Με τον κ. Βορίδη ο δήμαρχος συζήτησε το πρόβλημα της χρηματοδότησης αλλά και της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Ζήτησε αποσύνδεση των χρηματοδοτήσεων από την απογραφή πληθυσμού, και έθεσε υπόψη του υπουργού τις ανάγκες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για πρόσθετη χρηματοδότηση. Επίσης πρότεινε δέσμη μέτρων στήριξης των ορεινών Δήμων με πολιτικές επανακατοίκησης των χωριών με παροχή κινήτρων προσέλκυσης κατοίκων. Για την πρόσληψη προσωπικού πρότεινε τη δημιουργία Μητρώου Στελεχών ΟΤΑ για εξειδικευμένα στελέχη, καθώς και για την διευκόλυνση κινητικότητας των υπαλλήλων εντός ΟΤΑ, με προορισμό τους ορεινούς δήμους.

Επίσης ο κ. Νάνος κατέθεσε προτάσεις για να εκσυγχρονιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ξεφύγει από το ξεπερασμένο πια «δημαρχιοκεντρικό» μοντέλο. Πρότεινε 5ετή θητεία και θέσπιση ανώτατου ορίου δύο (2) θητειών για τους δημάρχους. Επίσης πρότεινε να μην γίνει μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Πρότεινε πενταμελή και τριμελή, τοπικά συμβούλια, τα μέλη να εκλέγονται μέσα από ανεξάρτητο και ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους.
Επίσης ο κ. Νάνος πρότεινε ισότιμη συμμετοχή των γυναικών με 50% και από τα δύο φύλα, ακριβώς για να λυθεί για πάντα το θέμα της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών. Μάλιστα ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα τον Μεσενικόλα με σύνθεση 4 γυναίκες, 1 άντρα, με πρόεδρο γυναίκα, λέγοντας ότι αυτή είναι η απάντηση σε όσους μιλούν απαξιωτικά για τις γυναίκες και τις θεωρούν «πρόβλημα».

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα ο δήμαρχος συζήτησε την ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση για τις καταστροφές από τον «Ιανό». Ο κ. Νάνος ζήτησε από τον υπουργό να ενταχθούν όλα τα προτεινόμενα έργα του Δήμου, κατά παρέκκλιση της ένταξης στα μεγάλα έργα με 9,3 εκ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί για τον Βιολογικό.

Ως προτεραιότητα έθεσε την αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», όπως είναι η αγροτική οδοποϊα, η ύδρευση, το πρόγραμμα «Smart City», με εφαρμογές πληροφορικής και έργα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της λίμνης Πλαστήρα, επανάχρηση Γυμνασίου Μεσενικόλα, αντισεισμική προστασία, ηλεκτροκίνηση, κ.α. Τέλος ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον υπουργό για την ένταξη του έργου Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χωρο –Χρόνου Άγραφον» Λίμνης Πλαστήρα στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με προϋπολογισμό 238.766 ευρώ.

 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος με τον Γραμματέα του Δήμου κ. Β. Μπράντζο, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με υπηρεσιακούς και οικονομικούς παράγοντες, ως εξής:
Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σκάλκο, ο δήμαρχος συζήτησε την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2022 – 2025, καθώς και την χρηματοδότηση του Δήμου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για έργα βελτίωσης της ποιότητας υποδομών που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του Τουρισμού.

Με τον κ. Μπακόλα Δημήτρη, πρόεδρο επί σειρά ετών του Ελληνο-Ρωσσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συζήτησαν το θέμα της επίσκεψης του Ρώσσου πρέσβη στη λίμνη Πλαστήρα, καθώς και τις δυνατότητες προώθησης της λίμνης Πλαστήρα στην Ρώσσικη τουριστική αγορά.

Με την κ. Ιωάννα Πρίφτη, προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις για το Πρόγραμμα «Αντ. Τρίσης». Επίσης συζητήθηκε το θέμα της αναγκαιότητας κατασκευής του Βιολογικού της λίμνης Πλαστήρα.

Ακολούθως έγινε συνάντηση με τον Μπανούση Δημήτρη, Εθνικό Εμπειρογνώμονα του προγράμματος Life του «Πράσινου Ταμείου», με τον οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές υλοποίησης προγραμμάτων με περιβαλλοντικό, επιστημονικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την λίμνη και την περιοχή. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι έχει ήδη υιοθετήσει δράσεις ανάλογες με αυτές του «Πράσινου Ταμείου».

Τέλος, έγινε συνάντηση με στελέχη εταιρίας “European Profiles”, η οποία ειδικεύεται στην υλοποίηση διακρατικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων “Erasmus”. Ο δήμαρχος ζήτησε να εντάξουν τη λίμνη Πλαστήρα στο σχεδιασμό για υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων και παρουσίασε άξονες και δυνατότητες της περιοχής.

Περισσότερα Εδω