Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Τρίτης 19 Οκτωβρίου το “Κουκλόσπιτο – Μέρος δεύτερο” στο θέατρο “Άνεσις” με πρωταγωνιστές τη Ναταλία Τσαλίκη, τον Αλέξανδρο Μυλωνά, την Ντίνα Μιχαηλίδου και την Δήμητρα Βήττα.
Το TLIFE βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε το άνοιγα της ίδιας πόρτας που έκλεισε η Νόρα του Ibsen όταν αποφάσισε να ανοίξει μια νέα πόρτα όχι μόνο στη δική της ζωή αλλά στη ζωή μιας ολόκήρης κοινωνίας. Η Νόρα τότε, είχε κλείσει την πόρτα πίσω της αφήνοντας πίσω τρία παιδιά και τον σύζυγό της κηνυγώντας μια νέα ζωή, μια ζωή στην οποία θα έβρισκε τον εαυτό της.
Την ίδια πόρτα άνοιξε η Νόρα την οποία υποδύεται η Ναταλία Τσαλίκη στο θέατρο Άνεσις δυο δεκαετίες μετά (από τη χρονική περίοδο που περιγράφει το βιβλίο και 142 από το σήμερα) και έρχεται να αναμετρηθεί με όσα άφησε κάποτε πίσω της και να διαπιστώσει αν και κατά πόσο η κοινωνία άλλαξε.
Πρόκειται για μια συγκινητική κωμωδία με κεντρικό πυρίνα τις συνέπειες της γυναικείας χειραφέτησης που εξετάζει την πρόοδο που έχει γίνει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα δωσμένα όμως στο κοινό με έναν έξυπνο και γλαφυρό τρόπο΄.
Η απόφαση της Νόρας είναι αναμφίβολλα γενναία, όμως στο κοινό παρουσιάζονται και οι επιπτώσεις που είχε αυτή στον περίγυρό της. Οι δυο πλευρές εκθέτουν τα επιχειρήματά τους τα οποία υπερασπίζονται με σθένος και ο θεατής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε ποιόν από τους τέσσερις χαρακτήρες ανήκει.
Η Νόρα είναι μια γυναίκα πεπεισμένη ότι η ισότητα των δυο φύλων καθώς και η απαξίωση του θεσμού του γάμου είναι θέμα λίγων ετών να συμβούν για συτό και συνεχίζει να μη μετανιώνει για την απόφασή της και να την υπερασπίζεται μέχρι τέλους. Εκείνοι που άφησε όμως πίσω της, συνεχίζουν να αμφισβητούν τη γενναιότητα της πράξης της υποστηρίζοντας ότι πιο γενναίο θα ήταν να μείνει και να παλέψει για τη σχέση και την οικογένειά της.
Η Νόρα φεύγει για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο, σίγουρη πως η κοινωνία θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την γυναίκα αλλά και τον θεσμό του γάμου.
142 όμως χρόνια μετά πόσο έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση;
To κουκλόσπιτο – μέρος δεύτερο είναι ένα έργο που μας διδάσκει και μας βάζει σε μια διαδικασία προβληματισμού. Πόσο ελεύθεροι είμαστε τελικά και πόσο έχουμε καταφέρει να μπορούμε να σκεφτόμαστε έξω από νόρμες και στεγανά;
Μια παράσταση 100 λεπτών που κυλά γρήγορα με την εναλλαγή των συναισθημάτων και τους οξείς διαλόγους των τεσσάρων πρωταγωνιστών
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος