Στα χέρια του Δήμου Λαρισαίων πέρασε, αισίως, το κεντρικό οικόπεδο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου, μετά από έναν Γολγοθά χρόνιων συζητήσεων, με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και στελέχη αρμόδιων Υπουργείων.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που επήλθε μεταξύ των δύο φορέων, η οποία περ περιλαμβάνει την ανταλλαγή του εν λόγω οικοπέδου με ένα δημοτικό στη συνοικία της Νεάπολης, που περικλείεται από τις οδούς Χρ. Γιάγκου – Κων. Ταμπασούλη- 4ου Συντάγματος Πεζικού Μουσών, εμβαδού 7.096,29 μ2 και συνολικής δόμησης 5.677,03 μ2.

Η συμφωνία Δήμου Λαρισαίων και διοίκη στις ΕΦΚΑ, επιτεύχθηκε μετά από «αθόρυβης προσπάθεια της δημοτικής αρχής του Απόστολου Καλογιάννη και αλλεπάλληλες συζητήσεις και επαφές, επιμένοντας, σταθερή στον στόχο της, να αποδοθεί στη Λάρισα ένα από τα κεντρικά οικόπεδα «φιλέτα», προς όφελος των πολιτών της, καθώς στον αρχικό σχεδιασμό της, είναι να δημιουργηθεί στον χώρο του, υπόγειος χώρος στάθμευσης και χώρος πρασίνου.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η δημοτική αρχή επιχειρεί, αυτή τη φορά επιτυχώς, την πρόσκτηση του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ.

Η πρώτη έγινε κατά την περίοδο της κυβέρ νησης Αλ. Τσίπρα, όταν οι τότε διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο, ωστόσο ακολούθησε η κυβερνητική αλλαγή του 2019, και το θέμα «πάγωσε».

Επισήμως, από τον Δήμο Λαρισαίων τηρούν «σιγή ιχθύος», ωστόσο το θέμα, αναμένεται εκ των πραγμάτων, να απασχολήσει το επόμενο διάστημα τα αρμόδια όργανα του Δήμου.

Ως εκ τούτου, άγνωστος παραμένει ακόμη και ο τρόπος αξιοποίησης της έκτασης, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι η δημοτική αρχή να ακολουθήσει πιστά το αρχικό της σχέδιο, για χώρο στάθμευσης,

Με την επίτευξη συμφωνίας, εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, λύνεται οριστικά ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης,

Για το χρονικό της υπόθεσης υπενθυμίζεται πως το κτίριο του ΙΚΑ στο συγκεκριμένο οικόπεδο, κρίθηκε ακατάλληλο την περίοδο 2001-02, ενώ κατεδαφίστηκε το 2008. Από τότε και μέχρι σήμερα παρέμεινε στην κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα, με το ζήτημα της αξιοποίησης ή και της ανέγερσης νέου κτιρίου για το ΕΦΚΑ να επανέρχεται και τά καιρούς στην επικαιρότητα, χωρίς ωστόσο ποτέ να δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις αποτελούν επιτυχία της δη μοτικής αρχής Καλογιάννη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Όπως είχε δημοσιεύσει σε ρεπορτάζ της η «Ε», τον Ιούλιο του 2021, σχετικά με τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, να αποκτήσει το εν λόγω οικόπεδο, κατά την περίοδο εκείνη, είχε επιδιώξει επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, οικονομολόγο Παναγιώτη Δουφεξή. Είχαν προηγηθεί επαφές από τον Δεκέμβριο του 2020 και τις αρχές του 2021, με τον τότε διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τη συμβολή του βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Κέλλα.

Η δημοτική αρχή είχε καταθέσει από τότε στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, και στον υπουργό Εργασίας, την πρόταση ανταλλαγής οικοπέδων, τονίζοντας το αμοιβαίο όφελος. Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή πρότεινε τα εξής: «… Την αμοιβαίου συμφέροντος ανταλλαγή του οικοπέδου του ΕΦΚΑ επί των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου εμβαδού 2.068,95 μ2 / ΣΔ 2,9 συνολικής δόμησης 5999,95 μ2 με το Δημοτικό οικόπεδο Ο.Τ. 626Γ περικλειόμενο εκ των οδών Χρ. Γιάγκου – Κων. Ταμπασούλη- 4ου Συντάγματος Πεζικού- Μουσών εμβαδού 7.096,29 μ2, ΣΔ 0,8 – συνολικής δόμησης 5677,03 μ2 στη συνοικία Νεάπολη.

Με βάση τον αντικειμενικό προσδιορισμό των αξιών των δύο οικοπέδων έχουμε: Αξία οικοπέδου ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ) > 1.877,19 ευρώ / μ2 >, συνολική αξία οικοπέδου 3.883.812,25 ευρώ.

Αξία οικοπέδου Δήμου Λαρισαίων > 563,20 ευρώ / μ2 συνολική αξία οικοπέδου = 3.996.630,52 ευρώ.

Άρα, με βάση τον συνολικό Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) και την αντικειμενική αξία τα δύο οικόπεδα έχουν μία αντιστοίχιση.

Το προτεινόμενο νέο οικόπεδο:

– Δίνει τη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ με ανάλογο συνολικό συντελεστή δόμησης (5.677,00 μ2) ανωδομής και δυνατότητα δημιουργίας 3 υπογείων χώρων με δεδομένες βέλτιστες γεωλογικές συνθήκες (βάσει της μικροζωνικής μελέτης Λάρισας) καλύτερες προϋποθέσεις αξιοποίησης για ανέγερση κτιρίου όλων των υπηρεσιών του (Διοικητικών και Υγειονομικών που τώρα είναι διασπασμένες).

– Δίνει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της υπάρχουσας παλαιάς μελέτης να ενταχθεί πολύ εύκολα το νέο κτίριο στο νέο οικόπεδο και με καλύτερες προϋποθέσεις Χωροταξικές, Αρχιτεκτονικές και λειτουργικές. Έχοντας τη δυνατότητα απρόσκοπτης χωροθέτησης σε ένα οικόπεδο Οικοδομικό Τετράγωνο δίνει την απόλυτη δυνατότητα σχεδιασμού ενός Βιοκλιματικού Παθητικού κτιρίου το οποίο και θα μπορεί να δώσει στον Οργανισμό εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη του 90% κατά τη φάση λειτουργίας των υπηρεσιών του. Εξοικονομώντας έτσι πόρους αλλά και βελτιώνοντας και το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα. -Είναι σε περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής της ως «Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή» (ΖΥΣ) στην επικείμενη μελέτη για τη Λάρισα. Που σημαίνει δυνατότητα επιπλέον συντελεστή δόμησης με μεταφορά αν αυτό απαιτηθεί μελλοντικά.

– Δίνει δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης τόσο με ΕΙΧ όσο και με δεδομένες συνθήκες χρήσεις Αστικού μέσου ΜΜ και, με άλλες μορφές ήπιας μετακίνησης (ποδήλατο) καθώς είναι μέσα στην περιοχή του ΣΒΑΚ διαμόρφωσης του διασυνοικιακού δικτύου ποδηλατοδρόμων.

-Είναι πλησίον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ ευρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης με πλείστες άλλες χρήσεις κτιρίων υψηλής σπουδαιότητας και αξίας (Δημοτική Πινακοθήκη, Χώρος Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας – Πλανητάριο (μελλ), Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας, Κτίριο Διοίκησης Αστυνομίας, Κτίρια Εκπαίδευσης 2/βάθμιας και ΕΠΑΛ-ΕΚ).

-Οι εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι σαφώς καλύτερες αφού το κτίριο αφενός θα έχει από τον σχεδιασμό βέλτιστες συνθήκες προσανατολισμού, φωτισμού και αερισμού ως πανταχόθεν ελεύθερο και τη μία πρόσοψη προς το νέο «πνεύμονα» πρασίνου της πόλης, το Πάρκο των Χρωμάτων, καθώς και προς το ΟΤ 11850 όπου ο περιφερειάρχης κος Κων. Αγοραστός ανακοίνωσε και δρομολογεί ήδη την ανέγερση κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με χρήση Πλανητάριο».

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω