Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και την εξεύρεση κάθε δυνατού οικονομικού πόρου για τη στήριξη καλλιεργειών που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, με κυριότερη αυτή της βιομηχανικής τομάτας, ζητά ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων, εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και γεωπόνος στο επάγγελμα κ. Δημήτρης Γούσιας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Λάρισας.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γούσια έχει ως εξής: «Η βιομηχανική τομάτα αποτελεί μία εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια για την επαρχία Φαρσάλων καθώς και άλλες εξίσου σημαντικές όπως τα κηπευτικά, καλλιέργειες που κατέχουν μεγάλο μερίδιο στην τοπική οικονομία, αλλά και καλύπτουν διατροφικές ανάγκες σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Δυστυχώς οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες (ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, παγετοί) αλλά και η νομοτελειακή εμφάνιση ασθενειών (με κυρίαρχη τον περονόσπορο) λόγω των προαναφερθέντων συνθηκών, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής.
Σε επικοινωνία μας ως Δήμος Φαρσάλων με τοπικούς παραγωγούς, αλλά και με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ κ. Χρήστο Σουλιώτη, γίναμε αποδέκτες ενός κλίματος απόγνωσης. Καλλιέργειες χτυπήθηκαν από πρωτόγνωρο συνδυασμό ακραίων καιρικών συνθηκών και ασθένειες που δεν κατέστη δυνατό να καταπολεμηθούν, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των αγροτών με ότι φυτοπροστατευτικό μέσο διατίθεται, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής.
Το δυστυχές της όλης κατάστασης είναι πως ο παρωχημένος κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ αδυνατεί να καλύψει τις παραπάνω καταστροφές, αφήνοντας έκθετους χιλιάδες παραγωγούς, οικογένειες και βέβαια όλη την καλλιεργητική αλυσίδα που συμπαρασύρεται. Με το αίτημα της αναθεώρησης του κανονισμού να είναι επίκαιρο όσο ποτέ, πλέον οφείλει η πολιτεία να ενεργοποιήσει όλα τα δυνατά εκείνα εργαλεία που θα μπορέσουν να στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών ώστε να μην οδηγηθούμε σε μία πρωτοφανή μαζική «χρεωκοπία». Άποψή μας είναι πως πρέπει άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι και ακολούθως να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις που θα διέπονται από το αυτονόητο πνεύμα δικαιοσύνης και διαφάνειας».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις