Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδική δωσιδικία του δημάρχου Βόλου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δεν ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου, για την περίπτωση του Αχ. Μπέου, επισημαίνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Παπαπέτρος με αφορμή τη μη σύλληψη του δημάρχου όταν κατατίθενται μηνύσεις σε βάρος του. Όπως είπε, όταν βρίζει και να απειλεί, πολύ δε περισσότερο όταν το κάνει αυτό σε συνεντεύξεις Τύπου, που είναι εκτός πλαισίου άσκησης των καθηκόντων του ή σε δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως κατ’ επανάληψη έχει κάνει, δεν είναι άσκηση καθηκόντων, αλλά επιλογή προσβολής συμπολιτών ή αντιπάλων.
Ήδη η παράταξη «Συμμαχία για τον Βόλο» κατέθεσε υπόμνημα στις Εισαγγελίες όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης της χώρας, με το οποίο ζητά να κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου για ζητήματα που δεν αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο κ. Παπαπέτρος ανέφερε ότι μήνυση κατά του δημάρχου, εκτός από τον κ. Γαργάλα, κατέθεσε και ο κ. Λημνιός για απειλή και για το γεγονός ότι δεν κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου έγινε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην εισαγγελέα Εφετών και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Όπως είπε, δεν ήταν αδίκημα που αφορά την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά ήταν αυτόφωρο αδίκημα και ο δήμαρχος έπρεπε να συλληφθεί, να κρατηθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρο, κάποια στιγμή το 2021-22 άλλαξε η νομοθεσία και τα αδικήματα που τελούνται από δημάρχους, έχουν ειδική δωσιδικία – όπως δικαστές και δικηγόροι – και εκδικάζονται από το Τριμελές Εφετείο. Ωστόσο υπάρχει μια τεράστια διαφορά, ότι η ειδική δωσιδικία, αφορά δικηγόρους, λόγω της ιδιότητάς τους. Για τους δημάρχους υπάρχει ειδική δωσιδικία για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο δημοτικός σύμβουλος και νομικός εξήγησε ότι τα Εφετεία δεν δικάζουν με την αυτόφωρη διαδικασία και συμπεραίνεται ότι ο δήμαρχος δεν υπάγεται στην αυτόφωρη διαδικασία, με την παρατήρηση ότι έχει σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του και αυτό επισημάνθηκε με ειδικό υπόμνημα του κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελέα Εφετών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
«Είναι διαφορετικό να μιλάμε για αδικήματά κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εάν έχει υπογράψει μια σύμβαση που προκαλεί ζημιά στον Δήμο ή να θεωρείται ότι έχει παραβεί τον καθήκον του, διότι δεν έδωσε τον λόγο σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το να βρίζει και να απειλεί, πολύ σε περισσότερο όταν το κάνει αυτό σε συνεντεύξεις Τύπου, που είναι εκτός πλαισίου άσκησης των καθηκόντων του ή σε δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως κατ’ επανάληψη έχει κάνει, δεν είναι άσκηση καθηκόντων, αλλά επιλογή προσβολής συμπολιτών ή αντιπάλων», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος.
Όπως είπε, το να βρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη μετά την εκλογή του ή το να χτυπάει έναν πολίτη στην Άλλη Μεριά, δεν είναι άσκηση καθηκόντων του δημάρχου.

Δημοτικό Συμβούλιο με ιδιωτική αστυνομία
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διακόπηκε χθες, υποτίθεται επειδή ο πρόεδρος του σώματος διέγνωσε ότι υπήρχε θόρυβος και είχε εκτραπεί η συζήτηση. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν ήθελε επ’ ουδενί να συζητηθεί το θέμα της χειροδικίας δημοτικού συμβούλου σε βάρος άλλου δημοτικού συμβούλου, θέμα που η Δημοτική Αρχή ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει.
Ο κ. Παπαπέτρος είπε ότι για το θέμα αυτό είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πολίτες, δεν κινδύνευε κανένας από τίποτα, ενώ στην αίθουσα υπήρχε ομάδα security που είχε καλέσει ο κ. Μπέος, αν και είναι ζήτημα ποιος την πλήρωσε, γιατί η συγκεκριμένη εταιρία έχει συμβάσεις με τον Δήμο, αλλά αφορούν τη φύλαξη του Δημοτικού Θεάτρου και του πάρκινγκ της Φιλελλήνων και όχι την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις με ιδιωτική αστυνομία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που δεν γίνεται πουθενά, ούτε στη Βουλή, ούτε στα περιφερειακά συμβούλια, ούτε σε άλλα δημοτικά συμβούλια και διερωτήθηκε ποιος και από ποιόν κινδυνεύει.

Ο κ. Παπαπέτρος ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χθες τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων και η ΑΓΕΤ που είχε προσωπικό συμφέρον και δεν συνέβη το παραμικρό και ήταν μια απόλυτα λογική διαχείριση της συζήτησης, τοποθετήθηκαν όλοι, χωρίς περιορισμό χρόνου, έγινε ένας πραγματικά ουσιαστικός διάλογος και κατέληξε σε κάποιες αποφάσεις.
«Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εμφανίζεται ένας Μπέος μαινόμενος, που ζητά να κλείσει το μικρόφωνο και να αφαιρεθεί ο λόγος, σαν μα μην υπάρχει πρόεδρος και να μην υπάρχει λόγος για όλα αυτά, διότι εάν ο καθένας ασκούσε το καθήκον και το έργο του, όπως προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας, η εικόνα θα ήταν διαφορετική», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Ο κ. Παπαπέτρος ανέφερε ότι είναι η τακτική της Δημοτικής Αρχής που δημιουργεί το πρόβλημα και το ίδιο συμβαίνει εδώ και 8-9 χρόνια. Όπως είπε έβαλε φαντάρους στο Δημοτικός Συμβούλιο, απειλούσε τον Γαργάλα και τον Λημνιό, στην κ. Κοκκινάκη απευθύνεται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως και στην κ. Καλαφάτη και σε μένα το ίδιο και γενικά προκαλεί.
Επίσης ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό της βίας εκτρέπεται από την καθυστέρηση αντίδρασης, είτε από τη Δικαιοσύνη, είτε από την Αστυνομία ή από διοικητικές και εποπτικές αρχές. Εάν είχαν όλοι τη βεβαιότητα ότι τελώντας κάποια πράξη παράνομη διοικητικά – πειθαρχικά ή ποινικά, δεν είμαι σίγουρος ότι θα προέβαιναν με τέτοια ευκολία σε τέτοιες ενέργειες, ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος.

Σε κίνδυνο η Δημοκρατία στο Δημοτικό Συμβούλιο
«Είναι δεδομένο ότι δημοκρατία στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει. Βρίσκεται σε κίνδυνο εδώ και καιρό και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Πρόθεσή μας είναι να απευθυνθούμε και στον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης κ. Τζανακούλη, που είναι θεσμικά αυτός που ελέγχει τις αποφάσεις και να τεθεί προ των ευθυνών του», είπε ο Ν. Παπαπέτρος.
Εκτός από τον κ. Γαργάλα, που είναι ο άμεσα θιγόμενος και δικαιολογημένα είναι ο μόνος που μπορεί να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, θα απευθυνθούμε κι εμείς με αναφορά στις Εισαγγελίες Βόλου, Εφετών Αρείου Πάγου, στον αρμόδιο υπουργό και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρέπει αυτό το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με χειρότερες καταστάσεις, επισήμανε.

Ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι δεν είδε από την πλευρά της πλειοψηφίας καταδίκη ξεκάθαρη, ο δήμαρχος δεν κίνηση κάποια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του δημοτικού συμβούλου, δεν υπήρχε κάποιο μέτρο, ούτε αναφορά σε ονόματα δεν έγιναν.
Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση στον Βόλο, δια των εκπροσώπων της (υφυπουργούς), δεν τοποθετήθηκε, εκφράζοντας το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, παρά μόνο η ΝΔ ως κόμμα και ο κ. Μπουκώρος ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και ο κ Μεϊκόπουλος ως μέλος της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ανέφερε ότι ο δήμαρχος πιέζεται από την αντιπολίτευση πολιτικά, που είναι ο νόμιμος τρόπος πίεσης, τον πιέζει εκεί που πρέπει και οποιαδήποτε παράνομη πράξη θα αντιμετωπίζεται άμεσα και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω