάντησε ότι «Οι Ταλιμπάν που βρίσκονται τώρα στην Καμπούλ θα πρέπει να το αναλάβουν και υποθέτω με τη διεθνή κοινότητα αλλά δεν θα είναι οι Αμερικανοί υπεύθυνοι γι’ αυτό».

Οι Ταλιμπάν, πάντως στο πλαίσιο της προπαγάνδας τους έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που τους δείχνει ετοιμοπόλεμους. Χωρίς τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες τους, φορούν τις νέες τους στολές και είναι εξοπλισμένοι με αμερικανικά όπλα που άφησαν πίσω τους οι Αφγανοί στρατιώτες.

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Άρχισαν να αποχωρούν οι στρατιώτες μας

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έλεγε για μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εάν της ζητηθεί μετά την απόκτηση του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, το Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επέμεναν ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει και αυτός να αποχωρήσει πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης είναι γεγονός ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις καλές τις σχέσεις με τους Ταλιμπάν και με το Πακιστάν για να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε απόψε ότι η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν είναι πολύ σημαντική κι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον διάλογο με όλες τις πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση. Έκανε μάλιστα λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από την ηγεσία των Ταλιμπάν.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη, Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετικό Άρθρο: Anadolu: Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν

Περισσότερα Εδω