Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 102 του, ο Κώστας Καλυβιώτης, ο «μετρ της ραπτικής» που ξεκίνησε από το Συκούριο και δημιούργησε από τη μεταπολεμική Ελλάδα τη δική του αυτοκρατορία στην Αθήνα, σε όλη τη χώρα, ενώ έφθασε να έχει γραφείο μέχρι και το Παρίσι.

Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1921 στο χωριό Συκούριο της Λάρισας και είχε γονείς καπνεργάτες. Ο πατέρας του Στάθης Καλυβιώτης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δημιούργησαν τον Σοσιαλιστικό Όμιλο, που υποστήριζε τη θέση για μηδενική αποζημίωση των τσιφλικάδων κατά την απαλλοτρίωση των κτημάτων. «Ο πατέρας μου ήταν κομμουνιστής χωρίς να είναι μέλος του κόμματος» είχε πει.

Ήταν το 1956, όταν ο Κώστας Καλυβιώτης ανοίγει το ιστορικό κατάστημα της Ερμού, στον αριθμό 8. Ο ναός της μοδίστρας έχει τα πάντα: κουμπιά, τρέσες, υφάσματα, φόδρες, καρίνες. «Η καρίνα είναι δικό μου όνομα για το γερμανικό ύφασμα, που είχε εφεύρει κάποιος Κάμποτ. Εγώ τότε θαύμαζα μια χορεύτρια που την έλεγαν Καρίνα, ονόμασα το ύφασμα έτσι και λέγεται μέχρι σήμερα» έχει δηλώσει ο Κώστας Καλυβιώτης, σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Χτενέλη, για το περιοδικό «Γυναίκα».

Ο Κώστας Καλυβιώτης και η απρόμαυρη τότε Ελλάδα, μπροστά από την ταμπέλα του καταστήματός του.

Κατάφερε να κατακτήσει την αγορά εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, καθώς η φήμη της εταιρείας εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, όταν το διεθνές περιοδικό του κλάδου “Revue de la Mercerie” δημοσίευσε πολυσέλιδο αφιέρωμα στο τεύχος Νοεμβρίου 1990. Η επιχείρηση συνεχίζει μέχρι και σήμερα έχοντας περάσει στα χέρια του γιου του, Θοδωρή.

Ο Κώστας Καλυβιώτης με τον γιατρό Μαρτίνη στην εξορία.

Ο εκλιπών υπήρξε αγωνιστής της αριστεράς, από τους δημιουργούς της ΕΠΟΝ, ήταν ο περιβόητος «Ανδρέας», φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τα φρονήματά του. Συνελήφθη για πρώτη φορά μόλις στα 16 του χρόνια, έμεινε κρατούμενος για 3 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, ενώ αργότερα κατέληξε εξόριστος στον Αϊ-Στράτη. Εκεί γνώρισε πολλούς, ανάμεσά τους και τον Μενέλαο Λουντέμη.

Η εξόδιος ακολουθία του θα ψαλεί μεθαύριο Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, στο Κοιμητήριο Καισαριανής, στην Αθήνα.

Ο Κώστας Καλυβιώτης και η γυναίκα του Φωτεινή, την οποία γνώρισε σε κάποιο από τα ατελιέ μοδιστρικής της εποχής.

«Λοιπόν, και ξεκινάω αυτή τη δουλειά. Αλλά είπα, θα γίνω νούμερο ένα. Έβαλα έναν τορβά στην πλάτη, έβαλα πέντε πράγματα – να σκεφτείς είχα ένα φίλο, μεγαλέμπορα, γνωστό μου. Είπε να με πάρει υπάλληλο – με έβαλε μια μέρα πίσω απ’ τον πάγκο και μου λέει «–Βρε Κώστα μου σ’ αγαπάω, αλλά είσαι σαν πεινασμένη βυζαντινή αγιογραφία…» Πραγματικά δηλαδή ήμουνα χάλια, αδύνατος, χάλια… με ένα παλτό που μας είχαν στείλει … αλλά λέω θα κερδίσω και κέρδισα» είχε πει ο Κωνσταντίνος Καλυβιώτης σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στον Καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο και τη Σοφία Καναούτη.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω