Είναι σύνηθες να σκεφτόμαστε ότι οι καλλιτέχνες κάνουν περισσότερο τέχνη για την ψυχή τους και λιγότερο για την τσέπη τους. Αυτό είναι σίγουρα ένα λανθασμένο στερεότυπο καθώς οδηγεί σε παρεξηγήσεις. Η τέχνη για τους καλλιτέχνες, δεν είναι χόμπι αλλά η δουλειά τους και πάντα θα πρέπει να αμείβονται κατάλληλα γι’ αυτήν κι αυτό το στερεότυπο ίσως χρησιμεύει ως «δικαιολογία» για όσους θέλουν να αποφύγουν να τους πληρώσουν. Ενισχύεται ωστόσο, από περιπτώσεις καλλιτεχνών που παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία τους πέθαναν φτωχοί και συχνά μόνοι, πράγμα που συνέβη και στους 6 διάσημους Έλληνες που θα δεις πιο κάτω.

Τους γνωρίζεις από τις ταινίες και τα τραγούδια τους. Ωστόσο μάλλον δεν φανταζόσουν ότι αυτοί οι πασίγνωστοι Έλληνες καλλιτέχνες, πέθαναν τελικά φτωχοί. Η τέχνη βλέπεις, είναι ένας χώρος που εκτός από μόχθο περιβάλλεται κι από μία αίγλη κι ένα μυστήριο που συχνά μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι οι καλλιτέχνες είναι μποέμ τύποι που ζουν τη ζωή τους είτε με πολυτέλεια είτε έστω με ανεμελιά. Αλλά αυτό είναι ένα ακόμα στερεότυπο.

Σαπφώ Νοταρά

Από την ταινία Η Χαρτοπαίχτρα. Κώστας Βουτσάς και Σαπφώ Νοταρά. / Finos Film
Στα 75 της χρόνια έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιουνίου του 1985 η Σαπφώ Νοταρά. «Έφυγε μόνη η Σαπφώ» έγραφαν τότε οι εφημερίδες. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μόνη της σε ένα διαμέρισμα στην πλατεία Κουμουνδούρου χωρίς οικονομικούς πόρους. Κάποιος θαυμαστής της, νεαρός επιχειρηματίας, πλήρωνε το ενοίκιό της. Η Σαπφώ Νοταρά που ήταν μία από τις λίγες γυναίκες της εποχής της που σπούδασε στη Βιομηχανική Σχολή και μία από τις πιο αξιόλογες ηθοποιούς της γενιάς της με καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, απεχθανόταν τη δημοσιότητα και προς το τέλος της ζωής της είχε κλειστεί στον εαυτό της, δεν εργαζόταν κι έτσι δεν είχε έσοδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, τη βρήκαν 2 μέρες αφού έφυγε από τη ζωή στη συνηθισμένη της θέση στο σπίτι της.

Αλέξης Γκόλφης

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Ιησού στη σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται τη δεκαετία του 1970 ήταν πασίγνωστος στην Ελλάδα. Ωστόσο μετά την επιτυχία του, εξαφανίστηκε από τον χώρο του θεάματος.

«Οι άνθρωποι στον δρόμο δεν με έβλεπαν σαν τον Αλέξη Γκόλφη, αλλά με αντιμετώπιζαν σαν θεάνθρωπο. Αργότερα δεν ήθελα να προσβάλω την εικόνα που είχα δημιουργήσει με τον Χριστό με κάποια άλλη δουλειά. Έτσι στράφηκα στη μουσική. Οργάνωνα συναυλίες και έφτιαξα club που έγιναν φυτώρια για μουσικούς, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Έτσι έμεινα μία δεκαετία στην αφάνεια. Αν ξαναζούσα τη ζωή μου, θα ήθελα έναν σύντροφο ή πολλά λεφτά, αν και ξέρω πως ό,τι σου δίνει η ζωή, σου το παίρνει πάλι πίσω», είχε πει ο Αλέξης Γκόλφης, ή Αλέξης Γκολφινόπουλος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα σε συνέντευξή του πολλά χρόνια μετά την τηλεοπτική του επιτυχία.

Η ζωή του ήταν τραγική. Ο ηθοποιός έχασε τη μητέρα του και μετά από λίγο καιρό του έκαναν έξωση από το σπίτι. Βρήκε καταφύγιο σε μία εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία, έπαιρνε φαγητό από συσσίτια απόρων, ενώ αργότερα ζούσε άστεγος στην πλατεία Κολιάτσου. Τον Αύγουστο του 2007, σε ηλικία 59 ετών, ο Αλέξης Γκόλφης έφυγε από τη ζωή από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο θάνατός του αποκαλύφθηκε έπειτα από 2 μήνες, στις 9 Οκτωβρίου 2007. Από τον Αύγουστο του 2007 ο Γκόλφης βρισκόταν στο νεκροτομείο και κανείς δεν τον είχε αναζητήσει. Τα έξοδα της κηδείας του κάλυψε η ΕΡΤ.

Κώστας Χατζηχρήστος

Στιγμιότυπο απο τα γυρίσματα της ταινίας Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες. / Finos Film
Ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς που άφησε το δικό του στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν ο Κώστας Χατζηχρήστος. Ο ίδιος έζησε μία γεμάτη και πλούσια ζωή (φημολογείται ότι ήταν τόσο σπάταλος που έκλεινε ιδιωτικά ολόκληρα νυχτερινά κέντρα για να διασκεδάζει με την παρέα του) ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής του θανάτου του, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μετά από μία κακή εισπρακτική χρονιά και τον θάνατο της 4ης συζύγου του, Ελένης Πανταζή, βρέθηκε να γνωρίζει τη δύσκολη πλευρά της ζωής.

Όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα ζούσε σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου, που μίσθωνε ως θαυμαστής του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η τελευταία του σύζυγος, Βούλα Αρβανιτάκη- Χατζηχρήστου, πάντως είχε διαψεύσει τις φήμες αυτές περί φτώχειας του Κώστα Χατζηχρήστου, μιλώντας στην Espresso το 2020.

«Όλα αυτά που λέγονται, περί φτώχειας γύρω από το όνομα Χατζηχρήστος, είναι ένα μεγάλο μύθευμα. Η περίοδος που δεν είχαμε χρήματα ήταν όταν χάσαμε το θέατρο και δημιουργήθηκε τότε μεγάλος ντόρος. Όμως μετά ορθοποδήσαμε. Καταρχάς έστελναν χρήματα κάθε μήνα, 500.000 δραχμές, ο Σεραφείμ Φυντανίδης μαζί με τον εφοπλιστή τον Κοπελούζο. Επίσης ο μεγάλος μας συνθέτης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, έστελνε κάθε μήνα άλλα 200.000 δραχμές, επειδή τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν, συν η σύνταξή του, όλα μαζί κάθε μήνα έμπαιναν στον λογαριασμό του Κώστα, περίπου 850.000 δραχμές. Και μέχρι που πέθανε ο Κώστας αυτοί οι άνθρωποι έστελναν αυτά τα χρήματα. Άρα είναι ψέματα που λένε ότι ο Χατζηχρήστος πεινούσε», είχε πει η τελευταία του σύζυγος. Ο ηθοποιός πέθανε από πνευμονική λοίμωξη τον Οκτώβριο του 2001.

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μία ευφυέστατη γυναίκα, αστείρευτα ταλαντούχα, που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός. Μόνο ένα μικρό μέρος των τραγουδιών που έγραψε ήταν καταχωρημένο στο όνομά της αφού η αναγνώριση του έργου της δεν την ενδιέφερε ιδιαίτερα. Παράλληλα το πάθος της με τον τζόγο την οδηγούσε να τα πουλάει πολύ φτηνά ώστε να μπορεί να έχει χρήματα για να παίζει. Πέθανε χωρίς την περιουσία που της άξιζε, αλλά παλεύοντας μέχρι τέλους να εξασφαλίζει τα προς το ζην (και προς το παίζειν), στα 79 της χρόνια, έχοντας στο πλευρό της την εγγονή της, Ρέα Μανέλη που τη φρόντιζε.

Δημήτρης Βογιατζής

Ο ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στη σειρά Αέρινες Σιωπές στα 00s θεωρούταν ένας από τους επιτυχημένους ζεν πρεμιέ της εποχής εκείνης. Είχε αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και το μέλλον του διαγραφόταν λαμπρό. Ωστόσο η ανεργία, η κατάθλιψη και τα οικονομικά προβλήματα τον οδήγησαν τελικά να δώσει τέλος στη ζωή του, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2012, στο πατρικό του σπίτι στον Βόλο.

Ρένα Παγκράτη

Ξεκίνησε την πορεία της στο θέατρο και το τραγούδι ως παιδί θαύμα. Πρωταγωνίστησε στο θέατρο και ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες της εποχής της βιντεοκασέτας. Η Ρένα Παγκράτη ήταν σταρ, ωστόσο σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, όταν στις 25 Ιουνίου 1998 αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής οδηγήθηκε στην πράξη της λόγω οικονομικών προβλημάτων που βίωνε. Σε επιστολή που βρέθηκε μετά τον θάνατό της, η Ρένα Παγκράτη ανέφερε ότι εκτός από λίγους συναδέλφους της κανείς δεν είχε θελήσει να τη βοηθήσει.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω