Τα σενάρια για τα ίχνη ξυλολίου, οι διαδρομές των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων και οι αναφορές των σιδηροδρομικών μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Νεότερα στοιχεία προκύπτουν αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της φονικής έκρηξης που ακολούθησε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Η σχετική έρευνα έχει ανατεθεί από τις δικαστικές αρχές σε καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ σχετικό πόρισμα αναμένεται και από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.
Σημειώνεται ότι αρχικά υπήρχαν πορίσματα πραγματογνωμόνων που είχαν διορίσει ο ΟΣΕ και η Τροχαία Λάρισας (αρμόδια για τη διερεύνηση του δραματικού συμβάντος) που απέδιδαν την έκρηξη στη διάχυση και στην ανάφλεξη ελαίων (συνολικού βάρους έξι τόνων) των τριών μετασχηματιστών.
Κάτι όμως που απορρίφθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων, που σημείωσαν ότι ο βαθμός ανάφλεξης του παχύρρευστου ελαίου σιλικόνης είναι χαμηλός. Πρόσφατα μάλιστα εντόπισαν ότι τα ρήγματα στους μετασχηματιστές ήταν σχετικά μικρά ώστε να δικαιολογείται τέτοια «διασπορά» ελαίων που να προκαλέσει την έκρηξη.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε ίχνη ξυλολίου που βρέθηκε σε δεύτερη φάση. Ετσι λοιπόν διατυπώθηκε η εκδοχή ότι «ίσως στον σταθμό Θεσσαλονίκης να έγινε παράνομη φόρτωση ενός βαγονιού που προερχόταν από τη Βόρεια Μακεδονία – και είχε μεταλλικά ελάσματα με δύο, τρεις δεξαμενές βάρους, η καθεμία ενός τόνου – με διαλύτες νόθευσης καυσίμων που περιέχουν πράγματι ξυλόλιο».
Οι διαδρομές των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων
Ωστόσο, όπως έχουν ήδη καταθέσει πέντε υπάλληλοι (διαχειριστές εμπορευμάτων, επιθεωρητές κ.λπ.), «στον σταθμό Θεσσαλονίκης δεν φορτώθηκε τίποτα άλλο σε οποιοδήποτε βαγόνι πέρα από αυτά που αναφέρονταν στις φορτωτικές». Ακόμα, σιδηροδρομικοί από τη συμπρωτεύουσα ανέφεραν στο «Βήμα» ότι «δεν έγινε καμιά παρανομία και τα σχετικά σενάρια για πρόσδεση δεξαμενών είναι εντελώς αβάσιμα». Την ίδια άποψη υιοθετούν και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ που έχουν ασχοληθεί με τη δράση των λαθρεμπορικών κυκλωμάτων.
Οπως σημειώνουν, «ουδέποτε έχει ανακαλυφθεί ότι κυκλώματα λαθρεμπόρων καυσίμων χρησιμοποιούν τρένα για να μεταφέρουν τους διαλύτες από τη Βουλγαρία. Αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν φορτηγά οχήματα, χωρητικότητας 24-25 τόνων, που κατευθύνονται σε παράνομες αποθήκες στον Ασπρόπυργο, όπου γίνεται η μείξη των νοθευτικών ουσιών με τα καύσιμα. Η εισαγωγή γίνεται με νομιμοφανή παραστατικά από εικονικές εταιρείες για υποτιθέμενη χρήση των διαλυτών σε βαφές κλπ.».
Και συνεχίζουν: «Δεν θεωρούμε πιθανό τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων να χρησιμοποίησαν το δίκτυο του ΟΣΕ για εισαγωγή μιας μικρής σχετικά ποσότητας διαλυτών. Κάτι που θα απαιτούσε, εκτός των άλλων, συνδρομή δεκάδων «μυημένων» σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που θα υποβοηθούσαν στην εν κρυπτώ φόρτωση των δεξαμενών στη συμπρωτεύουσα και ακολούθως στην εκφόρτωσή τους στον σταθμό του Θριασίου». Αλλά καταλήγουν: «Ομως πρέπει να εξεταστούν όλα τα σενάρια…».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., ΣΔΟΕ κ.λπ.) έγγραφα με αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε κατασχεμένους διαλύτες νόθευσης καυσίμων, στο πλαίσιο ερευνών των Αρχών για εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίου πετρελαίου σε πρατήρια.
Ο λόγος; Για να προσδιοριστεί αν οι ουσίες που περιέχουν συμπίπτουν με αυτές που εντοπίστηκαν στο σημείο της τραγωδίας. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα των διωκτικών αρχών που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, «στους διαλύτες νόθευσης καυσίμων εντοπίζεται νάφθα, αλλά μπορεί να είναι γενικά οποιοδήποτε κλάσμα απόσταξης του αργού πετρελαίου».
Οπως επισημαίνουν πραγματογνώμονες, «η νάφθα, ως παράγωγο του πετρελαίου, ανήκει στα πετροχημικά προϊόντα. Με το όνομα νάφθα χαρακτηρίζεται και το ακάθαρτο πετρέλαιο, καθώς και διάφορα κλάσματα λιθανθρακόπισσας τα οποία περιέχουν κυρίως ξυλόλιο, που εντοπίστηκε, πράγματι, στα Τέμπη. Ομως περιέχει συνήθως κι άλλες ουσίες, ορισμένες από τις οποίες ωστόσο δεν ανιχνεύθηκαν στον χώρο της τραγωδίας, που ερευνήθηκε ωστόσο με σημαντική καθυστέρηση κι ενώ προηγήθηκε το μπάζωμά του».
Τέλος, σιδηροδρομικοί σημείωναν ότι η μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία δεν μετέφερε οποιοδήποτε αντικείμενο στη σκευοφόρο της (είτε στην εκκίνηση από το μηχανοστάσιο στου Ρέντη είτε στην είσοδο των επιβατών στον σταθμό Λαρίσης). Κατά συνέπεια, φαίνεται να μην ισχύει ένα άλλο σενάριο ότι ίσως κάποιο ύποπτο αντικείμενο που βρισκόταν στην INTERCITY 62 προκάλεσε την τεράστια έκρηξη. Με τους δικαστικούς λειτουργούς να ερευνούν ωστόσο διεξοδικά και αυτή τη διάσταση του δραματικού συμβάντος.
Πηγή: tovima.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις