Ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του νομού Λάρισας που ενδείκνυται για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου, είναι η Σπηλιά Κισσάβου, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, κάνοντας απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Λάρισα, αφήνεις  πίσω σου το τσιμέντο της μεγαλούπολης και μέσω του Συκουρίου, αρχίζεις να ανεβαίνεις, έναν φιδωτό δρόμο μέσα στην καταπράσινη φύση και φτάνεις στο χωριό, κτισμένο σε ύψος 850 μέτρων, στο όρος Κίσσαβος (Όσσα).

Το χωριό Σπηλιά, πήρε το όνομά του από τις σπηλιές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του βουνού και μάλιστα στην θέση «Σοκάκι» βρίσκεται ένα σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες και το ονομάζουν “ζαρ-τρύπα”. Υπάρχουν και άλλα σπήλαια στην περιοχή, ανεξερεύνητα.

 

Τα τελευταία χρόνια το χωριό γνωρίζει ανάπτυξη αφού οι κάτοικοι επιστρέφουν στο χωριό τους και κτίζουν καινούργιες κατοικίες ή ανακατασκευάζουν τα παλιά, πέτρινα σπίτια τους, που είχαν αφήσει για να ζήσουν και να εργαστούν στις μεγάλες πόλεις. Μόνιμοι κάτοικοι του χωριού τον χειμώνα 35 κάτοικοι ενώ το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή και φτάνει μέχρι και τους 500.

Από το χωριό ξεκινάνε πολλές ομάδες για ορεινές δραστηριότητες στην περιοχή. Γίνονται αγώνες με ποδήλατα βουνού, αφού ο Κίσσαβος έχει πολλούς χωματόδρομους, πεζοπορία στα χαρτογραφημένα μονοπάτια του Κισσάβου αλλά και ορειβατικό σκι στην περιοχή του καταφυγίου.

Φωτό: tripsanddreamsbymary.com

Η ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου με ύψος 1978 μέτρα είναι ο ”Προφήτης Ηλίας” και μου έδειξε μια κωνική κορυφή χωρίς δένδρα .

Ξεχωρίζει στα βόρεια του χωριού η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η  Παναγία, που είναι κτισμένη μέσα σ’ ένα βράχο. Γιορτάζει τον 15 Αύγουστο.

Φωτό: tripsanddreamsbymary.com

Αξίζει να δει κάποιος επίσης το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, που είναι και πολιούχος του χωριού, χτισμένο και ανακαινισμένο από τις δωρεές των κατοίκων της Σπηλιάς, μέσα στην φύση, στην θέση Φτέρη.

Εντυπωσιάζει επίσης και η εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Μια Βασιλική εκκλησία που το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς αλλά  στην συνέχεια ανοικοδομήθηκε (1951-1953) από τους ντόπιους αλλά και όσους βρισκόταν στο εξωτερικό, λειτουργεί τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές.

Φωτό: tripsanddreamsbymary.com
Φωτό: tripsanddreamsbymary.com
Φωτό: tripsanddreamsbymary.com

Ευλογημένος τόπος, η Σπηλιά Κισσάβου, όλα σε αφθονία και πολύ καλή ποιότητα λόγω του κλίματος και του εδάφους της περιοχής.

Φωτό: tripsanddreamsbymary.com

Η θέα εντυπωσιακή για όλα τα γούστα. Από το Γεντίκι, μέχρι το Συκούριο αλλά και τη Λάρισα.

Με πληροφορίες από tripsanddreamsbymary.com

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω