Μια ιδιαίτερη συναυλία δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου στο Gagarin. Πάνω από 40 καλλιτέχνες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια από τη δημιουργία της κοινωνικής κουζίνας “Ο άλλος άνθρωπος” και να ενισχύσουν το έργο της.

“Ο άλλος άνθρωπος” είναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011. Μέσω της “κοινωνικής κουζίνας” η ομάδα “Ο άλλος άνθρωπος” μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες περίπου 3.000 Αθηναίων.Η δράση έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έχει στηριχτεί από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Από το 2015 λειτουργεί χώρος 230 τ.μ. στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τρόφιμα και Κέντρο Ημέρας.

Χθες λοιπόν με αφορμή την συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τη δημιουργία του “Άλλου ανθρώπου” διοργανώθηκε μια συναυλία με σχεδόν 50 καλλιτέχνες ενώ την παρουσίασή της ανέλαβαν η Έλενα Αγγελοπούλου με την Ζέτα Δούκα, την Κλελια Ρένεση, την Αναστασία Τσιβγούλη ενώ η Δώρα Χρυσικού εμφανίστηκε μέσω skype με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλου να είναι παρών φροντίζοντας για την ομαλή λειτουργία της εκδήλωσης.

Ενώ οι ερμηνευτές που πέρασαν από τη σκηνή είναι οι: Νίκος Γιακουμάκης, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γioύσεφ & Grana, Αλέξανδρος Δάικος, Μόνικα Δούκα, Στάθης Δρογώσης, Ζουγανέλης, Χρήστος Ελευθερίου, Εύη Κατερινιού, Στέλιος Κερασίδης, Τζώρτζια Κεφαλά (Μπλέ),Δημήτρης  Κοργιαλάς, Κύριος Κ, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Λειβαδάς,Ησαϊας  Ματιάμπα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Νικολάου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Πυροβολάκης, Βασίλης Ράλλης, Βασίλης Σαλταγιάννης, Στρατάκης Γιώργος & Νίκος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γωγώ Τσαμπά, Στέλιος Tσουκιάς, Μανόλης Φάμελλος, Didi Fadul, Stefano Skoul, Αγία Φανφάρα, Αλούμ Τουρλούμ, Δραμαμίνη, Ζero Zero, Ζυγέα, Κήποι, Kompania, OLAouto, Sidetrack, Tsopana Rave, Υπόγεια Ρεύματα, Γιάννης Ζουγανέλης τους οποίους συνόδευσαν οι μουσικοί:  Σπύρος Βρυώνης, Μιχάλης Κεχαγιάς, Αντρέας Νικόλης, Αλέξης Στενάκης, Mary Ward, Γιώργος Κονής.

Πως προέκυψε όμως η ιδέα για τη δημιουργία του “Άλλου άνθρωπου”;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος που μέχρι το 2009 ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του.

Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Όπως΄έχει αποκαλύψει ο ίδιοος, έφτιαξε δέκα τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί του.

Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε όπως λέει ο ίδιος αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο το έργο του δεν έχει να κάνει με φιλανθρωπία και ελεημοσύνη δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους.

Δες παρακάτω τις φωτογραφίες που εξασφάλισε ο Πέτρος Χόντος για το TLIFE

 

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Περισσότερα Εδω