Στη σημασία του έργου Επέκτασης και Αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης της Αλιείας (ΟΣΠΑ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε ημερίδα ενημέρωσης, στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο, με προϋπολογισμό 4.427.100,00€ συν ΦΠΑ, υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με την COSMOTE ως ανάδοχο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας».

Ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον αλιευτικό κλάδο, δηλώνοντας ότι «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου». Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας, που για την περίοδο 2021-2027 υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων. «Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι η αλιεία ασκείται με βιώσιμο τρόπο, χωρίς υπερεκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων και με σεβασμό στο περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το αναβαθμισμένο ΟΣΠΑ, το οποίο εντάσσεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα προσφέρει στους αλιείς και τους εμπόρους τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν ψηφιακά όλες τις διοικητικές διαδικασίες, χωρίς φυσική παρουσία. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «με τις νέες εφαρμογές του ΟΣΠΑ, οι διοικητικές διαδικασίες θα απλουστευτούν, απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους για φυσικούς ελέγχους στην αγορά».

Κλείνοντας, ο Χρήστος Κέλλας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους αλιείς, λέγοντας ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία τηρούν ευλαβικά τους κανόνες και τις υποχρεώσεις τους και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν με την ίδια προσήλωση. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους μας ότι χωρίς κανόνες η αλιεία δεν έχει μέλλον», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω