Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως παρουσιάστηκε από τον γ.γ Συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, στη σύσκεψη στο δημαρχείο Βόλου
Το ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και οι αλλαγέs στους φορείς διαχείρισης σε κάθε Περιφέρεια της χώρας ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης στο δημαρχείο Βόλου με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων της ΠΕ Μαγνησίας και Β. Σποράδων, υπό την προεδρεία του Γ. Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μαγνησίας και τη δημιουργία ενός Φορέα σε επίπεδο Θεσσαλίας, που θα έχει έδρα την Καρδίτσα, απόφαση με την οποία συναινεί ο Δήμαρχος Βόλου, καταρχήν, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο κεντρικός σχεδιασμός θα πρέπει να διασφαλίσει τη μη μετακύληση του κόστους, στους πολίτες. Οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα εργάζονται στο ΦΟΔΣΑ της Μαγνησίας είναι διασφαλισμένοι εργασιακά, όπως τόνισε ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης εργασίας που έγινε στο δημαρχείο του Βόλου, παρόντων όλων των δημάρχων, πλην του δημάρχου Αλμυρού.
Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι η χώρα οφείλει να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ αναφορικά με τον θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και συνεπώς το βασικό ζητούμενο στη διαχείριση είναι αυτή να γίνεται με όρους κυκλικής οικονομίας, σχεδιασμός που περιλαμβάνει υποχρεωτικά μείωση της ταφής αποβλήτων που να είναι κάτω από το 10% και αυτός ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί από τη χώρα μας μέχρι το 2035.
Η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους πόρους για την υλοποίηση των ολιστικών σχεδίων ανακύκλωσης σε κάθε περιφέρεια, όπως υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι μέρος αυτών θα καλυφθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, όμως το μεγαλύτερο μέρος τους θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του τέλους ταφής, που για την ώρα είναι ένα οικονομικό “αγκάθι” για τους δήμους, όπως επισημάνθηκε άλλωστε και από τους δημάρχους στην σύσκεψη. Για τους δε νησιωτικούς και ορεινούς δήμου προκύπτουν επί πλέον οικονομικά θέματα, καθώς η μεταφορά των αποβλήτων είναι υπέρογκη με αποτέλεσμα να αυξάνει το τελικό κόστος για τον κάθε πολίτη.
Οι δήμαρχοι των νησιωτικών και ορεινών δήμων συμφώνησαν τους στόχους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σχεδιασμός για το κόστος μεταφοράς των αποβλήτων που εκτινάσσει το κόστος, και μάλιστα ο κ. Γραφάκος τους ενημέρωσε ότι τη νέα εβδομάδα θα γίνει ειδική σύσκεψη με τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, καθώς το Υπουργείο θα αναλάβει την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου, που θα προβλέπει και αυτό το θέμα.
Συνεχίζοντας ο Γ.Γ είναι ότι “είναι αυτονόητο ότι η χώρα θα πρέπει να πετύχει τους στόχους ανακύκλωσης. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. ότι για κάθε περιφέρεια πρέπει απαραίτητα πρώτα να συνταχθεί ένα ολιστικό σχέδιο ανακύκλωσης, το οποίο θα περιγράφει συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες, μαζί με τον αναγκαίο εξοπλισμό τους, καθώς και τις ποσότητες ανακύκλωσης που η κάθε δράση θα εκστρέψει από την ταφή. Το σχέδιο θα κοστολογεί το επενδυτικό και το λειτουργικό κόστος της κάθε δράσης. Κατά συνέπεια η εφαρμογή του σχεδίου θα εξασφαλίζει την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την ανακύκλωση και σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και το εργοστάσιο παραγωγής SRF του Δήμου Βόλου.
Η μονάδα του Βόλου που βρίσκεται υπό κατασκευή, δίπλα από τον ΧΥΤΑ, ο οποίος θα αναβαθμιστεί σε ΧΥΤΥ, έχει μελετηθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και με τα όσα ορίζει η ΕΕ. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο τριών γραμμών του δήμου Βόλου, που τώρα κατασκευάζεται και θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω