Δημόσια παρέμβαση, με θέσεις και προτάσεις για το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, που συνεχίζονται αμείωτα, με αφορμή και τις πρόσφατες γυναικοκτονίες που ήρθαν να προστεθούν στη μακάβρια λίστα, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επισημαίνει τα εξής:
«Ένα 17χρονο κορίτσι, είναι το τελευταίο –επίσημα τουλάχιστον- θύμα του συντρόφου της. Εδώ και καιρό, με κορύφωση την περίοδο της πανδημίας, παρακολουθούμε σοκαρισμένοι να μεγαλώνει συγκλονιστικά η μακάβρια λίστα των γυναικοκτονιών, η αύξηση της βίας εναντίον των γυναικών, η κακοποίησή τους, μέχρι και ο εγκλεισμός τους στο σπίτι από τους συζύγους και η κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Τον Μάιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει ερώτηση στην Κυβέρνηση, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τα αμείλικτα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των δράσεων της Πολιτείας, καθώς και τις σχετικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης.
Τα πράγματα είναι πλέον κρυστάλλινης διαύγειας: ΔΕΝ αρκούν αυτά που υπάρχουν, για να αντιμετωπίσουν το θέμα. ΔΕΝ μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πολύ συζήτηση και ελάχιστο αποτέλεσμα. Οι αποκαλύψεις ότι επανειλημμένα, πολλές από τις γυναίκες που βρήκαν το θάνατο από τα χέρια των συντρόφων τους, είχαν απευθυνθεί στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη και στις κοινωνικές υπηρεσίες, καταδεικνύει ότι ΔΕΝ λειτουργεί σωστά το σύστημα προστασίας και πρόληψης αυτών των εγκλημάτων.
Άμεσα απαιτείται δέσμη μέτρων και πολιτικών, με έμφαση στην Πρόληψη των εγκλημάτων, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των γυναικών και των ζευγαριών, την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της στήριξης των σχέσεων που εμφανίζουν προβλήματα, αλλά και –κυρίως, την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προγραμμάτων για την ισοτιμία, την συνύπαρξη των φύλων, τη συμπληρωματικότητά τους , την έμφυλη βία κλπ
Έτσι, εκτός από την πανθομολογούμενη απαίτηση, να προστεθεί ειδική διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, που θα καθιστά τη γυναικοκτονία διακριτό έγκλημα- μεγάλης ηθικής απαξίας, απαιτούνται πολιτικές Πρόληψης και αποτροπής των γυναικοκτονιών.
Προτείνω:
- ειδικό πρόγραμμα που θα εκπονείται από τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας , τα οποία ήδη δραστηριοποιούνται σε κάθε νομό, είναι σε άμεση επαφή με αυτοδιοίκηση και φορείς και συνδέονται άρρηκτα με την εκπαιδευτική κοινότητα. Σημειωτέον ότι, από το 2011 , τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, αναβαθμίστηκαν και εκτός από φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ανέλαβαν το ρόλο της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και πρόληψης κοινωνικών φαινομένων βίας. Διαθέτουν το επιστημονικό προσωπικό και τα εργαλεία εκπαίδευσης για να επιτελέσουν σωστά το τεράστιο έργο της πρόληψης, που είναι το σημαντικότερο. Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μπορούν να εκπονήσουν και υλοποιήσουν το πρόγραμμα πρόληψης κατά των γυναικοκτονιών, μεθοδικά , οργανωμένα και προσαρμοσμένα στις τοπικές κοινότητες.
- Σύσταση ειδικής κοινωνικής υπηρεσίας σε κάθε Περιφέρεια, που θα συνδέει όλες τις δομές που εμπλέκονται στο θέμα (Κέντρα Πρόληψης, Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας), θα συντονίζει τις δράσεις των φορέων και θα εντοπίζει τα φαινόμενα που χρήζουν άμεσης επέμβασης.
Η καταστολή αποτρέπει, αλλά δεν θεραπεύει.
Απαιτείται πολιτική πρωτοβουλία αναμόρφωσης και αλλαγής αντιλήψεων, κουλτούρας και στάσης ζωής, για να σταματήσει ο τραγικός κατάλογος των θυμάτων – Γυναικών, να μεγαλώνει διαρκώς.
Απαιτείται πολιτικής πρόληψης. ΤΩΡΑ!»