Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας (ΔΜΛ) τους τελευταίους 6 μήνες περίπου και μάλιστα από ό,τι φαίνεται ξεπερνούν και τις προσδοκίες του χρονοδιαγράμματος. Το μεγάλο αυτό πρόγραμμα που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσα σε 18 μήνες, αφενός προσδίδει έναν «αέρα» ανανέωσης στην πόλη και ιδιαίτερα στο κέντρο (καθώς βρίσκεται στην «καρδιά» της Λάρισας), αφετέρου «στοχεύει» στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος.

Για τις αλλαγές του ΔΜΛ μιλάει στο onlarissa.gr ο περιφερειακός σύμβουλος της Θεσσαλίας και εντεταλμένος σε θέματα υποδομών κ. Στέλιος Δημότσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημότσιο: «Το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας πρόκειται για ένα κτήριο, το οποίο ξεκίνησε να οικοδομείται το έτος 1969 και ολοκληρώθηκε το 1972. Όπως σε όλα τα έργα των παλιών κτηρίων προσπαθούμε να κάνουμε συνολική αναβάθμιση, δηλαδή γίνονται αλλαγές οι οποίες συντελούν γενικότερα στον τομέα εργασίας, τόσο για τους ανθρώπους που δουλεύουν όσο και εκείνους που επισκέπτονται το κτήριο».

Ο  κ. Δημότσιος σημείωσε επίσης πως: «Πριν την αναβάθμιση η ενεργειακή κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας ήταν στο επίπεδο Ε ενώ με την περαίωση του έργου θα ανέλθει στο επίπεδο Α+».

Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο ΔΜΛ είναι οι εξής:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δώμα.
  • Τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα, μεταλλικά, διπλoύ υαλοπίνακα.
  • Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων στην νότια όψη.
  • Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης – κλιματισμού με αντλίες θερμότητας αέρος- νερού σε μορφή συστοιχίας και νέες τερματικές μονάδες τύπου fan – coil.
  • Εγκατάσταση τοπικών μονάδων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας στις δικαστικές αίθουσες.
  • Εγκατάσταση ανεμιστήρων τοίχου – τζαμιού στους διαδρόμους του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά τύπου LED.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό.
  • Εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

Ερωτώμενος για τα οφέλη που θα υπάρχουν με την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Δημότσιος εξηγεί ότι από τις παρεμβάσεις στο «κέλυφος» του κτηρίου η μείωση εκπομπών του CO2 θα φτάσει στο 17% και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας στο 21%. Ενώ από τις παρεμβάσεις στα «συστήματα διαχείρισης» (φωτοβολταϊκό σύστημα, σύστημα ψύξης -θέρμανσης, αντικατάσταση φωτισμού κλπ.) η μείωση εκπομπών του CO2 θα ανέλθει στο 83% και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας στο 79%.

Ακόμη διευκρίνησε ότι αν οι αλλαγές γινόταν μόνο στο «κέλυφος» του κτηρίου, αυτό θα αναβαθμιζόταν σε ενεργειακή κατάσταση Δ, ενώ τώρα που το έργο αφορά και τα «συστήματα διαχείρισης» το κτήριο αναβαθμίζεται σε ενεργειακή κατάσταση Α+.

Τέλος, για την ενέργεια που θα καταναλώνεται μετά το πέρας των αλλαγών, επισήμανε ότι σύμφωνα με τη μελέτη θα μειωθεί από τις 208,9 KWh/m2 στις 30,6 KWh/m2  και το λειτουργικό κόστος θα «υποχωρίσει» από τα 203.176,90 € στα 22.457,20 €.

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Παπαοικονόμου / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω