Στα 882 ευρώ θα διαμορφωθεί η συνολική ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού για κάθε εργαζόμενο αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση της κυβέρνησης τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Η (ετήσια) αύξηση είναι 700 ευρώ, καθώς οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 14» διευκρίνισε. «Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη μικρή αύξηση του 2% την 1η Ιανουαρίου συνολικά έχουμε ένα κέρδος το χρόνο 882 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Καταλαβαίνω ότι οι εργαζόμενοι θα θέλανε ακόμα παραπάνω, αλλά κάθε κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει» επισήμανε ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η σημερινή απόφαση αφορά και στο επίδομα ανεργίας το οποίο αυξάνεται κατά 31 ευρώ το μήνα, ενώ συμπαρασύρονται προς τα πάνω όλα τα επιδόματα που δίνονται από το κράτος κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ.
Στην 9η θέση η Ελλάδα
«Με την αύξηση αυτή η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα στην 9η θέση από τις 22 χώρες της ΕΕ που δίνουν κατώτατο μισθό, καθώς σε 5 χώρες δεν υπάρχει καθόλου κατώτατος μισθός. Περάσαμε έτσι τη Μάλτα και την Πορτογαλία την οποία η αντιπολίτευση θεωρεί χώρα μοντέλο» σημείωσε.
«Κοινωνική πολιτική στην πράξη»
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός ανέφερε δηκτικά ότι σε μια ένδειξη αυτοσυγκράτησης πρότεινε 800 ευρώ κατώτατο μισθό ενώ η ΓΣΕΕ πρότεινε 752. «Πάλι καλά που κρατήθηκε στα 800 ευρώ και δεν είπε 1.000 – 1.200… Όλοι κρινόμαστε επί του πεδίου. Παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεργία 17,2% και αυτή την ώρα είναι 12,8% έτρεχαν κάποια προγράμματα του ΟΑΕΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ρυθμοί τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί.
Εισάγουμε τον προσωπικό βοηθό για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες προχωρούμε στην ψηφιακή κάρτα των αναπήρων… καινούργια στεγαστική πολιτική. Αυτά δεν είναι λόγια είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη λαμβάνοντας υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας. Σε αυτό φτάσαμε λόγω της πολιτικής μας που επιτρέπει στην οικονομία να πάρει μπροστά».
Στο όριο των αντοχών της οικονομίας
«Θα μπορούσαμε και 1.000 ευρώ, θα υπήρχαν ωσαννά μέρες που είναι, και σε μερικές μέρες τα ωσαννά θα άλλαζαν σε ‘σταύρωσον αυτόν’ όταν θα υπήρχαν οι δυσμενείς συνέπειες στις επιχειρήσεις που θα επιβαρυνόντουσαν, ενδεχομένως θα έκλειναν… Πάντως, θα έδιωχναν εργαζομένους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Εξήγησε ότι «έπρεπε να βρούμε μια χρυσή τομή, και νομίζω ότι ήταν μια επιτυχής προσπάθεια στα όρια των αντοχών της οικονομίας όπως σωστά είπε ο πρωθυπουργός».
Δρομέας αντοχής
Ερωτηθείς αν ήταν δυνατό η αύξηση 9,7% να φθάσει το 10%, ο υπουργός απάντησε ότι «θα μπορούσαμε να παίξουμε με διάφορους συμβολισμούς… Το θέμα δεν είναι οι συμβολισμοί, η κυβέρνηση είναι δρομέας αντοχής, δεν είναι δρομέας ταχύτητας να κάνει κάποιο πυροτέχνημα. Εμείς θέλουμε η οικονομία να αντέξει, να προχωρήσουν τα πράγματα σωστά, άμεσα σε δύσκολες συνθήκες για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, προφανώς και τους εργαζομένους, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο στόχο για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από τη μια πλευρά, αλλά και κοινωνική προστασία των εργαζομένων ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί μια πολύ δύσκολη δεκαετία».
Ο υπουργός Εργασίας είπε πως «πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν αυτή την αύξηση, δεδομένου ότι έχουν ενισχυθεί τελευταία από την κυβέρνηση και με τη μείωση των φόρων, και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας (επιστρεπτέα προκαταβολή, μέτρα για ενεργειακή κρίση), υπάρχει πλέγμα μέτρων για τις επιχειρήσεις».