Παιδιά της ίδιας γειτονιάς του συνοικισμού Βότση στην Καλαμαριά, που γνωρίζονταν όλοι από πολύ μικρή ηλικία και ανέπτυξαν ισχυρούς φιλικούς αλλά και οικογενειακούς δεσμούς που αντέχουν μέχρι και σήμερα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνεταιριστούν και να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό όνειρο, είναι τα μέλη της Collecteave. Της αγροτικής συνεταιριστικής επιχείρησης στις παρυφές του Ολύμπου, απ’ όπου οι 6 παιδικοί φίλοι προωθούν το τσάι του βουνού σε όλη την Ευρώπη. Αν και παιδιά της πόλης, ανέκαθεν απολάμβαναν τη φύση και τους ρυθμούς του χωριού και τους ενθουσίαζε η ιδέα να ασχοληθούν με την παραγωγή προϊόντων.
«Το 2015, όταν είμαστε στην ηλικία των 25-26 ετών και έπειτα από πολλά χρόνια γνωριμίας, φίλιας και ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ μας, ξεκίνησε η υλοποίηση ενός ονείρου μας που είχε σαν κεντρική ιδέα τον συνεταιρισμό και την αυτό-οργάνωση με στόχο το επιχειρείν αλλά και την συνέχιση των κοινών μας εμπειριών και περιπετειών. Ανέκαθεν είχαμε όλοι μαζί σαν κεντρικό θέμα προς συζήτηση, το πως, το πότε και πάνω σε τι αντικείμενο θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, θέλαμε με κάθε τρόπο να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας φτιάχνοντας μια συνέργεια. Κανείς μας δεν μπορούσε να κάνει την αρχή μόνος του μιας και ήμασταν αρκετά νέοι και έχοντας βγει στην αγορά εργασίας της Ελλάδας σε ένα ολοκληρωτικά κατεστραμμένο εργασιακό τοπίο λόγω της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών» εξηγεί στην ATHENS VOICE ο ένας εκ των έξι φίλων, ο Γιάννης Δεληκάρης.
Η Collecteave απαρτίζεται από τους 32χρονους Αχιλλέα Κόνσουλα, Φώτη Καρρά, Αλέξανδρο Γιαβρόγλου, Θοδωρή Θεοδωράκη, Γιώργο και Γιάννη Δεληκάρη. H αγάπη τους για τα βότανα, τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά και συγκεκριμένα για το ανθεκτικό ελληνικό τσάι του βουνού, τον Σιδερίτη, τους έκανε να ξεκινήσουν αυτού του είδους τις καλλιέργειες, με απώτερο στόχο την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων τους.
«Δεν είχαμε το know how της παραγωγικής διαδικασίας αλλά είμασταν πολύ χαρούμενοι που θα καλλιεργούσαμε ένα ενδημικό και πολύ σημαντικό αρωματικό φυτό. Η καλλιέργεια μας και όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας είναι βιολογικά, παίρνοντας την δέσμευση να πληρούμε τα αντίστοιχα στάνταρ σε όλα μας τα βήματα. Η απόφαση αυτή είχε να κάνει με την αγάπη μας προς την φύση και το περιβάλλον, την φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του πλανήτη που μας φιλοξενεί και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων που καταλήγουν στο ράφι και κατ’ επέκταση στα σπίτια μας ως καταναλωτές. Μπορεί να μας δυσκόλεψε κατά πολύ το ξεκίνημα, είμαστε όμως πολύ περήφανοι που ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο. Οι μανάδες μας, οι κοπέλες που έγιναν γυναίκες μας και πολλοί άλλοι πέραν του πυρήνα της Collecteave, βοήθησαν για να “υπάρχουμε”.»
Τα μέλη της κολεκτίβας εργάζονται παράλληλα σε διαφορετικούς τομείς, από συντηρητή ανελκυστήρων μέχρι υπάλληλο αποθήκης και από διανομέα μέχρι σερβιτόρο και πωλητή, με στόχο όμως να μπορέσει η Collecteave να γίνει σταδιακά η κύρια ενασχόλησή τους. Η καλλιέργεια γίνεται σε μια πλαγιά με υψόμετρο 750 μέτρων, απομακρυσμένη από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια, 4 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Μηλέα στην περιοχή του Σαρανταπόρου, με θέα στο βουνό του Ολύμπου. Πρόκειται για το χωριό που οι έξι φίλοι επισκέπτονταν από τα 15 τους κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, εξαιτίας της καταγωγής του Φώτη, που παραχώρησε μάλιστα το σπίτι των παππούδων του ως αποθήκη για τις αγροτικές εργασίες.
Στην αρχή της άνοιξης ξεκινούν μια περίοδο που ονομάζουν «φροντίδα καλλιέργειας» ώστε να είναι έτοιμα τα φυτά για την κύρια περίοδο συγκομιδής τον Ιούνιο. Σκάλισμα του εδάφους αναμεσά στις γραμμές των φυτών και δημιουργία αυλακιών για να ποτίζονται φυσικά με το νερό της βροχής, καθάρισμα κοντά στις ρίζες με χορτοκοπτικό χειρός για να διατηρούνται οι καλλιέργειες υγιείς είναι κάποιες από τις καθημερινές εργασίες στη Μηλέα.
«Οι καλλιέργειές μας είναι ξερικές και ποτίζονται τις περισσότερες φορές από το νερό της βροχής και από τις υπόγειες πήγες νερού κάνοντας τα βότανα μας να έχουν πιο έντονη γεύση. Από τις αρχές Ιουνίου ξεκινάμε την συγκομιδή των αρωματικών μας, παρατηρώντας πάντα τον καιρό προκειμένου να γίνει η συλλογή. Αυτό διαρκεί περίπου ένα μήνα και καθ’ όλη την διάρκεια γίνεται και η ‘φυσική αποξήρανση των βοτάνων μας. Μια σωστή ξήρανση διατηρεί το χρώμα, την γεύση, το άρωμα και όλα τα συστατικά του κάθε βοτάνου. Η αποθήκευση γίνεται σε χαρτοκούτες ώστε να μην υπάρχει καθόλου πλαστικό σε επαφή με τα προϊόντα μας και να μπορεί να διατηρηθεί έως και 2 χρόνια σε πολύ καλή κατάσταση. Το πιο δύσκολο στάδιο είναι χωρίς αμφιβολία η περίοδος της συγκομιδής που απαιτεί για έναν μήνα ξύπνημα στις 5 το πρωί και συνεχομένη εργασία στο χωράφι και στην αποθήκη μέχρι αργά το απόγευμα. Είναι επίπονο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά αφού είμαστε εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες π.χ. μια βροχή μπορεί να μας καθυστερήσει σημαντικά για πολλές ημέρες και ταλαιπωρεί και τα ανθισμένα αρωματικά λουλούδια που συλλέγουμε.»
Τσάι του Βουνού Sideritis, Φασκόμηλο, Ρίγανη, Χαμομήλι, Λουΐζα, Μελισσοχορτο, Άγριο Τριαντάφυλλο είναι τα προιόντα της Collecteave. Aκόμη, η γκάμα των συσκευασιών τους απαρτίζεται από μπουκετάκια διαφόρων μεγεθών, μια μονοποικιλιακη σειρά βιολογικών αρωματικών βοτάνων σε χάρτινη επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία, γυάλινο βαζάκι και μια χειροποίητη ξύλινη κασετίνα.
Είναι εύκολο για έναν νέο σήμερα να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική ζωή χωρίς εμπειρία από πριν και να ξεκινήσει κάτι δικό του; O Γιάννης εξηγεί πως «Μια μείξη απειρίας και επίπονης αγροτικής εργασίας εύκολα οδηγούν σε λάθη που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του εγχειρήματος εφόσον μιλάμε για επιχειρηματική κίνηση. Το δύσκολο γίνεται ευκολότερο όμως όταν κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και σε γεμίζει, όταν έχεις και άλλους ανθρώπους να μοιράζεστε το ίδιο όραμα και όταν συνεχίζεις και δεν τα παράτας. Αν μπορώ να δώσω κάποια συμβουλή είναι ακριβώς αυτή, να διαλέξουν οι νέοι κάτι που τους ευχαριστεί, χωρίς να ακούνε μεγάλα λόγια για “εύκολες” καλλιέργειες με “υψηλές” στρεμματικές αποδόσεις και κέρδη. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αλλά ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει δεν φτάνει από μόνο του για να σε κάνει χαρούμενο. Επίσης θέλω να τους πω, τολμάτε.»
Πηγή: athensvoice.gr