“Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε το ανάχωμα στη «Χρυσή Αυγή» και σε όλα τα παράγωγά της όπως οι «Σπαρτιάτες» και σήμερα με την τροπολογία που καταθέσαμε ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή την αναστολή της χρηματοδότησής τους από το Κράτος, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει η Κυβέρνηση,αλλά από ολιγωρία -και ελπίζω όχι από σκοπιμότητα- δεν έπραξε», σημείωσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη κατά την έναρξη της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ και την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο. Συμπλήρωσε δε ότι «Οι Σπαρτιάτες χρηματοδοτούνται σήμερα με πολύ μεγάλα ποσά τη στιγμή που ήδη έχουμε αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης που λένε ότι το κόμμα των Σπαρτιατών κατευθύνεται, διευθύνεται και έχει πραγματικό ηγέτη τον Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση. Μια χρηματοδότηση που δεν δικαιούνται, αφού με βάση το άρθρο 29 του Συντάγματος τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα, ενώ οι Σπαρτιάτες είναι εκτός συνταγματικού τόξου, με δικαστικές αποφάσεις»

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, την αξία του ΑΣΕΠ και τη διαφάνεια στις προσλήψεις στο Δημόσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι «για μας, για το ΠΑΣΟΚ, το ΑΣΕΠ είναι ζήτημα ταυτοτικό. Το ΠΑΣΟΚ και ο αείμνηστος Αναστάσης Πεπονής είναι αυτοί που άνοιξαν το δρόμο και να εξαλειφθούν από τη συνείδηση του λαού οι «Μαυρογιαλούρηδες» της δεξιάς και οι «Γκρούεζοι». Αποκατέστησαν το κύρος του κράτους στα μάτια των πολιτώντότε, που μία θέση στο δημόσιο ήταν αποτέλεσμα μόνο μίας πελατειακής συναλλαγής. Αυτή ακριβώς ήταν η αποστολή και η αξία του ΑΣΕΠ που εμείς στο ΠΑΣΟΚ οραματιστήκαμε, να δώσουμε δηλαδή ίσες ευκαιρίες στους πολίτες αλλά ταυτόχρονα να εξοπλίσουμε τη δημόσια διοίκηση με άξια στελέχη. Διότι έτσι ακριβώς αναβαθμίζονται και οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους πολίτες.

Σήμερα λοιπόν, η Κυβέρνηση εξαγγέλλει δήθεν επιτάχυνση των προσλήψεων και καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου, στην πραγματικότητα όμως οι ρυθμίσεις είναι φτωχές και δεν αντιμετωπίζουν τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Του “γερασμένου” Δημοσίου, που στελεχώνεται κυρίως από υπαλλήλους άνω των 55 ετών και παραμένει μη ελκυστικό για τη νέα γενιά. Ήδη με ποσοστό ρεκόρ 65% της αποχής στιςπρόσφατες ευρωεκλογές, η νέα γενιά απέδειξε ότι απορρίπτει το πολιτικό σύστημα και δεν εμπιστεύεται το δημόσιο σύστημα όπου

κυριαρχούν οι χαμηλές απολαβές, η έλλειψη προοπτικής για εξέλιξη και η πρωτοκαθεδρία των ημέτερων ομογάλακτων. Ένα σύστημα όπου και όταν ακόμη κάποιος επιλέξει να συμμετέχει σε διαγωνισμό του δημοσίου με αυξημένα μάλιστα προσόντα, χρειάζεται να μεσολαβήσει οδύσσεια ετών από το διαγωνισμό έως τον διορισμό του.

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτικήστην Κυβέρνηση για την άρνησή της να απορροφήσει τουςεπιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού 2Γ του ΑΣΕΠ, τη στιγμή μάλιστα που τα κενά στο Δημόσιο είναι τεράστια. Όπωςσημείωσε χαρακτηριστικά «ήρθε ο κ. Βορίδης το 2023 και μαςείπε ότι με τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό θα έχουμε μια δεξαμενή υποψηφίων για την κάλυψη εκκρεμών και μελλοντικών αναγκών του Δημοσίου με προσλήψεις μέσα σε 7 μήνες αντί για δύο χρόνια, υποσχέσεις που γρήγορα “εξαϋλώθηκαν”. Διότι χιλιάδες συμπολίτες μας συμμετείχαν στο διαγωνισμό και τελικά σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, έχουν διοριστεί ελάχιστοι και η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 10.000 επιτυχόντες βρίσκονται σε ομηρία, τους οποίους η Κυβέρνηση ενέπαιξε υποσχόμενη προεκλογικά ότι θα διοριστούν μέσα από το γραπτό διαγωνισμό.Και σήμερα, έρχεται η Κυβέρνηση και εξαγγέλλει 30.000 προσλήψεις για το 2025 αλλά αρνείται να απορροφήσει τους 10.000 επιτυχόντες του διαγωνισμού. Διότι για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι επιτυχόντες δεν είναι διοριστέοι και όσα δεσμευόταν για 12.000 διορισμούς ήταν τελικά κενές υποσχέσεις».

Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση εξαντλούνται σε μικροδιευθετήσεις και προωθούν την τιμωρητική λογική του αποκλεισμού από τους διαγωνισμούς για όποιον δεν αποδεχθεί το διορισμό του. Αδιαφορεί η Κυβέρνηση για τις ανάγκες της νέας γενιάς, άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν ταυτόχρονα σε περισσότερουςδιαγωνισμούς αναζητώντας εργασία. Αδιαφορεί επίσης για τιςανατροπές που μπορεί να υπάρξουν για όσους έχουν αποδεχθεί το διορισμό τους λόγω της διαδικασίας των ενστάσεων που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια.

«Με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν θεραπεύεται ούτε το ΑΣΕΠ ούτε η γραφειοκρατία, ούτε οι καθυστερήσειςστο Δημόσιο. Χρειάζονται ρυθμίσεις ρηξικέλευθες που θα αλλάξουν το σύστημα, θα θεραπεύσουν ασάφειες και ολιγωρίες και θα δώσουν πραγματικές ευκαιρίες στη νέα γενιά να στελεχώσει το Δημόσιο με όρους αξιοκρατίας, κι όχι ως ομογάλακτοι διορισμένοι, όπως ακούσαμε στην ακρόαση των φορέων ότι συμβαίνει σήμερα, με το 90% των διευθυντών και τμηματαρχών να είναι στην κρίση της κυβέρνησης και των πολιτικών προϊσταμένων κι όχι μεπραγματική αξιολόγηση», σημείωσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω