Δώδεκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Και ενώ το διεθνές αίτημα για ειρήνη γίνεται περισσότερο επιτακτικό από ποτέ, κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του πολέμου είναι παρακινδυνευμένη και συγκεχυμένη. Πριν από λίγη ώρα, όταν ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κώστας Ονισένκο, έδινε ρεπορτάζ από την πρωτεύουσα του Κιέβου ηχούσαν οι σειρήνες καθώς υπάρχει φόβος για πυραυλική επίθεση.
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του τμήματος των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Ρίτσα Καστάνη, ο πόλεμος ήταν μια καταστροφή για την Ουκρανία και μια κρίση για ολόκληρο τον κόσμο, δε χωρά καμία αμφιβολία για αυτό. «Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη οι διεθνείς σχέσεις και οι συμμαχίες αλλάζουν η ευρωπαϊκή ασφάλεια αναθεωρείται, η παγκόσμια οικονομία βιώνει τις επιπτώσεις και φυσικά οι πολίτες καθημερινά».
Κατά τη δημοσιογράφο, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, πόσοι άνθρωποι έχουν χαθεί σε αυτίον τον πόλεμο. Σύμφωνα με δυτικές μυστικές υπηρεσίες, νεκροί και τραυματίες για τις ρωσικές δυνάμεις εκτιμάται πως είναι 200.000 ενώ για τους Ουκρανούς κάποιες εκτιμήσεις μιλούν για 100.000 ενώ κατά το CNN νεκροί και τραυματίες μεταξύ των τάξεων των Ουκρανών φτάνουν τις 200.000. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 8 χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, συνολικά οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια. Οι πρόσφυγες είναι κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και είναι 8 εκατομμύρια ενώ οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας 5 εκατομμύρια. Είναι 487 τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί και 954 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου η Μόσχα κατάφερε να κερδίσει αρκετά εδάφη στα ανατολικά ωστόσο η Ουκρανία μπόρεσε να ανακτήσει μεγάλο μέρος τους επόμενους μήνες και με τη βοήθεια φυσικά της Δύσης.
Σύμφωνα με τον Κώστα Ονισένκο, πολλά από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που είχαν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να έχουν επιδιορθωθεί ενώ, όπως είπε, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει τις επόμενες μέρες μια πολύ μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης και στην ανατολική Ουκρανία, στο Ντονμπάς, κι ενδεχομένως και σε κάποια άλλη περιοχή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι σύντομα φτάνει στο τέλος του. Η Ρωσία βρέθηκε απομονωμένη στα Ηνωμένα Έθνη, με ένα ψήφισμα που ζητεί την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, ενώ η Κίνα καλεί σε ειρηνευτικό διάλογο. Ο Προέδρος Ζελέσνκι απευθύνθηκε στον ουκρανικό λαό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος θα είναι η χρονιά της νίκης για τους Ουκρανούς. Βέβαιος για τη νίκη της Μόσχας εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απειλώντας μάλιστα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φθάσει μέχρι τα πολωνικά σύνορα.
Δάκρυα, πόνος, θάρρος… εικόνες ενός χρόνου πολέμου… Σχετικό βίντεο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ καθισμένος στο γραφείο του απήυθυνε μήνυμα αντίστασης στους Ουκρανούς: « Τρεις μέρες προέβλεπαν ότι θα αντέχαμε. Απείλησαν ότι σε 72 ώρες δεν θα υπάρχουμε. Επιβιώσαμε όμως την τέταρτη μέρα. Και μετά την πέμπτη. Και σήμερα στεκόμαστε εδώ και ένα χρόνο ακριβώς. Ήταν η χρονιά που βγήκαμε αήττητοι! Το βασικό του αποτέλεσμα είναι ότι αντέξαμε. Δεν ηττηθήκαμε. Και θα κάνουμε τα πάντα, για να κερδίσουμε φέτος!».
Μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο πολέμου, βέβαιη για τη νίκη της εμφανίζεται και η Ρωσία. Εκτοξεύοντας νέες απειλές, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει ότι η Ρωσία όχι μόνο θα επικρατήσει στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμη να φθάσει μέχρι τα πολωνικά σύνορα. Όπως ανέφερε: « η νίκη θα επιτευχθεί. ΓΙ’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να πετύχουμε όλους τους στόχους μας σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Να επεκτείνουμε τα σύνορά της απειλής κατά της χώρας μας όσο το δυνατόν πιο μακριά, ακόμη κι αν αυτά είναι τα σύνορα της Πολωνίας».
Νωρίτερα, η Ρωσία πάντως, βρέθηκε απομονωμένη στα Ηνωμένα Εθνη. Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με 141 ψήφους υπέρ, επτά κατά και 32 αποχές, μεταξύ των οποίων η Κίνα, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
«Το μήνυμα είναι σαφές: δεν έχει σημασία τι επιχειρεί η Ρωσία και πώς προσπαθεί να υπονομεύσει τη διεθνή τάξη και τον συνασπισμό για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αποτυγχάνει συνεχώς. Ο συνασπισμός θα υπάρχει, όσο χρειάζεται, για να επικρατήσει η Ουκρανία» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Η Ρωσία προσπάθησε καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας να αποσπάσει την προσοχή και να διαταράξει το έργο των Ηνωμένων Εθνών με ελιγμούς. Για άλλη μια φορά, απέτυχε. Το βλέπουμε πραγματικά στο ψήφισμα» σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Από την πλευρά της η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ σημείωσε: «Είδατε ένα χρόνο μετά την παράνομη, απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πού στέκονται οι χώρες ανά τον κόσμο. Δείξαμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας».
Την ημέρα της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς την Ουκρανία.
Κι ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, το Κίεβο χαιρέτησε το κινεζικό σχέδιο των 12 σημείων με το οποίο ζητείται από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες ενώ επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.
Την ίδια ώρα στα μέτωπα, εντείνονται οι μάχες στα ανατολικά και τα νότια με τους μισθοφόρους της Βάγκνερ να υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν χωριό Μπερχίφκα βορειοδυτικά του Μπαχμούτ, επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων στην περιφέρεια του Ντονέτσκ
Πηγή: ΕΡΤ-Ρίτσα Καστάνη, Ευγενία Μυρίδου, Ανταπόκριση: Κώστας Ονισένκο
Σχετικό Άρθρο: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Πώς αντιδρά η Δύση στις απειλές Πούτιν – Ο ρόλος της Κίνας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος