Μοιράσου το αρθρο!

«Δεν είμαστε διασώστες», λέει σε απόγνωση ο Πέτρος Βαφίνης – Με πρωινό ωράριο από Δευτέρα-Παρασκευή ο μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου

Τον σταυρό τους κάνουν κάθε φορά που προκύπτει έκτακτο περιστατικό και προκύπτει ανάγκη διακομιδής ασθενούς ή τραυματία στο νησί της Αλοννήσου, καθώς στο Περιφερειακό Ιατρείο απασχολείται μόνο ένας οδηγός και αυτός από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και πάντα πρωινή βάρδια.

Τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες χρέη οδηγού στο ασθενοφόρο του νησιού κάνει είτε ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης είτε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Φλωρούς. Αν οι δύο αιρετοί δεν πιάσουν τιμόνι διακομιδή δεν μπορεί να γίνει με το ασθενοφόρο. Ο ασθενής ή κάποιος τραυματίας που θα χρειαστεί ιατρική συνδρομή σε διαφορετική περίπτωση θα μεταφερθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο, το λιμάνι ή στο ελικοδρόμιο (αν πρέπει να γίνει αεροδιακομιδή) με ιδιωτικό μέσο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που καιροφυλακτούν.

Οι δύο αιρετοί μπορεί να γνωρίζουν από οδήγηση, αλλά δεν είναι διασώστες. Δεν μπορούν δηλαδή αν χρειαστεί να παρέχουν εκτός από τις τυπικές πρώτες βοήθειες καμία άλλη συνδρομή στον ασθενή ή τον τραυματία.

Προκειμένου όμως να συνδράμουν στην ανάγκη παρεμβαίνουν έστω σε ρόλο οδηγού του ασθενοφόρου, ώστε να εξυπηρετήσουν διακομιδές που θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει φροντίσει να γίνονται με ασφάλεια και με το απαραίτητο πιστοποιημένο προσωπικό.

Χθες ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Αstra «Συμβαίνει τώρα» ανέσυρε στη μνήμη του περιστατικά που τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιδήμαρχος χρειάστηκε να παρέμβουν για να κινηθεί το ασθενοφόρο, το οποίο εκτός από τις πρωινές ώρες παραμένει καθηλωμένο ελλείψει οδηγών και διασωστών.

«Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, ούτε πρόεκυψε πρόσφατα. Πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δυστυχώς έχουν επίπτωση σε όλους μας. Εμείς ξέρουμε να οδηγούμε αλλά δεν είμαστε διασώστες και αυτό είναι ένα θέμα που η Πολιτεία πρέπει να το δει σοβαρά. Δεν μπορεί να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο κ. Βαφίνης, εκφράζοντας την απόγνωσή του, καθώς ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει ακόμη και να βρεθεί υπόλογος, αν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, διότι δεν υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση.

«Αν υπάρχει γιατρός και μας συνοδεύει σ΄ ένα περιστατικό δεν υφίσταται θέμα. Όταν όμως πηγαίνουμε μόνοι μας δεν μπορούμε να προσφέρουμε και πολλά. Για παράδειγμα σε ένα τροχαίο ατύχημα υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τη διαχείριση του περιστατικού. Αυτό ένας διαγνώστης ή ένας γιατρός το γνωρίζει. Ενας αιρετός όμως όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος «χτύπησε» επίσης καμπανάκι με αφορμή την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς ήδη η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει.

Ο πληθυσμός στο νησί το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, ενώ την ίδια ώρα η προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας θα παραμένει με έναν οδηγό ασθενοφόρου να δουλεύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και τις υπόλοιπες μέρες και ώρες τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο να «φοράνε» τη στολή του οδηγού και να κάνουν τον σταυρό τους, κάθε φορά που θα προκύπτει επείγουσα διακομιδή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω