Ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν, κάτοικοι στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε αρκετές πόλεις διαδηλώνουν εναντίον των Ταλιμπάν ανεμίζοντας την αφγανική σημαία, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες. Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες Αφγανοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις που θα τους μεταφέρει εκτός συνόρων. Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον όσων συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με έγγραφο που ενημερώνει τον ΟΗΕ για την υπόθεση.

Αντίσταση στους Ταλιμπάν οργανώνεται στην κοιλάδα Παντσίρ με τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον γιο του νεκρού διοικητή Μασούντ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος  Αμρουλάχ Σάλεχ, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο αντίστασης στους Ταλιμπάν, εκφράζοντας  την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.

Ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση για συνομιλίες μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων ομάδων στην χώρα με σκοπό τον σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν προς το παρόν όλη την επικράτεια της χώρας.

Αρκετοί άνθρωποι έπεσαν νεκροί στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά των Ταλιμπάν ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χωρίς αναφορές για σοβαρή βία σε έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια. 

Στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη και περισσότεροι σήμερα. Δεκάδες τραυματίστηκαν, από πυρά των Ταλιμπάν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβασαν τη σημαία της ισλαμιστικής οργάνωσης και προσπάθησαν να υψώσουν την εθνική σημαία.

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής αντίστασης στους Ταλιμπάν.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή, ενδεικτικό της απελπισίας που επικρατεί είναι ότι μητέρες δίνουν τα παιδιά τους στους αμερικανούς στρατιώτες για να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα, σε βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Το χάος γύρω από το αεροδρόμιο συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν που ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό να μην αφήνουν ακόμα και πολίτες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσουν. Συνεχείς είναι οι αναφορές για προειδοποιητικά πυρά ενώ και ο αμερικανικός στρατός έριξε δακρυγόνα απωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ αλλά οι γύρω δρόμοι φυλάσσονται από τους Ταλιμπάν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχώρηση διπλωματικών αντιπροσωπειών και Αφγανών συνεργατών δυτικών χωρών.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν. Το Πεντάγωνο όμως δηλώνει ότι οι δυνάμεις εκεί δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στην Καμπούλ και στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο ABC δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα και πως θα χρειαστεί οικονομική και διπλωματική πίεση – όχι στρατιωτική ισχύς- προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο  Τζο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου ότι με την αποχώρηση των Αμερικανών το χάος ήταν αναπόφευκτο, ενώ τόνισε ότι δεν κανείς δεν γνώριζε πως οι Ταλιμπάν θα καταλάμβαναν τόσο γρήγορα το Αφγανιστάν.

Δεν απέκλεισε την περίπτωση δυνάμεις του αμερικανικού στρατού να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και πέραν τις 31 Αυγούστου, ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα. Παρά τις επικρίσεις που συνεχίζει να δέχεται για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να υποστηρίζει  πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος».

Ενώ οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τα κονδύλια χρηματοδότησης προς το Αφγανιστάν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν  Άσραφ Γάνι που διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνείται ότι εγκατάλειψε την χώρα  με «καρότσια  γεμάτα χρήματα» και εξακολουθεί  να ισχυρίζεται ότι έφυγε από τη χώρα μετά από σύσταση της ομάδας  για την ασφάλεια του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως η Τουρκία παραμένει διατεθειμένη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας,  Μάριο Ντράγκι, εργάζεται για να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της G20 για το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν γράφουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Ο κ. Ντράγκι θα συζητήσει σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω