Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την COVID-19 τους επόμενους μήνες στην Κίνα, προβλέπουν δυο νέες μελέτες που δημοσιευτήκαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι δύο μελέτες διαπιστώνουν ότι ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί δίνοντας στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μια τέταρτη δόση εμβολίου, σε συνδυασμό με υψηλό επίπεδο τήρησης της κάλυψης και επιβολής προσωρινών περιορισμών στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όταν τα ποσοστά θνησιμότητας θα αυξάνονται. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την επιβάρυνση των νοσοκομείων.

(AP Photo/Andy Wong)

Επισήμως, ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων μειώνεται από τα τέλη Νοεμβρίου λόγω των αλλαγών στις απαιτήσεις των τεστ, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι λοιμώξεις σε ορισμένες περιοχές αυξάνονται. Το Πεκίνο, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Xinhua.

Δυσοίωνες προβλέψεις για 1 εκ. θανάτους

Η πρώτη από τις μελέτες, που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιεί δεδομένα από πρόσφατα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη για να συγκρίνει διαφορετικά σενάρια στην Κίνα. Διαπιστώνει ότι τα νοσοκομεία θα κατακλυστούν εάν οι λοιμώξεις αυξηθούν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν λόγω της τελευταίας χαλάρωσης των περιορισμών. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περίπου ένα εκατομμύριο θανάτους τους επόμενους μήνες.

Αλλά αυτές οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν μόνο τους θανάτους που αποδίδονται απευθείας στην COVID-19 και δεν λαμβάνουν υπόψη τους υπερβολικούς θανάτους λόγω καθυστερήσεων στη θεραπεία ατόμων με ασθένειες που δεν ανήκουν στην COVID-19

Οι προτάσεις αναχαίτησης των θανάτων

Η μελέτη προτείνει ότι εάν το 85% του πληθυσμού λάβει μια τέταρτη δόση εμβολίου εκτός από τα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού που έχουν λάβει οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα, θα μπορούσε να επιβραδύνει την αύξηση των λοιμώξεων και να μειώσει τον αριθμό των σοβαρών λοιμώξεων και θανάτων. Η προώθηση τέταρτων δόσεων εμβολίου, σε συνδυασμό με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και σε άλλα άτομα υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους έως και 35%.

Υψηλό αριθμό θανάτων προβλέπει και η δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη εκτιμά ότι εάν η Κίνα συνεχίσει την τρέχουσα πορεία, θα καταγράψει μέχρι τον Απρίλιο τουλάχιστον μισό εκατομμύριο θανάτους από την  COVID-19 και 1,6 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το τέλος του 2023. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη οι θάνατοι στην Κίνα μπορεί να ανέλθουν κοντά στους 9.000 την ημέρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Το μοντέλο προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 290.000 από τώρα έως τον Απρίλιο, εάν η Κίνα λάβει ορισμένα μέτρα όταν το ποσοστό θνησιμότητας υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτά περιλαμβάνουν την επανεπιβολή περιορισμών, υψηλά ποσοστά εμβολιασμού τρίτης και τέταρτης δόσης και θεραπεία υψηλής αντιικού φαρμάκου για ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ευρεία χρήση μάσκας θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τους θανάτους, σε περίπου 230.000.

Ίδιες εκτιμήσεις

Οι δύο μελέτες συμφωνούν σε γενικές γραμμές σχετικά με τις εκτιμήσεις θνησιμότητας και τον αντίκτυπο των παρεμβάσεων και η ομοιότητα τους αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί μόνο μετά από μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάδοσης της Covid 19 σε ολόκληρη τη χώρα.

(AP Photo/Andy Wong)

Η κατάργηση των περιορισμών

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η κινεζική κυβέρνηση κατήργησε πολλούς από τους περιορισμούς που επέβαλε με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Τερμάτισε έτσι το μαζικό lockdown ολόκληρων πόλεων, ήρε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και μεταξύ περιοχών και επέτρεψε σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 να απομονώνονται στο σπίτι αντί σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Οι εξετάσεις είναι πλέον εθελοντικές και την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αναφέρει τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων που δεν έχουν συμπτώματα.

 

Περισσότερα Εδω