Η πανδημία έχει αναστείλει πολλές υπηρεσίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και μία εξ αυτών που επλήγησαν από την δύσκολη συγκυρία, είναι και ο κλάδος των Σχολών Οδήγησης. Με τους πολίτες μετά απ’ όλη αυτή την κατάσταση να βιάζονται για να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης το συντομότερο δυνατό, ο φόρτος εργασίας έχει φτάσει σε αδιανόητα επίπεδα στις Σχολές Οδηγών.

Το onlarissa.gr, απευθύνθηκε στον κ. Χρήστο Μυλωνά, υπεύθυνο της Σχολής Οδηγών «Αυτοκίνηση», στο κέντρο της Λάρισας.

κ. Μυλωνά γνωρίζουμε ότι λόγω της αναστολής της λειτουργίας των Σχολών Οδήγησης εν μέσω πανδημίας, το πρόγραμμα παραμένει γεμάτο. Με το άνοιγμά τους λίγες εβδομάδες νωρίτερα, πως καταφέρατε να ανταπεξέλθετε απέναντι σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών;

Καλησπέρα σας. Κοιτάξτε, οι Σχολές έκλεισαν για πρώτη φορά από τον προηγούμενο χρόνο και την πρώτη καραντίνα, την περίοδο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου του 2020. Επανήλθαμε σιγά σιγά, καθώς οι θερινοί μήνες είναι οι πλέον ενεργοί ειδικότερα για τους νέους, οι οποίοι τελειώνουν με τις πανεπιστημιακές και σχολικές υποχρεώσεις τους. Το καλοκαίρι προχωρήσαμε σταδιακά, αλλά από τον Νοέμβριο του 2020 ξανακλείσαμε για περίπου εξίμισι μήνες, μέχρι δηλαδή και τον Μάιο του 2021. Αυτή η δεύτερη καραντίνα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, μιας και οι αιτήσεις ήταν πολλές ακόμη και αυτούς τους μήνες.

Εννοείτε πως δεν είναι μόνο οι προ καραντίνας μαθητές αυτοί που δεν έχουν εξεταστεί, αλλά προστέθηκαν κι άλλοι μέσα σε αυτούς τους μήνες;

Ακριβώς. Για να καταλάβει και ο κόσμος, όσοι γράφτηκαν στη σχολή μας την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου του 2020, με τους τότε ρυθμούς, είχαν προγραμματιστεί να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Η μεγάλη προσέλευση, αλλά και οι εργασιακές υποχρεώσεις ειδικότερα για τους ανθρώπους που απασχολούνται στον τουριστικό τομέα, καθυστέρησαν τα πράγματα, με πολλούς από τους τότε εγγεγραμμένους να μην έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν μέχρι και τον Μάιο του 2021.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πως χειρίστηκε το ζήτημα αυτό;

Εμείς σαν Σχολές Οδήγησης είχαμε προβλέψει από τις αρχές του 2020, ότι θα οδηγούμασταν σε αναστολή της λειτουργίας μας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια τον Φεβρουάριο, από την οποία λάβαμε την υπόσχεση για ενεργοποίηση του ΚΕΚ της Περιφέρειας. Αυτή η υπόσχεση αποτελούσε μια πολύ καλή λύση στο πρόβλημα μας, ωστόσο δε προχώρησε καθώς εκκρεμούσε η έγκριση του ανάλογου κονδυλίου. Απ’ ότι γνωρίζουμε υπήρξε έγκριση του εν λόγω κονδυλίου, αλλά δυστυχώς πάγωσε. Προσωπικά, αναμένουμε να γίνει κάτι σύντομα, αφού οι θερινοί μήνες, όπως είπα και προηγουμένως, είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για τη βιωσιμότητα των Σχολών Οδήγησης.

Από τον Μάιο του 2021 που επανήλθε η λειτουργία των Σχολών, οι εξετάσεις προχωράνε με γοργούς ρυθμούς;

Για καλή μας τύχη, από τα τέλη Ιουνίου υπήρξε μια χαλάρωση, η οποία οφείλεται και στην αύξηση των αιθουσών εκ μέρους της Υπηρεσίας Μεταφορών. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως θα μπορούσαν να διατεθούν ακόμη περισσότερες αίθουσες για θεωρητικές εξετάσεις ανά ημέρα. Δυστυχώς, ως ένα σημείο, οι σχολές είναι μπλοκαρισμένες όσον αφορά τις πρακτικές εξετάσεις, καθώς εκκρεμούν ακόμη άτομα από τον περσινό Μάιο. Να προσθέσω και το γεγονός, ότι στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης θέλησε να επισπεύσει τις εξετάσεις ανοίγοντας ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, για περίπου 4.000 εξεταζόμενους. Η δική μου πρόταση δεν είναι να γίνονται εξετάσεις τα Σάββατα και τις Κυριακές, αλλά η Περιφέρεια θα μπορούσε να βάλει και απογευματινές αίθουσες, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη, από τρεις κάθε μέρα, με τους υπαλλήλους να πληρώνονται υπερωρίες. Αν είναι δυνατόν, όπως προβλέπει και το νέο νομοσχέδιο του κράτους, θα μπορούσαν να στελεχωθούν και με υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών όπως εκείνη της Αστυνομίας, ως επιτηρητές.

Το κράτος, για το διάστημα που η λειτουργία βρισκόταν σε αναστολή, βοήθησε με κάποιον τρόπο τις Σχολές Οδηγών;

Το κράτος έδωσε, όσο αυτό ήταν δυνατό, κάποια επιδόματα και κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές. Αν συνυπολογίσουμε και τις απεργίες του 2018 και του 2019, δεν υπήρξε τεράστια διαφορά στον τζίρο για το 2020. Ευτυχώς, στην Λάρισα δεν είχαμε τόσο θέμα με τις απεργίες συγκριτικά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέοι συγκριτικά με τις εποχές προ δεκαπενταετίας συνεχίζουν να εγγράφονται ή θεωρείτε πως η οικονομική κρίση ή και η οικολογική συνείδηση, η οποία προωθείται τα τελευταία χρόνια, έχει μειώσει τη ζήτηση;

Δε νομίζω πως είναι τόσο η οικολογική συνείδηση, όσο η οικονομική κρίση αυτή που επηρέασε τη ζήτηση για διπλώματα οδήγησης. Όπως πολύ εύστοχα ρωτήσατε, ο προ δεκαπενταετίας μέσος όρος εγγραφών κυμαινόταν στα 18 έτη, ενώ τώρα έχει αυξηθεί στα 23 έτη. Πιστεύω αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά και στο ότι νέοι φεύγουν για σπουδές και κάποιοι εξ’ αυτών δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να πληρώσουν για ένα δίπλωμα οδήγησης. Επιπλέον, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση τη φετινή χρονιά, στέρησε από τις σχολές μας επιπλέον φοιτητές άλλων περιοχών, οι οποίοι επέλεγαν τη Λάρισα για τις παραδοσιακά χαμηλές τιμές της, συγκριτικά με τις δικές τους πόλεις και ειδικότερα τις δύο μεγάλες, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είναι ακριβότερες.

Μιας και το αναφέραμε, οι τιμές μετά την καραντίνα, έχουν αυξηθεί ή κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα;

Σε καμία περίπτωση οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Οι Σχολές Οδηγών δε κοιτάνε να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, πόσο μάλλον αυτή της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Όμως από την άλλη, δε θα ήταν και δυνατό να ρίξουμε τις τιμές για λόγους βιωσιμότητας των σχολών μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας κ. Μυλωνά.

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Δημήτρης Αυλογιάρης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω