Μοιράσου το αρθρο!
Ένα ακόμα περιστατικό ακραίας δολοφονικής εργοδοτικής και ρατσιστικής βίας έλαβε χώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά στην περιοχή της Κρήνης Φαρσάλων, παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Συγκεκριμένα, ο Ιρφάν Μοχάμεντ (το πραγματικό του όνομα είναι Σατζάτ Αλί), 37 χρονών, πατέρας πέντε παιδιών, όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του από τον αγελαδοτρόφο εργοδότη του Γ.Ξ., αφού υβρίστηκε απαράδεκτα στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε άγρια με ρόπαλο στο κεφάλι και στα χέρια και αφέθηκε αβοήθητος, για να τον παραλάβει μετά από ώρα το ΕΚΑΒ μετά τη συνδρομή περαστικών. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας, όπου παρέμεινε για οκτώ μέρες, και όπως αναφέρει το εξιτήριο του, φέρει “κάταγμα της διάφυσης του βραχιονίου οστού”, ενώ του έκαναν αρκετά ράμματα στο κεφάλι.
Σκανδαλώδης για μια ακόμη φορά είναι η αντίδραση της αστυνομίας, που αντί να συλλάβουν τον δράστη, πήγαν στο νοσοκομείο για να πάρουν κατάθεση από τον Σατζάτ Αλί και του υπέδειξαν να μην κάνει μήνυση, όπως ζήτησε. Αντιθέτως του επέδωσαν χαρτί απέλασης από τη χώρα…!!! Οι “Μανωλάδες” νομιμοποιούνται από της κρατικές και κατασταλτικές αρχές, αντί να προστατεύονται τα πλέον εκμεταλλευόμενα στρώματα, οι μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά.
Σύμφωνα με καταγγελίες της Πακιστανικής Κοινότητας, που ανέδειξε δημόσια και η Αριστερή Παρέμβαση, το Φλεβάρη του 2019, Πακιστανοί εργάτες που δουλεύουν σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Λάρισας ξυλοκοπήθηκαν από το αφεντικό τους και τους μπράβους του γιατί τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Τα περιστατικά απειλών, ύβρεων και ξυλοδαρμών μεταναστών εργατών γης δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά και οι καταγγελίες που φτάνουν στο φως της δημοσιότητας για τις κτηνώδεις συνθήκες που πολλές φορές καλούνται να εργαστούν οι εργάτες γης και το καθεστώς τρόμου που αντιμετωπίζουν, είναι πολύ λίγες σε σχέση με την πραγματικότητα.
Κι όμως δύσκολα βρίσκονται φορείς και γράφοντες να αναφερθούν σε αυτή την πραγματικότητα στην περιοχή, παρόλο που εξαντλούνται εκατομμύρια γραμμές για την ανάγκη ύπαρξης εργατικών χεριών που θα διεκπεραιώσουν τις αγροτικές εργασίες. Αλήθεια ποιος θέλει να δουλεύει στη μιζέρια του λειψού μεροκάματου, με την αγωνιά καταβολής του και τη διαρκή απειλή τραμπουκισμών, λεκτικών ή σωματικών από τους εργοδότες του;
Όσο και αν δεν αρέσει σε πολλούς να το ακούνε, η βάση της κερδοφορίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα είναι η πολλαπλή και άγρια εκμετάλλευση όλων των εργαζόμενων που εργάζονται σε αυτή την αλυσίδα και κυρίως των εργατών γης. Είναι οι αόρατοι εργάτες των χωραφιών, των στάβλων και των αλιευτικών που για να εξασφαλιστούν φτηνές πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τυποποίησης, μεταποίησης και διανομής (που τελικά θα πουλήσουν πανάκριβα αυτό που “αγόρασαν” τσάμπα..), οι εργάτες πληρώνονται με 400-500 ευρώ για ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς ωράρια, με εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονται πότε (γιατί το κράτος και τα αφεντικά βολεύει η ταμπέλα του “παράνομου μετανάστη”…), που ο τόπος της ξεκούρασης τους τις περισσότερες φορές είναι ένα άθλιο μέρος μέσα στο θερμοκήπιο, το στάβλο κτλ. Οι περισσότεροι από αυτούς κουβαλάνε μια κατάρα. Δεν γεννήθηκαν σε τούτο τον τόπο. Είναι “ξένοι”. Άρα αόρατοι.
Κόντρα στο ρατσισμό που κατηγοριοποιεί και κατατάσσει ανθρώπους σε “ποιότητες” για να δημιουργήσει τελικά συνολικά πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμους εργάτες, αλλά και στον εκλογικό κρετινισμό που αναγνωρίζει και διεκδικεί δικαιώματα μόνο για εκείνους που μπορούν να ενταχθούν στο εκλογικό παζάρι, αναδεικνύουμε την ταξική αλληλεγγύη. Στη βάση αυτή η Αριστερή Παρέμβαση απαιτεί να μη συγκαλυφθεί το περιστατικό ρατσιστικής εργοδοτικής βίας στην Κρήνη Φαρσάλων από την ΕΛ.ΑΣ. και να συλληφθεί ο εργοδότης και να του απαγγελθούν κατηγορίες. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα χαρτιά στον Σατζάτ Αλί και να μην αντιμετωπίζονται τα θύματα ως θύτες. Το ΕΚΛ οφείλει να πλαισιώσει αυτές τις διεκδικήσεις και να συμβάλει στην επιβολή τους. Με τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος θα σπάσουμε το πέπλο προστασίας κυβέρνησης και αστυνομικών δυνάμεων, με το οποίο καλύπτουν “στοργικά” τα εργοδοτικά εγκλήματα, οργανώνοντας δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Η Αριστερή Παρέμβαση παλεύει για αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον αγοτοδιατροφικό τομέα, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που να κατοχυρώνουν σύγχρονα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φυλής, φύλου. Παλεύει για τη συγκρότηση συνδικαλιστικών συσπειρώσεων-σωματείων που θα ενοποιούν τους εργαζόμενους του κλάδου και θα δίνουν φωνή σε αυτούς που σήμερα δεν έχουν.