Μοιράσου το αρθρο!

Π. Κουτσάφτης: Αειφορία υδάτινων πόρων  με το έργο τηλελέγχου και τοποθέτησης 2585 ψηφιακών υδρομετρητών στην ΔΕ Μουρεσίου

 

Την αειφόρο διαχείριση και προστασία πολύτιμων υδατικών πόρων, διασφαλίζει το έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ, ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ –ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ (ΔΕ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ), το οποίο έχει προϋπολογισμό σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης «Πράσινη μετάβαση».

«Το νερό αποτελεί κληρονομιά και ως πολύτιμο αγαθό οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης με αφορμή την ένταξη – έγκριση μιας ακόμη πρότασης του Δήμου σε χρηματοδοτικό πλαίσιο.

«Προστατεύουμε πολύτιμους υδατικούς πόρους μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης και βέλτιστης λειτουργίας έργων υποδομής και παρεμβάσεων διαχείρισης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης από ποικίλους χρήστες για επαρκές σε ποσότητα και ποιότητα νερό.

Η αύξηση των πιέσεων στο υδατικό περιβάλλον, καθιστά αναγκαία την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδατικών πόρων και στο πλαίσιο αυτό, συνεκτιμώντας την κλιματική αλλαγή, μελετήσαμε και συντάξαμε την πρόταση προς το Ταμείο Ανάκαμψης, πετυχαίνοντας την οικονομική υποστήριξη του έργου.»

Ειδικότερα το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος βελτίωσης λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και μείωσης των απωλειών πόσιμου νερού του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και πιο συγκεκριμένα των αντλιοστασίων, γεωτρήσεων και δεξαμενών ύδρευσης καθώς και η εγκατάσταση υδραυλικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρακολούθησης παροχών, καταναλώσεων, διαρροών και ποιοτικών χαρακτηριστικών νερού στα εσωτερικά δίκτυα της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου.

Το Σύστημα Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών θα αποτελείται από έξι Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου, τρεις Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Πίεσης, δύο Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Ποιότητας Νερού και 2.585 Ψηφιακούς Υδρομετρητές ευρισκόμενους στις υδατοπαροχές των εσωτερικών δικτύων.

Ο αντικειμενικός σκοπός είναι ο καλύτερος έλεγχος ποσοτικά, ποιοτικά και ενεργειακά του δικτύου ύδρευσης του Δήμου, με στόχους :

– την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή πόσιμου νερού στο σύνολο των πολιτών

– τη δραστική μείωση των διαρροών

– τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργειας, το κόστος υλικών και ανθρώπινου δυναμικού

– τη βελτιστοποίηση κάθε παραμέτρου κόστους για την παροχή της παραπάνω υπηρεσίας και

– την ορθολογική και αποδοτική τιμολόγηση του αγαθού και των υπηρεσιών

Σε ότι αφορά την μείωση του όγκου νερού που χάνεται λόγω αφανών διαρροών σε αγωγούς διανομής, η παρούσα τεχνολογία μπορεί να εξοικονομήσει ποσότητες μεγαλύτερες από 30%, περίπου 60.000 κυβικά μέτρα κατ’ έτος και σημαντική μείωση ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας ύδρευσης.

 

Περισσότερα Εδω