Το πρόγραμμα Golden Visa εισήχθη στην Ελλάδα με τον Νόμο 4146/2013, αλλά μόλις φέτος «έφτασε» στην πόλη της Λάρισας, κάνοντας όμως δυναμική είσοδο στην αγορά ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα, ήδη έχει ολοκληρωθεί – μόλις την περασμένη Τρίτη -, η πρώτη  αγοραπωλησία στην Λάρισα με Τούρκους που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα Golden Visa, και άλλες πέντε, που και αυτές αφορούν Τούρκους υπηκόους, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο· είναι ήδη στο στάδιο της υπογραφής των συμβολαίων.

Ποιες συγκυρίες και αλλαγές στη νομοθεσία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να αποτελέσει η Λάρισα επενδυτικό προορισμό για Τούρκους κυρίως, αλλά και για λοιπούς υπηκόους τρίτων χωρών;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το πρόγραμμα Golden Visa μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο visa, αλλά στην πραγματικότητα συνιστά άδεια διαμονής 5ετούς διάρκειας η οποία χορηγείται – μεταξύ άλλων τρόπων – σε υπηκόους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι με την Golden Visa αποκτούν οι ίδιοι οι επενδυτές και οι συγγενείς τους, πρώτου βαθμού ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία σε όλες τις χώρες Schengen για προβλεπόμενη από το νόμο χρονική περίοδο. Αυτό είναι και το μεγάλο κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους. Τουλάχιστον μέχρι τώρα…

Μέσα στη δεκαετία που πέρασε υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον στην ελληνική επικράτεια, αρχικά κυρίως από Κινέζους, Τούρκους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και πλέον και Λιβανέζους, το οποίο εκτονώθηκε στη συντριπτική του πλειοψηφία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τότε, αρκετά έχουν αλλάξει.

Η σημαντικότερη αλλαγή που συνέβη, στη κατεύθυνση εξομάλυνσης από την κυβέρνηση του στεγαστικού προβλήματος της χώρας, είναι η τελευταία νομοθετική ρύθμιση και πιστώνεται στο άρθρο 64 του Νόμου 5100/2024, το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 100 και την παρ. 49 άρθρου 176 ν. 5038/2023, πού τέθηκε μεν σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου του 2024, αλλά, για να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς, έγινε πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2024.

Με το άρθρο 64 λοιπόν του Νόμου 5100/2024 (Άδεια διαμονής που συνδέεται με επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία – Αντικατάσταση άρθρου), τροποποιήθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν στα οικονομικά όρια για αγορά ακινήτου. Και συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρόσφατα το ελάχιστο ύψος επένδυσης ήταν στις 250.000 ευρώ για την απόκτηση Golden Visa, από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 καταγράφονται σημαντικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα,

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
  • Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
  • Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από π.χ. βιομηχανική σε οικιστική κ.λπ., όπως και για τα διατηρητέα, δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.

Απευθυνθήκαμε στο κ. Ξενοφώντα Ζαδέ για να εξηγήσει στο onlarissa.gr αφενός την ισχύουσα νομοθεσία μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, και αφετέρου το πλεονέκτημα που δημιουργείται για την πόλη Λάρισας έναντι άλλων πόλεων, όπως και το νέο επενδυτικό παράθυρο που «ανοίγει» και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για ντόπιους επενδυτές.

Η αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης σε ακίνητη περιουσία από τις 250.000 ευρώ, όπως αυτό ίσχυε για όλη την επικράτεια, σε 800.000 για την περιφέρεια Αττικής, Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο, Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, μετατρέπει τις λοιπές περιοχές της Ελλάδας σε ιδιαίτερα ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς, καθώς η αύξηση του νέου νόμου διαμορφώνεται στο μισό της ως άνω αξίας. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι μεγάλη μερίδα από τους ενδιαφερόμενους υπηκόους τρίτων χωρών θα προσανατολιστούν σε επαρχιακές ηπειρωτικές πόλεις λόγω του χαμηλότερου κόστους και η Λάρισα, λόγω του μεγέθους της και της γεωγραφικής της θέσης στον ηπειρωτικό χάρτη αναμένεται να προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον.

Περαιτέρω, το νέο επενδυτικό «παράθυρο» που ανοίγει με το νέο νόμο είναι οι δύο ρητές εξαιρέσεις που ορίζονται στις παραγράφους γ και δ του ως άνω άρθρου, οι οποίες καθορίζουν το ελάχιστο ύψος επένδυσης στα 250.000 ευρώ και αφορούν σε ακίνητα στα οποία επέρχεται αλλαγή χρήσης σε οικιακή, όπως και σε πρώην βιομηχανικά κτίρια εφόσον δεν βρίσκονται σε λειτουργία την τελευταία πενταετία. Η επένδυση αφορά και πάλι σε ένα μόνο ακίνητο και η αλλαγή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής.

Κάτι αντίστοιχο με τα πρώην βιομηχανικά κτίρια που αλλάζουν χρήση συμβαίνει και με τα προς αποκατάσταση ή ανακατασκευή διατηρητέα κτίρια· και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ελάχιστο κόστος αγοράς τις 250.000 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα, αρκετοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου, με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά, σε ένα μεγάλο ποσοστό, να έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.

Ο κ. Ζαδές διευκρινίζει ότι οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb), ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης.

Τονίζει επίσης, ότι ο νέος νόμος πράγματι δημιουργεί ένα επενδυτικό παράθυρο και σε ντόπιους ιδιοκτήτες ακινήτων μη οικιστικής χρήσης, όπως και σε επενδυτές οι οποίοι έχουν το κίνητρο να αγοράσουν παλιά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία, αλλάζοντας τη χρήση τους, τα μετατρέπουν σε οικιστικούς χώρους, οι οποίοι αν καλύπτουν το ελάχιστο απαιτούμενο εμβδαδό των 120 τ.μ., μπορούν να προσελκύσουν υπηκόους τρίτων χώρων για μια πραγματικά δελεαστική πλέον επένδυση στο κατώτερο ποσό των 250.000 ευρώ.

«Είναι ένας πραγματικά έξυπνος νόμος» λέει χαρακτηριστικά, «δημιουργεί ένα νέο μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης και αναμένεται ολόκληρες περιοχές να αλλάξουν χαρακτήρα».

Σχολιάζοντας το έντονο ενδιαφέρον των Τούρκων για τη Λάρισα, αναφέρει ότι το κοινό που ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια Golden Visa είναι συνήθως υψηλού οικονομικού επιπέδου, που μπορεί μέχρι τώρα να ενδιαφερόταν για ένα είδος επένδυσης το οποίο ταυτόχρονα τους χάριζε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός των χωρών της Schengen, αλλά πλέον ενδιαφέρει οικογένειες και ανθρώπους που θέλουν να μετοικίσουν σε μια πιο φιλελεύθερη από τη δική τους χώρα. «Τα κίνητρα είναι πλέον εκτός από οικονομικά, πολιτικά και ασφάλειας για χώρες οι οποίες βρίσκονται για παράδειγμα σε εμπόλεμες συρράξεις».

Ίσως με τη Golden Visa, να ήρθε ξανά η συγκυρία οι κάτοικοι της Λάρισας να συγκατοικήσουν για μια ακόμη φορά με Τούρκους ή ποιος ξέρει και με άλλες εθνικότητες…

*Με βάση τα στελέχη της αγοράς του real estate, η ελληνική Golden Visa ήταν πέρυσι η πλέον περιζήτητη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό συνηγορούν τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οποία καθ’ όλο το 2023 η ζήτηση χτύπησε «κόκκινο», καθώς τα αιτήματα (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) ανήλθαν σε 10.214, καταγράφοντας υψηλό 5ετίας.

Το πρόγραμμα «golden visa» αναμένεται φέτος να σημειώσει νέο ρεκόρ, με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Πέρυσι τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022, με τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 1.802. 

Εύη Μποτσαροπούλου 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω