Στις τριήμερες εκδηλώσεις «Καρποί της Μελίβοιας Γης» και κεντρικό πυρήνα των εορτασμών το τοπικό κάστανο, παραβρέθηκε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας – Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας με τη συμμετοχή της, τη διαχρονική στήριξή της προς τους καστανοπαραγωγούς, αλλά και την ανάγκη ανάδειξης ενός ακόμη κομβικού προϊόντος της Θεσσαλίας.

Στο μέσον των πολυ-διάστατων εκδηλώσεων, οι οποίες περιλάμβαναν ενημερωτικές και επιστημονικές ομιλίες για τους καστανοπαραγωγούς, πολιτιστικά δρώμενα με χορό και τραγούδι, παιδικές και αθλητικές δραστηριότητες, έκθεση προϊόντων και γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το κάστανο, η Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε τα εξής κατά τον σύντομο χαιρετισμό της:

«Τα θερμά συγχαρητήριά μας και φέτος, πρωτίστως, αξίζουν ο Δήμος Αγιάς, η Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας ‘’Η Αθανάτη’’, που μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών της περιοχής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Ο Όμηρος’’, την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Μελιβοίας Δέμας” και τους άλλους τοπικούς συλλόγους και φορείς και βέβαια την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μας επιτρέπουν να βρεθούμε και πάλι όλοι και όλες μαζί, για να παρακολουθήσουμε τις ξεχωριστές εκδηλώσεις προς τιμή των καστανοπαραγωγών του Τόπου μας.

Έχω κατά καιρούς επαναλάβει ότι η στήριξή μου στον πολύπαθο αυτό τομέα της αγροτικής παραγωγής του νομού μας, ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη. Γνωρίζετε πως δεν υπάρχει πρόβλημα των κασταναριών και των καστανοπαραγωγών που δεν έχω φέρει στη Βουλή και το αρμόδιο υπουργείο, την ίδια κιόλας στιγμή που έπληττε την τοπική παραγωγή. “Φαιά σήψη”, σφήκα του κάστανου, δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις για όλες τις κρίσεις εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής και ολιστικά πλάνα στήριξης -τα πάντα έχω θέσει υπόψη μιας κυβέρνησης, που μονίμως “υπόσχεται και εξαγγέλλει”, χωρίς ουδέποτε να υλοποιεί αυτά που δήθεν ‘’λαμβάνει υπόψη της’’ και δήθεν ‘’εξετάζει’’.

Πριν από έξι ημέρες κατέθεσα ξανά ερώτηση στον κ. Τσιάρα, για την άρση της αδικίας σε σχέση με τη μη αποζημίωση των καστανοπαραγωγών Αγιάς και Τεμπών, από τις περυσινές θεομηνίες του Daniel, που σύμφωνα με την κυβέρνηση τελικά -και όχι χωρίς αγώνα από τους Αγιώτες παραγωγούς- “όλοι δικαιούνται”, αλλά το κάστανο αδίκως εξαιρείται (!).

Πρόκειται για μία καραμπινάτη αδικία! Ευτυχώς, η αρχική, άδικη κυβερνητική εξαίρεση των παραγωγών της Αγιάς από τις αποζημιώσεις των περυσινών θεομηνιών διορθώθηκε στη συνέχεια, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τοπικών παραγωγών -στις οποίες προφανώς συμμετείχαν και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής- όταν και αποφασίστηκε να

αποζημιωθούν οι περισσότεροι εξ αυτών μέσω τη διαδικασίας De minimis, αλλά και πάλι οι αγρότες που απασχολούνται στην καλλιέργεια κάστανου δεν συμπεριλαμβάνονται (!).

Αυτό το απίστευτο κυβερνητικό “παιχνίδι” της “γάτας με το ποντίκι”, με τους κάθε είδους παραγωγούς -όπως π.χ. οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι- μονίμως αδικημένους και ‘’βολικά’’ ξεχασμένους, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεσμεύομαι σε όλους και σε όλες σας, πως από την πλευρά μου, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί, αλλά η “φωνή” του και τα δίκαια αιτήματά του θα ακούγονται στη Βουλή.

Σήμερα, θα έπρεπε να μιλάμε για τα αυτονόητα της καλλιέργειας του κάστανου: την περαιτέρω μεταποίησή του, τη διεύρυνση των εξαγωγών και την εύρεση νέων αγορών, όλων αυτών δηλαδή που θα μας επιτρέψουν σταδιακά και ανά αγροτικό τομέα να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Γιατί η αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού προτύπου δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση. Είναι μια συζήτηση που ξεκινάει και από το εξαιρετικά ποιοτικό, όσο και ανταγωνιστικό κάστανο, εδώ στη Μελιβοία. Το να συζητούμε την άρση αδικιών επί αποζημιώσεων, επειδή το κεντρικό κράτος και οι υπηρεσίες του δεν κάνουν τη δουλειά τους, “πάει πίσω” τους καστανοπαραγωγούς, “πάει πίσω” το προϊόν, μας πάει όλους και όλες πολύ πίσω. Και δυστυχώς κανείς και καμία από εμάς, από εσάς, από τη Θεσσαλία, δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε καν για “ένα βήμα πίσω”…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω