«Γιατί οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν, αν και είχαν προχωρήσει σε σχετική προεργασία ώστε να προσεγγίσουν κρυφά τη μεζονέτα των Γλυκών Νερώ και να μην καταγραφούν από τις κάμερες, ήταν τόσο απροετοίμαστοι που δεν έφεραν μαζί τους έστω ένα ρολό κολλητικής ταινίας, ένα σκοινί, ένα δεματικό ή άλλο υλικό για να δέσουν τους ενοίκους του σπιτιού; Γιατί οι δράστες μετακίνησαν με εξαιρετική προσοχή μόνο το κουτί της Μονόπολης που περιείχε 11.500 ευρώ (όπως ακριβώς φαίνεται να τους είπε από την πρώτη στιγμή της ληστείας ο 32χρονος σύζυγος της άτυχης κοπέλας) από μια ολόκληρη στοίβα με βιβλία και παιχνίδια σε βιβλιοθήκη, χωρίς να σκορπίσουν γύρω κανένα άλλο αντικείμενο, όπως συμβαίνει συνήθως σε άλλες ληστρικές επιθέσεις, διαρρήξεις;» Γιατί η εν λόγω ληστρική επίθεση έχει τόσες σημαντικές διαφορές με άλλες που έχουν σημειωθεί στην Αττική τα τελευταία χρόνια, όπως εκείνη στο Αλεποχώρι (τον Ιούλιο του 2018) σε βάρος ενός εκπαιδευτή πιλότων, όπου εκείνοι οι δράστες όχι μόνο είχαν δεματικά για να δέσουν τα θύματά τους και τους είχαν πάρει τα κινητά αλλά είχαν κλέψει και… φορτηγό αυτοκίνητο;
» Μπορεί να έχει οποιαδήποτε σημασία στη διερεύνηση της εγκληματικής ενέργειας η κατάθεση (από τα πρώτα 24ωρα) της συμβούλου του ζευγαριού Ελένης Μυλωνοπούλου, η οποία αναφέρθηκε πάντως σε ορισμένα προβλήματα (περιγράφηκαν ως «μεσαίου βεληνεκούς») που αντιμετώπιζε το ζευγάρι που την επισκέφθηκε περίπου δέκα φορές στο γραφείο της από τον Οκτώβριο έως τον περασμένο Ιανουάριο;
» Υπήρχε η πιθανότητα η μεζονέτα των Γλυκών Νερών να στοχεύθηκε λόγω ίσως μερικών αναφορών της 20χρονης (όπως έχει κατατεθεί), η οποία μιλούσε σε άτομα που γνώριζε για τα ταξίδια της, την καλή οικονομική κατάστασή της, ή αυτό δεν έχει τελικά καμιά αξία στη διερεύνηση της υπόθεσης;».
Τα 20 κρίσιμα ερωτήματα
Αυτά είναι ορισμένα από τα 20 κρίσιμα ερωτήματα στα οποία επιχειρούν να δώσουν σταδιακά απαντήσεις τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής προκειμένου να διαλευκάνουν το δραματικό συμβάν πριν από 32 ημέρες στα Γλυκά Νερά με την αναφερόμενη εισβολή τριών τουλάχιστον κουκουλοφόρων στην κατοικία όπου διέμεναν ο 32χρονος πιλότος ελικοπτέρων (εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία) και η νεαρή σύζυγός του.
Οι τρεις «κομβικοί» ύποπτοι
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν έλθει σε επαφή με τουλάχιστον 100 άτομα (οι καταθέσεις είναι περίπου 25), δηλαδή αστυνομικούς, γείτονες, συγγενείς και φίλους του ζευγαριού όπως κι άλλα πρόσωπα που μπορεί να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί εκείνο το ξημέρωμα της 11ης Μαΐου.
Επιπλέον, έχουν ζητηθεί συγκριτικά στοιχεία από 10-15 παρόμοιες ληστρικές επιθέσεις στην Αττική, όπως και για τις κινήσεις τουλάχιστον 20-30 ελλήνων, αλβανών, γεωργιανών ποινικών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αποφυλακιστεί πρόσφατα, έχοντας στοχεύσει συγκεκριμένα πρόσωπα, με κύριο ενδιαφέρον σε τρεις αλλοδαπούς αλβανικής καταγωγής που μπορεί να σχετίζονται με τη ληστεία, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί.
Η «σύμβουλος» και μία αγορά
Τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο στην εν λόγω υπόθεση της συμβούλου του ζευγαριού Ελένης Μυλωνοπούλου (φωτογραφία), που είχε δηλώσει σε ΜΜΕ ότι η Καρολάιν και ο σύζυγός της ήταν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι και ότι είχε επισημάνει στην 20χρονη να μην αναφέρει οτιδήποτε σε γνωστούς της για την οικονομική κατάστασή της.
Η κυρία Μυλωνοπούλου, η οποία είχε κληθεί από τα πρώτα 24ωρα μετά τον φόνο στην ΕΛ.ΑΣ., είχε καταθέσει για ορισμένα ζητήματα τριβής, όχι όμως «μεγάλης έντασης». Ακόμα φαίνεται να υπάρχουν αναφορές από γνωστούς του ζευγαριού ότι η 20χρονη πράγματι δεν απέφευγε να μιλάει για την καλή οικονομική κατάστασή τους αλλά και για μια αναβληθείσα αγορά οικοπέδου από τον 32χρονο πιλότο, προκειμένου να διερευνηθεί αν κι αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την καταγγελλόμενη ληστρική επίθεση.
Οι κρίσιμες καταθέσεις του πιλότου
Οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει τις κρίσιμες καταθέσεις του πιλότου, του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος περιέγραψε την εισβολή των ληστών από ένα ανοιχτό παράθυρο του υπογείου, αιφνιδιάζοντας το ζευγάρι που κοιμόταν στη μικρή σοφίτα της μεζονέτας. Εκείνος φαίνεται να υπέδειξε αμέσως το σημείο στο οποίο ήταν κρυμμένα τα χρήματα, ενώ η 20χρονη Καρολάιν άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί.
Επιπλέον, φαίνεται να έχει επισημάνει ότι για άγνωστο χρονικό διάστημα είχε λιποθυμήσει, προκαλώντας ωστόσο ορισμένα ερωτήματα πώς μπόρεσε να συνέλθει.
Ληστεία χωρίς… αποδείξεις
Οι αστυνομικοί εντοπίζουν δύο σημαντικά ζητήματα στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παρότι η ανάλυση του τόπου του εγκλήματος φαίνεται να καταδεικνύει πως υπήρχε εισβολή αδίστακτων κακοποιών, τα ευρήματα (αποτυπώματα, DNA, αναλύσεις κλήσεων, υλικό καμερών) είναι μηδαμινά σε σχέση με δεκάδες άλλες ληστρικές υποθέσεις. Εκεί, ακόμα κι αν δεν εντοπίζεται αξιοποιήσιμο γενετικό υλικό, υπάρχουν περισσότεροι μάρτυρες, υλικό από κάμερες κ.λπ.
Το δεύτερο ζήτημα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την περιγραφή της ληστείας.
Ετσι λοιπόν διατυπώνονται από αστυνομικούς – και όχι μόνο – τα ερωτήματα:
- Γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια πάλης στο σώμα ή ίχνη γενετικού υλικού στα νύχια της άτυχης κοπέλας στην προσπάθεια των δραστών να την ακινητοποιήσουν επειδή φώναζε και αντιστεκόταν, όπως περιγράφεται από τον 32χρονο σύζυγό της;
- Γιατί πίεζαν το κεφάλι της – σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατροδικαστών – για περίπου τέσσερα-πέντε λεπτά ώστε να τη σκοτώσουν, ενώ με ένα έως δύο λεπτά πίεσης θα λιποθυμούσε απλώς;
- Γιατί οι δράστες, αν και ήταν κατά τα άλλα τόσο προσεκτικοί, δεν πήραν μαζί τους ή δεν κατέστρεψαν τα κινητά τηλέφωνα του ζευγαριού (που μάλιστα δεν ήταν κρυμμένα αλλά ήταν πάνω στο κομοδίνο του κρεβατιού);
- Γιατί δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, γενετικό υλικό ή ίχνη από γάντια πάνω στην κολλητική ταινία;
- Γιατί λείπει μόνο η κάρτα μνήμης από την κάμερα του σπιτιού αντί να ξηλωθεί και να καταστραφεί η κάμερα;
- Γιατί γείτονες δεν άκουσαν φωνές από τις προσπάθειες του ζευγαριού να αντισταθεί στους ληστές;
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν άγνωστες πτυχές της έρευνας που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.