Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 μέλη και φίλοι του «Συλλόγου Φίλοι Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας» επισκεφθήκαν τους Νερόμυλους και το Μεταξοχώρι.
Στους «Νερόμυλους» η επίσκεψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο ρωμαϊκών λουτρών, που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, 3χλμ. πριν από την Αγιά. Εκεί έχουν αποκαλυφθεί αρχαία λουτρά που χρονολογούνται στον 2ο αι. μ.Χ. Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να δουν τμήμα του συγκροτήματος των κτηρίων, διαστάσεων 22, 00 Χ 16,00 μ., το οποίο αποτελείται από έξι (6) κύριους χώρους, ήτοι κεντρική αίθουσα – αναπαυτήριο και χώρους ψυχρού, χλιαρού και θερμού λουτρού. Οι αίθουσες θερμαίνονταν με υπόκαυστα και σε αρκετά σημεία εντοπίστηκαν ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά σχήματα.
Σύμφωνα με την Έφορο Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Στ. Σδρόλια, που συνόδευε τους επισκέπτες, ενδιαφέρον παρουσιάζει δάπεδο με δελφίνια και άλλο με τρεις γυμνούς νέους – δούλους που καθαρίζουν το λουτρό. Τα εν λόγω δάπεδα, επειδή είναι σκεπασμένα για λόγους προστασίας, δεν κατέστη δυνατόν να παρατηρηθούν. Το συγκρότημα του λουτρού θα είχε πιθανότατα δημόσιο χαρακτήρα, κρίνοντας από το μέγεθός του. Στα ευρήματα περιλαμβάνονταν μαρμάρινο αγαλμάτιο του θεού Ασκληπιού και μαρμάρινα τριβεία σε σχήμα λυγισμένου αντίχειρα. Ενδεχομένως τα αρχαία λουτρά να σχετίζονται με αρχαίο οικισμό σε λόφο στα βόρεια του χωριού των Νερόμυλων, που διέθετε οχύρωση.
Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στον ναό της Αγίας Παρασκευής, με τη μορφή που σώζεται σήμερα και οφείλεται σε ανακαίνιση του 19ουαι. (η αρχική ήταν του 17ου). Από τα αρχικά λίγα κειμήλια που απέμειναν, ενδιαφέρον είναι ευαγγέλιο του 1703 και ανάγλυφο κάλυμμα ευαγγελίου, έργο του χρυσικού Θεοδόση. Επίσης, οι εικόνες του επιστυλίου τέμπλου, που συντηρήθηκαν με την πρωτοβουλία και δαπάνη του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Μεταξοχωρίου, και στις οποίες παρουσιάζεται η ζωή και τα πάθη του Χριστού, του 19ουαι.,έχουν ζωηρά χρώματα και μπορούν να σχετισθούν με έργα των Χιονιαδιτών. Υπάρχουν ακόμη και ορισμένες παλιότερες, όπως η εικόνα της Αγίας Παρασκευής από το παλιότερο επιστύλιο τέμπλου. Οι ωραίες τοιχογραφίες έγιναν από το συνεργείο του καλού ζωγράφου Ζήκου, από τους Χιονιάδες Ηπείρου. Ο κεντρικός χώρος του ναού συντηρήθηκε πριν μερικά χρόνια με έξοδα της κοινότητας Μεταξοχωρίου, που κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, για τη συντήρηση των πολλών ναών που υπάρχουν.