ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εάν το δει κανείς ρεαλιστικά το Μουντιάλ είναι το πιο κερδοφόρο προϊόν της ΦΙΦΑ της πλουσιότερης ομοσπονδίας στον κόσμο. Επομένως είναι λογικό να επιθυμεί ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από αυτό αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που μπορεί να έχει ο υπόλοιπος ποδοσφαιρικός πλανήτης στα σχέδια της να διεξάγεται κάθε 2 χρόνια. Έρευνα ανεξάρτητης αρχής ανέδειξε ότι τα έσοδα με το μουντιάλ ανά 4 χρόνια είναι 5,3 δισεκατομμύρια λίρες. Εάν διεξάγεται ανά 2 τότε ξεπερνούν τα 8,6 δισεκατομμύρια λίρες, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις εμπορικές συμφωνίες και τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο σε συνέντευξή του υποστήριξε πως είναι εφικτό τόσο από αθλητική όσο και από οικονομική άποψη. Φυσικά το τι ακριβώς εννοεί από αθλητικής άποψης όταν οι ποδοσφαιριστές δίνουν περισσότερα από 40 ματς τον χρόνο με τα εθνικά τους πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές δεν το αντιλαμβάνονται.

Υπάρχει και η UEFA η οποία βλέποντας το δικό της προϊόν το EURO να διεξάγεται ανά 4 χρόνια, αντέδρασε εκφράζοντας την αντίθεσή της να γίνεται το Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια. Πέρασε στην αντεπίθεση ετοιμάζοντας Nations League με την συμμετοχή 10 ομάδων της νότιας Αμερικής αρπάζοντας τα 2 μεγάλα brand από την FIFA, την Βραζιλία και την Αργεντινή. Εάν πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους και οι δύο τα παιχνίδια θα ξεπεράσουν ανά έτος τα 60. Βρήκε την λύση ο Ινφαντίνο και για το κύπελλο εθνών Αφρικής για να μην ενοχλήσει τα σχέδιά τους. Να διεξάγεται Σεπτέμβριο !

Όλα αυτά σε μία εποχή που η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Στην Premier League τα 6 από τα 10 παιχνίδια της αγωνιστικής δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των πολλών κρουσμάτων της παραλλαγής «Ο». Έξαλλος ο προπονητής της Τσέλσι Τόμας Τούχελ που η αναμέτρηση της ομάδας του πραγματοποιήθηκε παρά τα πολλά κρούσματα, χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστές που είχαν κάνει μία προπόνηση. Και ενώ η λογική έλεγε ότι τα κρούσματα θα οδηγήσουν σε αναβολή κάποιων αγώνων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι ομάδες και η λίγκα αποφάσισαν ότι το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί κανονικά χωρίς καμία αναβολή.

Πρόκειται φυσικά για αλλοίωση του πρωταθλήματος διότι υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν πολλούς ποδοσφαιριστές λόγω κρουσμάτων και άλλες που διαθέτουν. Προσπαθούν να αυξήσουν το ποσοστό των εμβολιασμένων ποδοσφαιριστών διότι η Premier League έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στην Ευρώπη. Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί και η επιστήμη με όλα της τα όπλα είναι δεδομένο ότι θα την αντιμετωπίσει αλλά τα σχέδια για αύξηση αγώνων επομένως και εσόδων θα εξακολουθεί να μας απασχολεί. Και το ζητούμενο είναι εάν το άθλημα μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον με περισσότερα παιχνίδια και να μην προκαλέσει κορεσμό.

Η κατάρρευση της European Super League πάντως έδειξε ότι οι πελάτες, ο κόσμος, δεν συμφωνεί με αυτές τις αλλαγές. Θέλει το στοιχείο της έκπληξης, θέλει την αναμονή του Μουντιάλ που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σίγουρα θέλει να βλέπει ισονομία και όχι κάποιες ομάδες να αγωνίζονται χωρίς τους βασικούς και κάποιες άλλες με αυτούς, όπως συμβαίνει στην Premier League λιγκ λόγω κρουσμάτων.

Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και η δημοτικότητά του οφείλεται και σε παραδόσεις που διατηρούνται έναν αιώνα. Ο κοινωνιολόγος Αλεσάντρο Νταλ Λάγκο αποδίδει την ιδιαιτερότητα του αθλήματος στο ότι ταυτίζεται η νεολαία εδώ και έναν αιώνα, κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη συλλογική δραστηριότητα. Δεν είναι πλέον ένα άθλημα, αλλά ένα θέαμα που περιλαμβάνει το άθλημα και ταυτόχρονα στηρίζει με τα έσοδά του όλα τα άλλα αθλήματα. Μια κοινωνία μέσα στην κοινωνία, με τους δικούς της κανόνες, τις δικές της παράνοιες, τα δικά της συμφέροντα. Επομένως κάθε αλλαγή είναι δύσκολη. Ακόμα και αν την προτείνει ο Αρσέν Βενγκέρ ο εισηγητής της FIFA να διεξάγεται το Μουντιάλ ανά 2 χρόνια. Arsene knows έλεγαν οι Άγγλοι όταν ήταν προπονητής. Όταν προτείνει αλλαγές όμως που αφορούν την δομή του αθλήματος δεν έχει το αλάθητο.

Περισσότερα Εδω